28.2 C
Thessaloniki
22, July 2024

Axia: Πόσο απειλεί το δημόσιο χρέος η «εμπλοκή» στους πλειστηριασμούς – Οι επιπτώσεις στον «Ηρακλή»

Η ΑΧΙΑ περιγράφει τρεις βασικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η καθυστέρηση των πλειστηριασμών και κυρίως αυτή σε σχέση με τη Eurostat που υποστηρίζει ότι τα senior notes πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος

Την εκτίμηση ότι ο… διάλογος  της ελληνικής κυβέρνησης με τη Eurostat για τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής» (ΗΑSP) θα καταλήξει στην εγγραφή στο δημόσιο χρέος 5 δισ. ευρώ από τα 18,5 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές κρατικές εγγυήσεις, κάνει η Axia, ενώ ο δείκτη του ελληνικού χρέους θα κινηθεί στο 170%, αντί για 160% που ήταν οι αρχικές προσδοκίες.

Αφορμή για την ανάλυση της AXIA αποτέλεσε η πρόσφατη εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών και επιπτώσεις στο σχέδιο «Ηρακλής».  

«Τον περασμένο μήνα, o Aρειος Πάγος αποφάσισε να απαγορεύσει στους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων (servicers) να ανακτούν το οφειλόμενο ποσό για λογαριασμό των Ταμείων και των τραπεζών που κατέχουν τα εν λόγω μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η τελική πορεία της υπόθεσης και το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές και η Ολομέλεια του ΑΠ θα λάβει την τελική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί των διαχειριστών (περίπου 20%-40% των εισπράξεων) παγώνουν προσωρινά», αναφέρει η ΑΧΙΑ και υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια των στόχων του HAPS από τους επισπεύδοντες.

Οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός θα υποστηρίξει το επιχείρημα της Eurostat ότι οι εγγυήσεις HAPS θα πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό χρέος, με την απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Τρεις συνέπειες

Πιο αναλυτικά η ΑΧΙΑ περιγράφει τρεις βασικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η καθυστέρηση των πλειστηριασμών και κυρίως αυτή σε σχέση με τη Eurostat που υποστηρίζει ότι τα senior notes πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

«Η στατιστική αρχή είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι οι εγγυήσεις του Ηρακλή (περίπου 18,5 δισ. ευρώ senior notes) θα πρέπει να προστεθούν στο χρέος της Ελλάδας, δεδομένου ότι τα SPV δεν περνούν το “τεστ της αγοράς”. Ελληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί, εκτός εάν έχουν ενεργοποιηθεί οι εγγυήσεις.

Οι καθυστερήσεις είσπραξης αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο “ενεργοποίησης”, ο οποίος θα μπορούσε να γύρει τη ζυγαριά υπέρ της Eurostat, όπως σημειώνει η Axia.

Σε κάθε περίπτωση, η Eurostat θα ανακοινώσει την απόφασή της για τη συμπερίληψη των εγγυήσεων του Ηρακλή στο χρέος της Ελλάδας τις επόμενες ημέρες. 

Ο τελικός… λογαριασμός

Πάντως, ακόμα κι αν ένα μέρος των εγγυήσεων προστεθεί στο δημόσιο χρέος, η Axia σημειώνει ότι: (α) το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο έναν μικρό αριθμό τιτλοποιήσεων, πιθανότατα εκείνων με πιο μικρές δόσεις mezzanine (κάτω από το 5% της συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας ) ή/και αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (SRT) και (β) η κυβέρνηση λαμβάνει 250 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τόκους ετησίως ως τέλη.

Η συμπερίληψη όλων των εγγυήσεων του Ηρακλή (και τα 18,5 δισ.) θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος/ΑΕΠ έως και κατά 9%. Ωστόσο, αυτό δεν θα σταματήσει τον δείκτη του ελληνικού χρέους από το να σημειώσει σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, τονίζει ο οίκος.

Στο 170% του ΑΕΠ το χρέος

Οπως εκτιμά η Eurostat θα προσθέσει μόνο 5 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος οδηγώντας τον δείκτη του ελληνικού χρέους στο 170% του ΑΕΠ, 10% χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Δεύτερον, Ο “Ηρακλής” που έληξε στις 31 Οκτωβρίου και μια πιθανή συμπερίληψη των εγγυήσεων στο χρέος είναι απίθανο, κατά την άποψη της ΑΧΙΑ, να ανανεωθεί. Ωστόσο, οι  υπάρχουσες αιτήσεις – Frontier II της Εθνικής, Sunrise III της Πειραιώς και η Solar που είναι κοινή τιτλοποιήση- εξακολουθούν να ισχύουν, καθώς κατατέθηκαν εντός προθεσμίας, αλλά δεν έχουν εγκριθεί ακόμα και οι τράπεζας τις έχουν διαρθρώσει με μεγαλύτερες με μεγαλύτερες δόσεις mezzanine ώστε να πληρούν άνετα τα κριτήρια.

Χωρίς εγγύηση του Ηρακλή θα σήμαινε ότι η τιμή πώλησης θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη (δηλαδή, ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις ή μεγαλύτερο κομμάτι mezzanine) και ότι δεν θα υπάρξει ελάφρυνση στα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (RWA) για τα senior notes.

Σε κάθε περίπτωση, το να μην υπάρξει εγγύηση του Ηρακλή δεν θα ήταν πρόβλημα, καθώς το μέγεθος αυτών των τιτλοποιήσεων είναι σχετικά μικρό ( 850 εκατ. ευρώ) και οι τράπεζες έχουν ήδη δεσμεύσει υψηλότερες προβλέψεις. Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καθαρότερες με μονοψήφιους δείκτες NPEs και ως εκ τούτου ο Ηρακλής δεν είναι τόσο απαραίτητος στο μέλλον.

Τέλος, οι καθυστερήσεις είσπραξης αποτελούν απειλή για την εύλογη αξία των Μezz, για τις τέσσερις μετοχές της Mezz που είναι επί του παρόντος εισηγμένες.

Mια παρατεταμένη υποαπόδοση σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιταχυνόμενες πληρωμές, δηλαδή σε μη πληρωμή τόκων στο ενδιάμεσο πριν από την πλήρη εξόφληση του κεφαλαίου του senior.

Αυτό δεν ισχύει για το Cairo της Eurobank, αλλά θα μπορούσε να μειώσει την αξία για το Phoenix Vega και το Sunrise I & II της Πειραιώς καθώς και για το Galaxy Cosmos της Alpha Bank. 

πηγή imerisia

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe