Το τι πρωινό επιλέγεις να καταναλώσεις το πρωί συνήθως έχει να κάνει με τα γούστα σου. Κάποιοι άνθρωποι δεν τρώνε καθόλου πρωινό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι η επιλογή του πρωινού δεν είναι πάντα θέμα γούστου και προτίμησης, αλλά έχει σημαντική σχέση με το τι έχεις φάει το προηγούμενο βράδυ.
Τελικά πρέπει να τρως αλμυρό πρωινό;
Όπως τονίζει και η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), ο καθένας είναι διαφορετικός και του ταιριάζουν διαφορετικά πράγματα. Σε κάποιους ταιριάζει το αλμυρό πρωινό, σε κάποιους άλλους το γλυκό πρωινό. Δεν υπάρχουν “πρέπει” στο τι θα επιλέξεις να καταναλώσεις.
Σίγουρα το αλμυρό πρωινό λόγω της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, κρατάει πιο σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου, και έτσι μένεις χορτάτη για περισσότερη ώρα σε σύγκριση με τα γλυκά πρωινά, τα οποία κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο μπορείς να τα συνδυάσεις.
Το ιδανικό πρωινό
Το ιδανικό πρωινό καλό είναι να περιέχει καλούς σύνθετους υδατάνθρακες (βρώμη, ψωμί ολικής/ πολύσπορο), μια πηγή πρωτεΐνης (αυγό, γιαούρτι, γάλα, τυρί), καλά λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο). Εάν λοιπόν περιέχει συνδυασμό των παραπάνω και σου αρέσει και το γλυκό, μπορείς να προσθέσεις μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, κακάο, ταχίνι ή φυστικοβούτυρο και να πετύχεις και το σωστό κορεσμό που θέλεις ταυτόχρονα με τη γλυκιά γεύση.