26.8 C
Thessaloniki
24, July 2024

Ανησυχία για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας: Φόβοι για λουκέτα και αποχώρηση από την Ελλάδα

Το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα στην Ευρώπη πολλαπλάσιο του αντίστοιχου των ΗΠΑ και πλέον γίνεται έντονα η συζήτηση για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του κόστους της ενέργειας που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη και επομένως και η Ελλάδα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ02.11.22 06:45Άλκης Καλογήρου

Τη μεγάλη ανησυχία του κόσμου της βιομηχανίας από τα προβλήματα που δημιουργεί στους βιομηχανικούς κλάδους η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, μετέφερε χθες στο ΥΠΕΝ και στον Υπουργό Ενέργειας η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε την κρίσιμη κατάσταση που ήδη βιώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε λουκέτα εργοστασίων και μετεγκατάστασή τους σε τρίτες χώρες.

Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και συνολικά την ευρωπαϊκή παραγωγή. Το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είναι σήμερα στην Ευρώπη πολλαπλάσιο του αντίστοιχου των ΗΠΑ και πλέον γίνεται έντονα η συζήτηση για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του κόστους της ενέργειας που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη και επομένως και η Ελλάδα…

Ειδικά για την Ελλάδα, έγινε αναφορά και στην ψήφιση της επιβολής τέλους 10ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ότι θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις της χώρας παλεύουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή παρουσίασε χθες στον υπουργό, 5 συγκεκριμένες προτάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας αλλά και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

  1. Συμμετοχή στη διακοψιμότητα. Η βιομηχανία, ήδη, εφαρμόζει δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέροντας σημαντικά στην εθνική προσπάθεια ενώ προτίθεται να συμμετάσχει στο μηχανισμό βραχυπρόθεσμης διακοψιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίστηκε όμως η ανάγκη λειτουργίας του μηχανισμού με τρόπο που δεν πλήττει την εύρυθμη λειτουργία της.
  2. Διμερείς συμβάσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας πρέπει να διευκολύνει τη σύναψη διμερών συμβάσεων και να μην ανατρέπει στην πράξη το σχεδιασμό και τις συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας. Η ευθυγράμμιση με τους κανονισμούς της ΕΕ για την εξαίρεση των διμερών συμβάσεων από τα ανώτατα όρια εσόδων, θα δημιουργήσει αμοιβαία οφέλη για όλα τα μέρη.
  3. Υποδομές διασύνδεσης και ταχύτερη αδειοδότηση. Η επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από καύσιμα υψηλότερων ρύπων (πχ diesel/mazut) αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά αναγκαία παράλληλα, η επιτάχυνση στη χορήγηση όρων και αδειών σύνδεσης, ειδικά των έργων ΑΠΕ.
  4. Πολυετείς διασυνοριακές συνδέσεις. Το υφιστάμενο καθεστώς με διασυνοριακές διασυνδέσεις μικρής χρονικής διάρκειας λειτουργεί αποτρεπτικά στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την επιτάχυνση των επενδύσεων. Προτάθηκε η θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις με άλλα κράτη.
  5. Ενεργειακή εξοικονόμηση παντού. Αναδείχθηκε η ευκαιρία που δημιουργείται από την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, νοικοκυριά και μεταφορές, συμπληρωματικά της βιομηχανίας. Συζητήθηκαν προτάσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διατήρηση χαμηλών τιμών όπως η τακτική συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, η τήρηση της λελογισμένης εσωτερικής θερμοκρασίας των κτιρίων/γραφείων, η απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης σε κενούς χώρους.
spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe