21.8 C
Thessaloniki
31, May 2024

Αυτοί είναι οι καρποί της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών – Mickoski (Σκόπια): Το όνομα της χώρας μου θα είναι πάντα Μακεδονία

«Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη νέα ονομασία της χώρας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, Dimitar Kovacevsky και Christian Mickoski, σε τηλεμαχία (debate) στις 3 Απριλίου 2024, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου.
Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Dimitar Kovacevsky σημείωσε ότι οι απόψεις του προέδρου του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Christian Mickoski σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της χώρας ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα με τη Συμφωνία των Πρεσπών στο μέλλον, λόγω της επίμονης στάσης του να μην χρησιμοποιεί τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία).
Ο Christian Mickoski, απαντώντας στην ερώτηση πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο πως για τον ίδιο το όνομα της χώρας θα παραμείνει πάντα μόνο «Μακεδονία».
«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία.
Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες.
Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις.
Δεν αλλάζω τις θέσεις μου» ανέφερε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE.
Ο Dimitar Kovacevsky απάντησε σε αυτό ότι ο Christian Mickoski δεν μπορεί να αλλάξει θέσεις, δεδομένου ότι δεν έχει διόλου θέση.
«Όταν δεν έχεις θέση, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Όταν έχεις στάση, τότε παίρνεις αποφάσεις.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα 30 χρόνων δουλειάς, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε διαμεσολαβητή δικηγόρο από τις ΗΠΑ. Δεν κατέληξε στη συμφωνία ο Matthew Nimitz.
Η συμφωνία επετεύχθη από δύο ηγέτες, οι οποίοι κατέληξαν σε συμφωνία, έδωσαν τα χέρια και διευθέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό είναι ηγετική συμπεριφορά.
Παραμείναμε Μακεδόνες και η μακεδονική γλώσσα είναι μακεδονική, ενώ γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE προηγείται και μάλιστα με σημαντική διαφορά του κυβερνώντος «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (SDSM), ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, στον οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχουν ο νυν πρόεδρος της χώρας και υποψήφιος του SDSM, Stevo Pendarovski και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Gordana Silianowska.

Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Tito
Κροατική εφημερίδα: Δεν υπάρχει έθνος Μακεδόνων, είναι κατασκεύασμα του Tito
Στους βουλγαρικούς ισχυρισμούς πως δεν υπάρχει ούτε μακεδονικό κράτος ούτε έθνος Μακεδόνων, και ότι ο ηγέτης της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Tito παραχάραξε την ιστορική πραγματικότητα με σκοπό την εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων, κάνει μνεία η κροατική εφημερίδα «Vecernji List».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Vecernji List», η Βουλγαρία επιζητά να μην ονομάζουν τα Σκόπια τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πολίτες τους «μακεδονική».
Όπως λένε οι Βούλγαροι, η «μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό έθνος» δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ύστερο κατασκεύασμα της αυταρχικής διακυβέρνησης του κουμουνιστή Tito.
Εκπρόσωπος της Βουλγαρίας διένειμε ένα «μνημόνιο», επισημαίνοντας τη βουλγαρική εκδοχή της ιστορίας για το επίθετο «Μακεδονικός».
Όπως επισημαίνει, δεν υποδηλώνει εθνική ταυτότητα, αλλά γεωγραφική προέλευση, επειδή η γεωγραφική και ιστορική πΓΔΜ είναι μια περιοχή που μοιράζονται έξι χώρες.
Ο Josip Broz Tito επέβαλε μια «νέα ταυτότητα» σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως δηλωθεί Βούλγαροι.
Οι Σέρβοι ήθελαν να τους αναγνωρίσουν ως «νότιους Σέρβους» αλλά ο Tito τους ονόμασε «Μακεδόνες».
Και το έκανε αυτό, γράφουν οι Βούλγαροι, λαμβάνοντας έμπνευση από τις αποφάσεις της Comintern.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe