11.8 C
Athens
29 November,2022
spot_img

Aegean: Νέο 3ετές πρόγραμμα 120 υποτροφιών για την επόμενη γενιά πιλότων

Σε συνέχεια του προγράμματος υποτροφιών πιλότων που ξεκίνησε το 2018, με τους πρώτους 49 από τους συνολικά 100 υποψήφιους να βρίσκονται ήδη στα πιλοτήριά της και τους επόμενους 40 να αναμένεται να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας στις αρχές του 2023, η Aegean προσφέρει...

Κύπρος: Έξι Μητροπολίτες υποψήφιοι για τη θέση του Αρχιεπισκόπου

Εκπροσωπούν δύο τάσεις: Η μία είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η άλλη είχε ταυτιστεί με τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας

Έξι Μητροπολίτες διεκδικούν την εκλογή τους στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου, προς διαδοχή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Σήμερα υποβλήθηκαν επισήμως οι υποψηφιότητες των Μητροπολιτών Πάφου Γεωργίου, Λεμεσού Αθανασίου, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, Μόρφου Νεοφύτου, Ταμασού Ησαΐα και Κυρηνείας Χρυσοστόμου.

Η εκλογή θα γίνει σε δύο φάσεις. Κατά τη πρώτη φάση στις 18 Δεκεμβρίου θα ψηφίσουν όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Ελληνοκύπριοι άνω των 18 ετών και οι αλλοδαποί ορθόδοξοι χριστιανοί, οι οποίοι έχουν νόμιμη παραμονή στη Κύπρο για περισσότερο από έναν χρόνο. Οι αλλοδαποί για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο θα πρέπει να παρουσιάσουν μεταφρασμένο και επικυρωμένο πιστοποιητικό βάφτισης από τη χώρα τους. Οι Κύπριοι που ανήκουν στις κοινότητες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη ψηφοφορία.

Από τις εκλογές θα αναδειχθούν οι τρεις πρώτοι σε ψήφους, συγκροτώντας το «τριπρόσωπο» το οποίο τρεις μέρες αργότερα θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου για να επιλεγεί ο ένας ο οποίος και θα αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος, αν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση που κανένας δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία γίνεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων και σε περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρωση.

konstantias-vasilios
Ο Μητροπολίτης Κωνστάντιας, Βασίλειος
morfu-neofytos
Ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
tamasou-isaias
Ο Μητροπολίτης Ταμάσου, Ησαΐας
lemesoy-athanasios
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος
kirinias-xrisostomos
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος
pafou-georgios
Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος

Οι έξι υποψήφιοι εκπροσωπούν δύο τάσεις. Η μία είναι αυτή που είχε ταχθεί υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ζήτημα της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η άλλη αυτή που είχε ταυτιστεί με τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Υπέρ του αυτοκεφάλου της εκκλησίας της Ουκρανίας είχε ψηφίσει οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και Κυρηνείας Χρυσόστομος. Εναντίον είχαν τοποθετηθεί οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανασιος, Ταμασού Ησαΐας και Μόρφου Νεόφυτος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδας παρά το ότι δεν παρεμβαίνουν στις εκλογές θα επιθυμούσαν εκλογή Αρχιεπισκόπου που δεν ελέγχεται από το Πατριαρχείο Μόσχας. Την ίδια επιθυμία έχουν τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Κυβέρνηση των ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και η αναφορά της στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά τον επιμνημόσυνο λόγο της. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εκδηλώθηκε με το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου Μπαϊντεν.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει παρουσιάζουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να προηγείται και να ακολουθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Και οι δύο ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων «ρωσόφιλων». Ωστόσο αν ο τρίτος ανήκει στην ομάδα αυτών που υποστηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε η εκλογή του θεωρείται πιθανή καθώς τον ευνοούν οι συσχετισμοί στην Ιερά Σύνοδο.

Οι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι κατά την προεκλογική περίοδο καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εκλογή είτε με υποσχέσεις προς κάποιους Επισκόπους να τους υποστηρίξουν είτε ακόμη και με πριμοδότηση άλλων υποψηφίων που θεωρούνται εύκολοι αντίπαλοι εντός της Ιεράς Συνόδου.
Πηγή Πρώτο Θέμα: Ελλάδα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -
150FansLike
20FollowersFollow
367SubscribersSubscribe