34.7 C
Thessaloniki
19, June 2024

Από τον Nord Stream στον Balticconnector: Η εργαλειοποίηση της ενέργειας και πώς θωρακίζεται η Ευρώπη

Έναν χρόνο μετά το σαμποτάζ που κατέστρεψε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, μια άλλη ενεργειακή οδός της Βαλτικής βρέθηκε στο στόχαστρο, αναβιώνοντας τους φόβους για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία σε κρίσιμες υποδομές, και απειλώντας για μία ακόμα φορά την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.

Πρόκειται για τον Balticconnector, έναν αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά τις επιθέσεις στο Nord Stream, η Ευρώπη προχώρησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών για να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας της σχετικά με τις υποδομές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα σε χώρες με assets φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τους μήνες μετά την εισβολή, υπήρξαν αναφορές για παρατηρήσεις drones και άλλη δραστηριότητα γύρω από τις χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αερίου και τις υπεράκτιες υποδομές.

Για παράδειγμα, ένα drone εντοπίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο κοντά στο μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου Karsto, στη Νορβηγία, και ακολούθησε φάρσα για τοποθέτηση βόμβας εναντίον της εγκατάστασης επεξεργασίας Nyhamna την ίδια ημέρα.

Το Karsto, το Nyhamna και το εργοστάσιο Kollsnes είναι οι τρεις κύριες χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Νορβηγία με συνδυασμένη τεχνική ικανότητα περίπου 330 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων/ημέρα.

«Εξωτερική δραστηριότητα»

Το «περιστατικό» στον Κόλπο της Φινλανδίας, όταν ένας αγωγός και ένα καλώδιο δεδομένων υπέστησαν ζημιές λόγω « εξωτερικής δραστηριότητας », σύμφωνα με τις φινλανδικές αρχές, έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ευρύτερη σκανδιναβική περιοχή.

Η Νορβηγία εξήγαγε περισσότερα από 120 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, κυρίως μέσω ενός συστήματος περίπου 22 αγωγών που εκτείνονται σε περισσότερα από 8.800 km (5.470 μίλια).

«Τώρα βρισκόμαστε σε στενό διάλογο με τις αρμόδιες αρχές ασφαλείας και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να αξιολογήσουμε τα σχετικά μέτρα ασφαλείας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της Gassco, που διαχειρίζεται το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Παράλληλα, η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε τις περιπολίες γύρω από χερσαίες εγκαταστάσεις στη δυτική ακτή, οι οποίες περιλαμβάνουν τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Mongstad και δύο μονάδες επεξεργασίας αερίου, το Kollsnes και το Kaarstoe.

«Το επίπεδο ασφάλειας έχει αυξηθεί από τα γεγονότα του περασμένου έτους και εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας πετρελαϊκών λόμπι Offshore Norge, αναφερόμενος στη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ωστόσο, η υποθαλάσσια υποδομή είναι τόσο μεγάλη που είναι πολύ δύσκολο να προστατευτεί.

«Μιλάμε για χιλιάδες χιλιόμετρα καλωδίων ή αγωγών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη μετά από διήμερη συνάντηση του ΝΑΤΟ κατά την οποία συζητήθηκε το περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα.

«Φυσικά δεν υπάρχει τρόπος να υπάρχει στρατιωτική παρουσία σε όλους αυτούς τους αγωγούς και τις υποδομές όλη την ώρα».

Ανάπτυξη του ναυτικού

Μετά τη δολιοφθορά του Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, η Νορβηγία ανέπτυξε το Ναυτικό της για να προστατεύσει τις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της στη Βόρεια Θάλασσα, με την υποστήριξη συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως γερμανικές και γαλλικές φρεγάτες και βρετανικά αεροσκάφη επιτήρησης. Και οι περιπολίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Στην ξηρά, η Εσωτερική Φρουρά αναπτύχθηκε προσωρινά για να βοηθήσει τη νορβηγική αστυνομία να περιπολεί τις χερσαίες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία Equinor ερεύνησε τους βασικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως η σύνδεση Europipe II με τη Γερμανία , για λογαριασμό της Gassco.

Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησε εξειδικευμένα σκάφη εξοπλισμένα με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα που σάρωσαν τους αγωγούς προκειμένου να εντοπίσουν οτιδήποτε ασυνήθιστο, όπως ζημιές, ξένα αντικείμενα ή διαταραχές του εδάφους.

Η Νορβηγία όρισε τις Equinor και Gassco ως εταιρείες κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια και η συνεργασία μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας ενισχύθηκε.

Αυστηροί έλεγχοι

Περισσότερα στελέχη της εταιρείας από ό,τι πριν υποβλήθηκαν σε έλεγχο για να λάβουν πιστοποιήσεις ασφαλείας, ώστε να μπορούν να διαβάζουν απόρρητες ενημερώσεις πληροφοριών.

Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor Anders Opedal προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τρόπους για την καλύτερη προστασία των υπεράκτιων ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Και τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην προστασία των υποθαλάσσιων υποδομών για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ του στρατού και της ενεργειακής βιομηχανίας.

Ωστόσο, «ένα βασικό εμπόδιο συνεχίζει να είναι η επιτήρηση, η παρακολούθηση και η ανταλλαγή πληροφοριών, τόσο μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων, κρατών όσο και στην περιοχή», δήλωσε ο Christian Bueger, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει κανένα αξιόπιστο μέσο για να ανταποδώσει, εκτός από την επιτάχυνση των εργασιών για την προστασία και επιτήρηση κρίσιμων θαλάσσιων υποδομών», πρόσθεσε.

Κοινή ομάδα εργασίας

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τη δημιουργία «κοινή ομάδα εργασίας» με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας απέναντι σε πιθανές υβριδικές απειλές από τη Ρωσία.

Μιλώντας τότε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η κοινή ομάδα εργασίας θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες και από τους δύο οργανισμούς για να μελετήσουν τα τρωτά σημεία των βασικών υποδομών και να προτείνουν μέτρα για καλύτερη προστασία.

Ο Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ειδική ομάδα θα υποβάλει αρχικά προτάσεις για τις μεταφορές, την ενέργεια, την ψηφιακή και διαστημική υποδομή.

Η επίδραση στις τιμές και οι εκτιμήσεις

Το νέο αυτό περιστατικό ενισχύει τις ανησυχίες για εργαλειοποίηση της ενέργειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει αναδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτη σε κάθε εσωτερικό αλλά και εξωτερικό ερέθισμα.

Στο άκουσμα της είδησης οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Νορβηγικές ροές

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την ηπειρωτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν σε χαμηλό τετραετίας τον Σεπτέμβριο λόγω εργασιών συντήρησης, προγραμματισμένων και μη.

Οι συνολικές παραδόσεις τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε μόλις 5,07 Bcm — ή κατά μέσο όρο περίπου 169 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα — ο χαμηλότερος μηνιαίος όγκος από τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν οι εξαγωγές περιορίστηκαν επίσης λόγω βαριάς συντήρησης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ροές αυξήθηκαν καθώς ολοκληρώθηκαν οι περισσότερες εργασίες συντήρησης, με τις εξαγωγές να ορίζονται στις 12 Οκτωβρίου πάνω από 330 εκατομμύρια κυβικά μέτρα/ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Gassco.

 

Πηγή energypress.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe