26.9 C
Athens
3 October,2022
spot_img

Στο Βουκουρέστι ο Κ. Σκρέκας – Σημαντικές επαφές για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια

Στο Βουκουρέστι θα βρεθεί από σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, όπου θα έχει την ευκαιρία για σημαντικές επαφές σχετικά με την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, και το ρόλο της χώρας μας σε αυτή, σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και μεγάλης ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, που εκδηλώνονται με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην περιοχή. Τον κ. Σκρέκα θα συνοδεύει η ειδική σύμβουλος του ΥΠΕΝ κα. Ν. Καρακατσάνη.

Αφορμή για την επίσκεψη του κ. Σκρέκα αποτελεί η συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο για το Φυσικό Αέριο που διοργανώνει το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας (5th Romanian International Gas Conference – RIGC), σε συνεργασία με την ρουμανική Ομοσπονδία Εργοδοτών στους τομείς του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου (FPPG) και τη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (International Association of Gas & Oil Producers – IOGP).

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Σκρέκας θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει σε σημαντικές διμερείς και πολυμερείς επαφές με ομολόγους του και άλλα κυβερνητικά στελέχη από πολλά κράτη της περιοχής των Βαλκανίων και της Ανατ. Ευρώπης. Αρκεί κανείς να δει ποιοί άλλοι θα συμμετάσχουν στο υπουργικό πάνελ με θέμα “Από το όραμα στην πραγματικότητα”, στο οποίο θα μιλήσει αύριο, Τετάρτη 22/9, ο κ. Σκρέκας, για να αντιληφθεί τη σημασία που αποκτά η παρουσία όλων αυτών (καθώς και πολλών άλλων σημαντικών παραγόντων του κλάδου) στο Βουκουρέστι.

Μαζί με τον κ. Σκρέκα, στο πάνελ θα βρεθούν ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Parviz Shahbazov, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας κ. Andrei Spînu, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Rossen Hristov, η υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας κα. Virgil-Daniel Popescu, ο αναπλ. υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας κ. Péter Sztáray, ο αναπλ. υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, κ. Alparslan Bayraktar, και ο γενικός διευθυντής της JSC Georgian Oil and Gas Corporation κ. George Chikovani.

Ας θυμηθούμε, εξάλλου, ότι σε συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο στο Βουκουρέστι με την ομόλογό του κα. Popescu, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να προωθήσουν την πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. Το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται και στο επίκεντρο του συνεδρίου στο οποίο θα λάβει μέρος ο κ Σκρέκας.

Άλλωστε, η Ρουμανία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Από την άποψη αυτή, μετά και την επικείμενη λειτουργία του IGB, η Ρουμανία θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα μας, μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού Ρουμανίας – Βουλγαρίας. Ταυτόχρονα, η Ρουμανία έχει ήδη από τον Απρίλιο εξασφαλίσει πρόσβαση στο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, κατόπιν σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Ως εκ τούτου, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία στο ίδιο συνέδριο του κ. Σωτήρη Μπράβου, διευθυντή Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ, που, μαζί με την κα. Τ. Georgieva, εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας ICGB, η οποία διαχειρίζεται τον αγωγό IGB, θα μιλήσουν σήμερα σε πάνελ με θέμα “Ποιοι κρίκοι λείπουν από τις υποδομές αερίου της ΕΕ;”.

Στο ίδιο πάνελ θα βρεθούν η γ.γ. του GIE κα. Boyana Achovski, ο διευθυντής ανάπτυξης συστημάτων του ENTSOG κ. Louis Watine, ο αναπλ. υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk, και ο εμπειρογνώμονας της γραμματείας της Energy Community κ. Gregor Weinzettel.

Πηγή energypress.gr – Δημοσιογραφικό ενημερωτικό portal για την ενέργεια

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μείνε συνδεδεμένος

58FansLike
15FollowersFollow
182SubscribersSubscribe
- Advertisement -