26.8 C
Thessaloniki
24, July 2024

Αν προσέξετε ένα τέτοιο σημάδι στο δέρμα, κάντε εξετάσεις για καρκίνο στο πάγκρεας

Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που γίνονται εμφανείς με ποικίλα συμπτώματα, τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος μπορεί εύκολα να αγνοηθούν, ή ακόμα και να μην υπάρχουν καν, έως ότου ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο στάδιο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη θεραπεία του.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του παγκρέατος; Το πάγκρεας βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, επομένως οι πρώιμοι όγκοι δεν μπορούν να γίνουν ορατοί ή αισθητοί από τους γιατρούς κατά τις συνήθεις φυσικές εξετάσεις. Οι ασθενείς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα έως ότου ο όγκος γίνει πολύ μεγάλος ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Το να ξέρουμε τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος είναι σημαντικό. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα σας εάν έχετε έναν συγκεκριμένο τύπο αυτού του καρκίνου.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει δύο τύπους

Όπως και με άλλους καρκίνους, ο καρκίνος του παγκρέατος προκαλείται όταν μη φυσιολογικά κύτταρα που βρίσκονται στο όργανο αναπτύσσονται, διαιρούνται και δημιουργούν έναν όγκο. Υπάρχουν δύο τύποι καρκινικών όγκων του παγκρέατος: οι εξωκρινικοί και οι ενδοκρινικοί (νευροενδοκρινικοί), ανάλογα με τον τύπο του κυττάρου στο οποίο ξεκινούν. Η γνώση του τύπου του όγκου είναι σημαντική γιατί κάθε τύπος δρα διαφορετικά και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές θεραπείες.

Πάνω από το 90% των καρκίνων του παγκρέατος είναι εξωκρινικοί και κάτω από το 10% είναι ενδοκρινικοί. Οι δεύτεροι συχνά αναπτύσσονται πιο αργά από τους πρώτους.

Τα ακριβή αίτια του καρκίνου του παγκρέατος δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα νοσήσουν από καρκίνο του παγκρέατος ή το αντίστροφο.

Ένας τύπος καρκίνου του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα

Τα πιθανά σημάδια του καρκίνου του παγκρέατος είναι λεπτεπίλεπτα, ποικίλα και συχνά δεν συμβαίνουν καν προτού να προχωρήσει η ασθένεια. Μόλις ο καρκίνος γίνει πιο προχωρημένος, μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο στην πλάτη.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ο ίκτερος (όταν το δέρμα και το λευκό τμήμα των οφθαλμών αποκτούν κιτρινωπή απόχρωση). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας όγκος μπλοκάρει τον χοληδόχο πόρο που συνδέει το πάγκρεας με το ήπαρ. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (η χρωστική ουσία της χολής) στην κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνα όχι μόνο για τον ίκτερο, αλλά και για φαγούρα στο δέρμα, σκούρα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.

Ένας τύπος καρκίνου που ονομάζεται γλυκαγόνωμα (glucagonoma) ξεκινά στα νευροενδοκρινικά κύτταρα του παγκρέατος (υπεύθυνα για την παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνη). Το 70-90% όσων έχουν προσβληθεί από γλυκαγόνωμα θα εμφανίσουν ένα εξάνθημα γνωστό ως νεκρολυτικό μεταναστευτικό ερύθημα (necrolytic migratory erythema – NME).

Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να προκαλέσει επώδυνο, κνησμώδες εξάνθημα

Όταν ένας όγκος γλυκαγονώματος προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο, κνησμώδες εξάνθημα NME.

Συνήθως ξεκινά σε μέρη του σώματος με πτυχές δέρματος (όπως η βουβωνική χώρα) και θα εξαπλωθεί από εκεί. Στην όψη είναι κόκκινο και κηλιδωτό, με ξηρά λευκά ή κίτρινα μπαλώματα με κρούστα.

“Ήταν σε όλο μου το πρόσωπό μου και μπορούσα κυριολεκτικά να ξυρίζομαι μόνο κάθε δεύτερη μέρα, γιατί ήταν πολύ οδυνηρό πάνω από τις φουσκάλες”, είπε ο Edward Williams στο ABC News για την εμπειρία του με το NME. “Απλώς νόμιζα ότι είχα εξάνθημα και γερνάω και δεν είχα αρκετή ενέργεια και αντοχή”.

Διαβήτης, διάρροια και αναιμία μπορεί επίσης να εμφανιστούν με το NME. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη με τον Williams, του οποίου το εξάνθημα εκδηλώθηκε κάτω από τα χέρια, γύρω από τα μάτια, στο πίσω μέρος των ποδιών του, στην πλάτη του και πίσω από τους ώμους του.

Ευτυχώς για τον Williams, επέμενε να μιλά με γιατρούς για το εξάνθημα, διαγνώστηκε σωστά και υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, αλλά μόνο αφού υπέφερε από την πάθηση για έξι χρόνια.

Πηγή Iatropedia

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe