Συνέντευξη με τον κύριο Βαρτζόπουλο Δημήτριο, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, πρώην Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης επί της θητείας Σαμαρά και Υποψήφιο Βουλευτή στην Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κύριος Βαρτζόπουλος διεκδικεί την επανεκλογή του στη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία. Μας μίλησε λίγο πριν τις κάλπες κάνοντας τον απολογισμό του για την τετραετή θητεία της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύοντας στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στη λογική του σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Σε ότι αφορά την αυτοδυναμία, ο κύριος Βαρτζόπουλος τόνισε ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά αδιέξοδα..
Κύριε Βαρτζόπουλε, καθ’ όλη τη διάρκεια θητείας της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα τέσσερα χρόνια, θεωρείτε ότι έφερε σε πέρας αποτελεσματικά το έργο της;
Δεν ήταν μια κανονική θητεία σε κανονικούς καιρούς. Δεν πορευτήκαμε δηλαδή εν μέσω κανονικών συνθηκών. Αν μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω και κάτι που είναι πολύ γνωστό στον ελληνικό θρησκευόμενο λαό, δηλαδή μια αναφορά από τις γραφές: Πορευτήκαμε εν μέσω «λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας (με τον ουκρανικό πόλεμο), επιδρομής αλλοφύλων (με την προσπάθεια των λαθρομεταναστών) και τώρα δυστυχέστατα και αιφνιδίων θανάτων (με τον χαμό των 57 ανθρώπων στο δυστύχημα των Τεμπών)». Ήτανε μία περίοδος η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές και αντιξοότητες.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτυχε κάτι πάρα πολύ ουσιαστικό. Δεν εννοώ απλώς την μείωση των φόρων, την ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό ο οποίος είναι και πάνω απ’ το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δεν εννοώ τους εξοπλισμούς. Δεν εννοώ την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Νομίζω ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό το επίτευγμα – και θα μείνει στην ιστορία – το επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα μας δοθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Μετά τις εκλογές. Μετά και την νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Βαρτζόπουλε, διάβασα το άρθρο που δημοσιεύσατε πρόσφατα στην εφημερίδα Παραπολιτικά, το οποίο φέρει τον τίτλο “Καθήκον μας η οικοδόμηση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους”. Σε κάποιο σημείο γράφετε μεταξύ άλλων “Η κυβέρνηση μας μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας”. Και θέλω να μου πείτε ως νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τι να περιμένουμε από την λαϊκή παράταξη; Θα συνεχίσουν οι νέοι και οι νέες να φεύγουν στο εξωτερικό σε τέτοιο βαθμό;
Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μας δίνει μια τεράστια δυνατότητα. Η τεράστια αυτή δυνατότης είναι να οικοδομήσουμε, να συνεχίσουμε δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Σαμαρά και τις οποίες πλέον ανοικοδομεί, τις οποίες πλέον ωριμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ολοκληρώσει στις επόμενες τετραετίες της. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
Αυτή η δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους θα δημιουργήσει εντελώς νέες συνθήκες ζωής των νέων ζευγαριών με την παροχή νέων υπηρεσιών υγείας, ουσιαστικών υπηρεσιών προνοίας, πραγματικά δωρεάν υπηρεσιών δημοσίας παιδείας. Όλα αυτά εδώ δημιουργούν ένα νέο αντίστοιχο των ευρωπαϊκών κρατών περιβάλλον για τους νέους έτσι ώστε άρα και να μπορούν να μείνουν εδώ και να μπορούν να εργαστούν εδώ και να μπορούν να τεκνοποιήσουν εδώ.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το ζήτημα της εργασίας, αντιλαμβάνεστε ότι θέσεις εργασίας υπάρχουν μόνον όταν υπάρχουνε επιχειρήσεις που προσφέρουν δουλειές. Άρα λοιπόν οι θέσεις εργασίας σημαίνουν ανάπτυξη και ανάπτυξη θα μου επιτρέψετε να σας πω είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο όταν κυβερνά ένα κόμμα το οποίο πιστεύει πραγματικά στην ελεύθερη οικονομία.
