Σε δηλώσεις που πυροδότησαν εντάσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ χαρακτήρισε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ως απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι καμία δραστηριότητα στην περιοχή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, επικαλούμενος το ανενεργό Πρωτόκολλο της Βέρνης και τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα
Ανησυχία για την Αλεξανδρούπολη
Ο κ. Γκιουλέρ τόνισε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη «διαταράσσει τις στρατηγικές ισορροπίες» και επηρεάζει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. «Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία επιβάλλει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας πως καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς την έγκρισή της. Αναφέρθηκε, επίσης, στο περιστατικό του Ιουλίου στην Κάσο, όπου οι τουρκικές δυνάμεις φέρονται να εμπόδισαν πόντιση καλωδίων από ιταλικό πλοίο, ισχυριζόμενος πως οι τουρκικές αρχές «επέβαλαν την κυριαρχία τους».
Ο κ. Γκιουλέρ έκανε λόγο για «παράνομες απαιτήσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ απείλησε με μέτρα σε περιπτώσεις δραστηριοτήτων χωρίς τουρκική έγκριση.
Αμφισβητήσεις για την Υφαλοκρηπίδα και το Πρωτόκολλο της Βέρνης
Στο επίκεντρο της ρητορικής του ήταν οι ισχυρισμοί για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στο Αιγαίο, όπου, όπως ανέφερε, η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Επικαλέστηκε το ανενεργό Πρωτόκολλο της Βέρνης για να καταδικάσει έρευνες για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ νησιών του Αιγαίου, υποστηρίζοντας πως αυτές γίνονται χωρίς την άδεια της Τουρκίας.
Θέματα Στρατικοποίησης και F-35
Στις δηλώσεις του, ο κ. Γκιουλέρ επανέφερε το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματά» της με βάση τις διεθνείς συνθήκες.
Αναφέρθηκε εκτενώς στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, επισημαίνοντας την πρόοδο στο μαχητικό KAAN και την πρόθεση αγοράς 40 F-35. Υποστήριξε, επίσης, ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία μπορεί να υλοποιήσει εκσυγχρονιστικά προγράμματα αυτόνομα, μετά την ακύρωση της αναβάθμισης F-16 από τις ΗΠΑ.