Θετική γνωμοδότηση για χρήση των αρχικών εμβολίων για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός σε βρέφη και νήπια ηλικίας άνω των 6 μηνών, εξέδωσε η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Η απόφαση αυτή αφορά τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνέστησε να εγκριθούν:
- Το εμβόλιο Comirnaty (Pfizer) για χρήση στις ηλικίες 6 μηνών έως 4 ετών
- Το εμβόλιο Spikevax (Moderna) για χρήση στις ηλικίες 6 μηνών έως 5 ετών
Και τα δύο εμβόλια είναι εγκεκριμένα για προστασία παιδιών και ενηλίκων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ήδη χορηγούνται στις ηλικίες άνω των 5 και 6 ετών αντιστοίχως.
Τα εμβόλια συνιστάται να χορηγούνται σε χαμηλότερες δόσεις στα βρέφη, απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η σύσταση είναι επίσης να χορηγούνται με διαφορετικό εμβολιαστικό σχήμα:
- Το εμβόλιο της Pfizer σε 3 δόσεις των 3 μικρογραμμαρίων η κάθε μία
- Το εμβόλιο της Moderna σε δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων η κάθε μία
Οι δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer συνιστάται να χορηγούνται στα βρέφη με χρονική απόσταση 3 εβδομάδων. Η τρίτη δόση συνιστάται να χορηγείται τουλάχιστον 8 εβδομάδες μετά από την δεύτερη.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, η σύσταση είναι να χορηγείται η δεύτερη δόση από το εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, 4 εβδομάδες μετά την πρώτη.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες στα βρέφη και στα νήπια, των εμβολίων για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Με το εμβόλιο της Pfizer οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στα βρέφη 6-23 μηνών είναι:
- Ευερεθιστότητα
- Υπνηλία
- Ανορεξία
- Εξάνθημα
- Ευαισθησία στο σημείο της έγχυσης
Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες με το εμβόλιο της Morderna για τα βρέφη 6-36 μηνών είναι:
- Ευερεθιστότητα
- Κλάμα
- Ανορεξία
- Αϋπνία
Ωστόσο οι παρενέργειες αυτές είναι συνήθως ήπιας ή μέτριας βαρύτητας και με τα δύο εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επιπλέον, βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό.
Σημειώνεται ότι οι γνωμοδοτήσεις της CHMP δεν είναι δεσμευτικές. Αποστέλλονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εκδίδει και την τελική απόφαση για το αν θα εγκριθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν ή όχι.