Πολύ αισιόδοξο αυτό που λέτε για την νέα γενιά. Κύριε Βαρτζόπουλε θα ήθελα να αναφερθούμε και στη Θεσσαλονίκη όπου και είστε υποψήφιος. Και θέλω να μου πείτε με κάθε ειλικρίνεια, σε ποια θέματα και σε ποιους τομείς τα πήγατε καλά ως Νέα Δημοκρατία; Σε ποιους τομείς δεν τα πήγατε και τόσο καλά και τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα;
Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κάνουμε μια διευκρίνιση η οποία δυστυχώς σπανίως γίνεται.. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ενιαία εκλογική περιφέρεια. Δεν εκπροσωπούμε τον ίδιο κόσμο. Δεν εκπροσωπούμε τις ίδιες ανάγκες. Δεν εκπροσωπούμε τις ίδιες απαιτήσεις. Άλλες οι απαιτήσεις του άστεως και άλλες οι απαιτήσεις της περιφέρειας. Άλλες οι απαιτήσεις της πόλεως της Θεσσαλονίκης και άλλες οι απαιτήσεις του λοιπού νομού. Άρα κατά συνέπεια και βέβαια μας ενδιαφέρει – γιατί κατεβαίνουμε στην πόλη, ζούμε στην πόλη- το μετρό, η κατάσταση του ΟΑΣΘ, η κατάσταση του κέντρου της πόλεως, η αστυνόμευση της πόλεως, τα μεγάλα έργα τα οποία θα γίνουν γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες.
Η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είναι μια μικτή περιφέρεια. Έχει δηλαδή αγροτικές περιοχές, καθαρά αγροτικές περιοχές. Οι περιοχές του Λαγκαδά, ιδίως του βορείου Λαγκαδά, είναι περιοχές μόνον αγροτικές. Έχουμε περιοχές οι οποίες είναι κυρίως εργατικές. Στη Σίνδο, δυτικά δηλαδή. Και έχουμε και περιοχές που είναι αποκλειστικώς οικιστικές όπως παραδείγματος χάρη το Πανόραμα. Ή αν θέλετε έτσι όπως εξελίσσεται η Θέρμη ή όπως εξελίσσεται η Περαία. Άρα εκεί κατ’ουσίαν έχουμε να κάνουμε με όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το σύνολο της πατρίδος. Δηλαδή αγροτικός τομέας που νομίζω ότι κάναμε ουσιαστικά πράγματα, εργατιά που νομίζω επίσης ότι γίνανε πολύ ουσιαστικά πράγματα πρώτον αυξάνοντας τις δυνατότητες του επιχειρείν άρα δίνοντας νέες θέσεις εργασίας. Και εκείνο βεβαίως το οποίο θα πρέπει να πούμε ότι είναι ουσιαστικό να γίνει και έχει αρχίσει να γίνεται αλλά με έναν τρόπο ο οποίος χρήζει και επιτάχυνσης και ωρίμανσης είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του κράτους. Δηλαδή η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τρόπο ευρωπαϊκό. Δηλαδή να μεταφερθούν χρήματα και εξουσίες στους δήμους. Μόνο όταν γίνει αυτό εδώ θα μπορέσουν οι δήμοι να αναπτύξουν τις υποδομές τους και τις υπηρεσίες τους για τον πολίτη έτσι ώστε να μπορούν και οι οικιστικές αυτές περιοχές να προσφέρουν ποιότητα ζωής. Όταν θα γίνει αυτό εδώ, τότε πραγματικά οι Σαλονικείς της πόλεως θα ζουν σ ’εμάς στη Β’ Περιφέρεια και θα εργάζονται στο Κέντρο όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
Κύριε Βαρτζόπουλε, ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο πρωθυπουργός την επόμενη μέρα των εκλογών; Έγινε και μια δημοσκόπηση από την Alco πρόσφατα η οποία έδειξε προβάδισμα 6,2 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται λίγο δύσκολη η αυτοδυναμία.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολη η αυτοδυναμία. Βεβαίως δεν είναι τόσο πιθανή όσο για να είμαστε ειλικρινείς ήτανε πριν από το δυστύχημα των Τεμπών. Αλλά δεν είναι καθόλου αδύνατη. Αν πετύχουμε ένα ποσοστό της τάξεως του 33-34% την πρώτη Κυριακή δηλαδή στην πρώτη εκλογική διαδικασία της απλής αναλογικής, είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουμε το 37,5-38% το οποίο με 6 κόμματα στη Βουλή εν πάσει περιπτώσει καλύτερα να πούμε με 8-9% εφόσον είναι τα κόμματα εκτός Βουλής. Με 37,5 και 38% έχουμε 151-152 βουλευτές. