Συνεχίζεται η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν. Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ένωσης πραγματοποίησαν συναντήσεις σε στενή και διευρυμένη μορφή και ενέκριναν επίσης κοινή δήλωση. Σχετικά με το κύριο πράγμα – στο υλικό του RIA Novosti.
Επέκταση και κοινές αξίες
Η Τρίτη ήταν αφιερωμένη κυρίως σε διμερείς διαπραγματεύσεις: ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, τους Προέδρους της Νότιας Αφρικής και της Αιγύπτου Cyril Ramaphosa και Abdel Fattah al-Sisi, καθώς και τον επικεφαλής της BRICS New Development Bank Dilma Ρουσέφ.
Στη συνέχεια οι καλεσμένοι παρακολούθησαν τη συναυλία και συνέχισαν τη συνομιλία τους σε ένα άτυπο δείπνο. «Πολύ καλό, νόστιμο», μοιράστηκε ειδικότερα τις εντυπώσεις του ο Xi Jinping.
Την Τετάρτη, τα σημερινά μέλη των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ιράν, Αίγυπτος, Αιθιοπία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ξεκίνησαν μια γενική συζήτηση.
Κύρια θέματα ήταν η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και η περαιτέρω επέκταση του οργανισμού.
«Φυσικά, θα ήταν λάθος να αγνοηθεί το άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον των χωρών του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής για την ενίσχυση των επαφών με τους BRICS», τόνισε ο Πούτιν στην εναρκτήρια ομιλία του. Περισσότερα από 30 κράτη έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν με τη μία ή την άλλη μορφή. Ωστόσο, η ισορροπία είναι σημαντική εδώ – η αποτελεσματικότητα του οργανισμού δεν μπορεί να αφεθεί να μειωθεί.
«Τα κράτη μέλη της ένωσης μας έχουν πραγματικά τεράστιες πολιτικές, οικονομικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και ανθρώπινες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, μας ενώνουν κοινές αξίες και κοσμοθεωρίες», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος , κυρίαρχες χώρες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηπείρους, μοντέλα ανάπτυξης, θρησκείες, πρωτότυπους πολιτισμούς και κουλτούρες.”
Η πορεία προς την καλή γειτονία και την αμοιβαία εκτίμηση των συμφερόντων είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, όταν «πραγματικά θεμελιώδεις αλλαγές λαμβάνουν χώρα, η διαδικασία διαμόρφωσης ενός πολυπολικού κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη».
Ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε επίσης να τηρηθεί η έννοια της πολυμέρειας και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των χωρών του Παγκόσμιου Νότου. Και ο Μόντι επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να αλληλεπιδράσει με ενδιαφερόμενα κράτη.
Παράκαμψε το “Επτά”
Η συνάντηση συνεχίστηκε σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή μελών αντιπροσωπειών και εκπροσώπων διεθνών θεσμών.
Ο Πούτιν στράφηκε παραδοσιακά στους ποσοτικούς δείκτες.
Και είναι εντυπωσιακά. «Το μερίδιο των χωρών BRICS όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης στα τέλη του 2024 θα είναι 36,7%, που ξεπερνά με βεβαιότητα το μερίδιο των χωρών της G7 (30 τοις εκατό. – Εκδ.)», είπε ο πρόεδρος.
Τα κέντρα οικονομικής δραστηριότητας μετατοπίζονται πλέον προς τις αναδυόμενες αγορές. Και στις δυτικές χώρες το βάρος του χρέους αυξάνεται.
«Σχηματίζεται ένα πολυπολικό μοντέλο, το οποίο εγκαινιάζει ένα νέο κύμα ανάπτυξης, κυρίως λόγω του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής, και φυσικά, των κρατών BRICS», κατέληξε ο Πούτιν.
Για περαιτέρω ανάπτυξη, η Ρωσία έχει μια σειρά από προτάσεις. Μεταξύ αυτών: η δημιουργία μιας επενδυτικής πλατφόρμας BRICS, το άνοιγμα ανταλλακτηρίου σιτηρών και μια ξεχωριστή πλατφόρμα για πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια.
Συγκρούσεις και το δολάριο
Στο περιθώριο συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή – μίλησε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Και ο επικεφαλής του Ιράν ζήτησε από τις χώρες BRICS να χρησιμοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες για να εξασφαλίσουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Αναφέραμε επίσης την ουκρανική κρίση.
«Η Κίνα, η Βραζιλία και οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου έχουν δημιουργήσει μια ομάδα «φίλων της ειρήνης», υπενθύμισε ο Κινέζος ηγέτης «Στόχος είναι να ενώσει έναν μεγάλο αριθμό φωνών για την υποστήριξη της ειρήνης Η αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης, η αποτροπή της εξάπλωσής της σε τρίτα μέρη, καθώς και η άρνηση κλιμάκωσης των εχθροπραξιών και η προσθήκη λαδιού στη φωτιά, προωθούν την ταχεία αποκλιμάκωση».
«Οι BRICS πρέπει να γίνουν ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ασφάλειας», τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Η επικεφαλής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας Ντίλμα Ρούσεφ απέδωσε το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται ως όπλο στους παράγοντες αστάθειας. «Πράγματι, βλέπουμε ότι είναι έτσι», συμφώνησε μαζί της ο Πούτιν «Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος αυτών που το κάνουν».
Υπενθύμισε: Η Ρωσία δεν εγκαταλείπει το δολάριο, αλλά αναγκάζεται να αναζητήσει εναλλακτικές. Γιατί το να παίζεις με κανόνες που επιβάλλονται από έξω είναι γεμάτο κινδύνους.
Σήμα στον ΟΗΕ
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής ενέκριναν τη Διακήρυξη του Καζάν. Θα διανεμηθεί επίσης στον ΟΗΕ, διευκρίνισε ο Πούτιν. Το έγγραφο συνόψιζε τα αποτελέσματα της ρωσικής προεδρίας φέτος και σκιαγράφησε τις προτεραιότητες για το μέλλον.
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τη μορφή «outreach»/«BRICS plus». Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό αλληλεπίδρασης με γεωγραφικά και ιδεολογικά κοντινές χώρες. Μετά από όλα τα γεγονότα στο Καζάν, ο Ρώσος Πρόεδρος θα δώσει μια τελευταία συνέντευξη Τύπου.
από το Ria.ru