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. Αλλά ακόμα και αν δεν γίνει αυτό εφικτό, εννοώ στη δεύτερη εκλογική διαδικασία, αντιλαμβάνεστε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εγώ όπως γράφετε κιόλας υπήρξα και ο πρώτος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού μιας μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετείχαν υπενθυμίζω 3 κόμματα: Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ (το μεγάλο τότε ΠΑΣΟΚ) και η Δημοκρατική Αριστερά. Άρα όλα είναι εφικτά.
Αφήνετε έμμεσα να εννοηθεί ότι είστε πρόθυμος και για συνεργασία με άλλα κόμματα.
Προφανώς. Εμάς στόχος μας είναι η αυτοδυναμία. Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν αυτή δεν επιτευχθεί, κάτι που δεν το θεωρώ καθόλου πιθανό αλλά εν πάσει περιπτώσει όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς στη ζωή, μπορούμε και φυσικά θα το κάνουμε επί προγραμματικής συγκεκριμένης συμφωνίας να συνεργαστούμε με άλλα κόμματα και πιο συγκεκριμένα με την ελληνική σοσιαλδημοκρατία που είναι το ΠΑΣΟΚ. Το έχουμε ξανακάνει. Τώρα, όσον αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όλη αυτή η φιλολογία περί της επιθυμίας του ΠΑΣΟΚ, η πεφασμένη άποψη του ΠΑΣΟΚ, του σημερινού ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θέλει ως αρχηγό της κυβερνήσεως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύω ότι είναι μία έκφραση προεκλογικής σκοπιμότητος. Όταν θα έρθει η ώρα των σοβαρών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει λογική και θα υπάρξει και αποτέλεσμα. Θα έχουμε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κύριε Βαρτζόπουλε, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω και το ζήτημα των πολύ σοβαρών καταγγελιών σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη που οξύνει όλο και περισσότερο την πολιτική αντιπαράθεση καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε απαντήσεις. Έχουν δοθεί αυτές οι απαντήσεις;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και μία άποψη του θέματος είναι ότι τέτοια ζητήματα δεν έχουν θέση στον πολιτικό λόγο. Δεν έχουν θέση στην πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχουν κόμματα τα οποία να παράγουν εγκληματίες. Δεν υπάρχουν ιδεολογίες οι οποίες να παράγουν εγκληματίες. Όταν αυτοί ταυτίζονται με συγκεκριμένη ιδεολογία, με συγκεκριμένο κόμμα (είναι κάτι που έχει γίνει και σε βάρος μας), θεωρώ ότι δεν έχει θέση σε μία ευρωπαϊκού επιπέδου πολιτική συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση. Το μεγάλο ερώτημα το οποίο τίθεται εδώ, αν και το οποίο επίσης είναι ένα παράδειγμα και ένα δίδαγμα, είναι ότι εάν τα κόμματα επιλέγουν το πολιτικό προσωπικό μέσα από τη δική τους λαϊκή βάση με συγκεκριμένες διαδικασίες, εάν επιλέγουν προσωπικότητες οι οποίες έχουν μια μακρά πορεία στα πράγματα του τόπου. Είναι δηλαδή δοκιμασμένες και γνωστές στην κοινή ζωή. Τότε η πιθανότης να έχουμε τέτοια φαινόμενα μηδενίζεται, ελαχιστοποιείται. Αυτά συμβαίνουν όταν για λόγους εντυπωσιασμού πηγαίνουμε και παίρνουμε αυτούς οι οποίοι είναι γνωστοί στο τηλεοπτικό κοινό.
Κύριε Βαρτζόπουλε, με αφορμή την ιδιαίτερη ευαισθησία σας για την ψυχική υγεία μιας και είστε και ψυχίατρος εκτός από βουλευτής και πολιτικός, θα ήθελα να μου πείτε, έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο για τις ψυχιατρικές κλινικές και μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της επαρχίας αυτά τα 4 χρόνια που συνέπεσαν και με την πανδημία του covid όπου η όλη κατάσταση του εγκλεισμού αύξησε τα ψυχιατρικά προβλήματα; Έχει αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; Και αν δεν έχει αλλάξει, ποια είναι τα πλάνα για την επόμενη θητεία;
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι δυνατόν να κάνεις μια μεταρρύθμιση στην υγεία όταν το στράτευμα μάχεται, όταν αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό. Εκείνο το οποίο έγινε στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι να αυξηθούν οι υπηρεσίας τηλεϊατρικής. Και τώρα χρησιμοποιώντας και τα κονδύλια του Ελλάδα 2.0, δηλαδή του Ταμείου Ανάκαμψης, γίνονται μερικές προσπάθειες να δημιουργηθούν ειδικές μονάδες κατανεμημένες σε όλη την περιφέρεια. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν προχώρησε και δεν προχώρησε επαναλαμβάνω όπως δεν προχώρησε και η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας για λόγους ανωτέρας βίας. Ελπίζω και θα αγωνιστώ για να γίνει αυτό στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης;
Η ιδεολογία και η εμπειρία. Ο ελληνικός λαός το 2015 έκανε ένα λάθος, μεγάλο λάθος. Πίστεψε δηλαδή ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Πίστεψε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις στις λύσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Πίστεψε ότι υπάρχει ιδεολογική προσέγγιση καλύτερη από αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Το πληρώσαμε ακριβά όλοι μας. Τρίτη χρεοκοπία, νόμος Κατρούγκαλου, μην τα λέω τώρα ξανά.. Αυτό είναι ένα πλήγμα και συγχρόνως ένα δίδαγμα. Δεν θα επαναληφθεί. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση αξιόπιστη και σοβαρή σε αυτά τα οποία λέμε εμείς.
Κύριε Βαρτζόπουλε, θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα σε όλους όσους μας παρακολουθούν και στις 21 Μαΐου θα πάνε στις κάλπες να ψηφίσουν.
Είναι κάτι το οποίο το λέω συχνά και με αυτό κλείνω και κάθε μου προεκλογική ομιλία. Προσέξτε τα κριτήρια επιλογής του πολιτικού προσωπικού. Προσέξτε με ποια κριτήρια δίνετε τον σταυρό σας. Προσέξτε με ποια κριτήρια επιλέγετε τους ανθρώπους που θέλουν να σας εκπροσωπήσουν, τους διαχειριστές σας. Διότι η ιδεολογία επιλέγεται με την ψήφο στο κόμμα αλλά η διαχείριση επιλέγεται με τους σταυρούς. Άρα λοιπόν ας επιλέξουμε με κριτήρια ικανότητος και λογικής. Όχι με κριτήρια προέλευσης, τόπου κατοικίας, ποδοσφαιρικής ομάδος ή αν θέλετε τηλεοπτικής προβολής.
Κύριε Βαρτζόπουλε, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την παρουσία σας και να σας ευχηθούμε καλή δύναμη στην εκλογική σας μάχη.
Εγώ σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πολύ ωραία κουβέντα μας.