24.5 C
Thessaloniki
16, June 2024

Χαμός με τους πλειστηριασμούς το Νοέμβριο – Ποιοι χάνουν το σπίτι τους

Πλειστηριασμοί: Συνεχίζονται και μέσα στον Νοέμβριο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο ποια περιουσιακά στοιχεία βγαίνουν στο σφυρί τις επόμενες μέρες και ποιες θα είναι οι τιμές πρώτης προσφοράς, αλλά και το «ταβάνι»!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη εκπονήσει το σχέδιο των πλειστηριασμών που θα μπουν μπροστά στον μήνα Νοέμβριο. Και αν κάποιος μελετήσει τα στοιχεία αυτά θα δει πως στα περιουσιακά στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται από οικόπεδα και γήπεδα μέχρι μεζονέτες και βιοτεχνικά κτίρια.

Συγκεκριμένα η εφορία έχει ήδη διαμορφώσει το πρόγραμμα των πλειστηριασμών ακινήτων. Τα ακίνητα αυτά βγαίνουν σε πλειστηριασμό λόγω χρεών προς το δημόσιο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές πρώτης προσφοράς έχουν αφετηρία τα 16.000 ευρώ. Ενώ το πικ των τιμών πρώτης προσφοράς φτάνει μέχρι και τα 2,2 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Νοέμβριο έχουν προγραμματιστεί από τις αρχές 12 πλειστηριασμοί, ενώ ο πρώτος από αυτούς τους 12 θα γίνει σήμερα Τετάρτη 12 Νομεβρίου.

Σε αυτό το πακέτο πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών προς την εφορία του Νοεμβρίου παρατηρούμε πως το «ρεκόρ» της υψηλότερης τιμής πρώτης προσφοράς συναντάται σε μια κατοικία στην περιοχή Καστρί, με το ποσό πρώτης τιμής να ανέρχεται στο αστρονομικό: 2.200.000 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνεχίζονται και το Νοέμβριο με την ΑΑΔΕ να έχει αναρτήσει το επικαιροποιημένο κατάλογο με τα ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της εφορίας λόγω οφειλών των ιδιοκτητών.

Πλειστηριασμοί – Αυτά είναι τα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό μέσα στον Νοέμβριο:

 • Οικόπεδο 616,96 τμ. με διώροφη οικία 148,50 τμ και αποθήκη 25,62 τμ στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Τιμή 1ης προσφοράς: 56.000 ευρώ.
 • Οικόπεδο 771,06 τ.μ. στη Βάρη Αττικής. Τιμή 1ης προσφοράς 304.000 ευρώ.
 • Κατοικία 124,86 τμ. + 12 τμ βοηθητικοί χώροι σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Χαλκιδική. Τιμή 1ης προσφοράς: 365.000 ευρώ.
 • Αγρός 8.000 τ.μ. με Βιοτεχνικό Κτίριο 1.898 τμ, υποστηρικτικό κτίριο 455 τμ και ένθετο διόροφο 155 τμ στο Βιομηχανικό Πάρκο Νέων Μουδανιών, τιμή 480.000 ευρώ.
 • Αγρός αδόμητος με ελιές 11.300 τμ, θέση Βιομηχανικό Πάρκο Μουδανιών, τιμή 1ης προσφοράς: 78.000,0 €
 • Αγρός, 2.100 τμ στο Βιομηχανικό Πάρκο Μουδανιών τιμή 1ης προσφοράς: 16.000,0 €
 • Οικόπεδο 200.42 τ.μ. στην Πιερία, τιμή 1ης προσφοράς: 42.000,0 €
 • Κατοικία 248 τμ. σε οικόπεδο 800 τμ. στη Κηφισιά. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.200.000 ευρώ.
 • Κατοικία 374,20 τμ. σε οικόπεδο 1.200 τμ στο Καστρί. Τιμή 1ης προσφοράς: 2.200.000 ευρώ.
 • Οικόπεδο με κτίσματα 3.562 τμ. στη Λέσβο. Τιμή 1ης προσφοράς: 150.000 ευρώ.
 • Δυο αγροτεμάχια 35.430 τμ. και 5.000 τμ στην Κομοτηνή. Τιμή 1ης προσφοράς: 1.131.000 ευρώ.
 • Επιχειρ/κό Γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552,50 τμ (γραφεία 256 τμ, χώρος παραγωγής 796,80 τμ, ηλεκτρ/κες εγκαταστάσεις 1.319,52 τμ, ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, κοινότητα Άβαντος , τιμή 1ης προσφοράς: 471.000,0 €

Πλειστηριασμοί – Τι αλλάζει στις κατασχέσεις

Και ενώ το «σφυρί» της Εφορίας πέφτει … βαρύ στους οφειλέτες έχουν προκύψει ανατροπές σε επίπεδο κατασχέσεων; Οι αλλαγές αφορούν τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων για τους οφειλέτες με εξαίρεση των αντικείμενων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά και για την εργασία του.

Βάσει σχετικής πρόβλεψης:

– Δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη. Για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως

– Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού

– Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμών δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.

– Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.

– Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δ.Ο.Υ. και Τελωνείων, 20 ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.

– Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Πλειστηριασμοί: Στον Άρειο Πάγο oι servicers

Την άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την άρση των εμποδίων που δημιουργούν στην εκτέλεση του προγράμματος των πλειστηριασμών αντιφατικές αποφάσεις του δικαστηρίου, θα ζητήσουν διαχειριστές κόκκινων δάνειων, μετά τη διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος.

Στόχος είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ώστε να ληφθεί οριστική απόφαση για την υπό αμφισβήτηση δυνατότητά τους να εκπροσωπούν σε αναγκαστικές εκτελέσεις ξένους επενδυτές.

Κι αυτό διότι με τα σημερινά δεδομένα τίθεται εν αμφιβόλω οι στόχοι των ανακτήσεων από τις επισφάλειες που διαχειρίζονται, για λογαριασμό είτε των τραπεζών ή των funds που έχουν επενδύσει στην εγχώρια αγορά χρέους μέσω των τιτλοποιήσεων.

2-1 οι αποφάσεις

Επί του θέματος υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο. Με βάση την πρώτη απαγορεύεται οι εταιρείες διαχείρισης να παρίστανται στα δικαστήρια ως εκπρόσωποι funds με έδρα το εξωτερικό.

Οι άλλες δύο, μεταξύ των οποίων και απόφαση που εξεδόθη πριν μόλις μία εβδομάδα, λένε το ακριβώς αντίθετο.

Όπως επισημαίνει πηγή από τον κλάδο των διαχειριστών, στην υπόθεση αυτή συντρέχουν και οι δύο λόγοι που αποτελούν προϋπόθεση για να φτάσει ένα θέμα στην Ολομέλεια.

Πρώτον, έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις και μάλιστα από το ίδιο τμήμα του Αρείου Πάγου (Α2) και δεύτερον πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ σημαντικό τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως θα εκδοθεί ερμηνευτική διάταξη της ισχύουσας νομοθεσίας, που θα λειτουργούσε θεραπευτικά τουλάχιστον για τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς και ενδεχομένως να είχε και αναδρομική ισχύ.

Ωστόσο, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, υπάρχει πλέον σοβαρή πιθανότητα να μην αναληφθεί καμία πρωτοβουλία σε αυτή τη φάση και το θέμα να ξεκαθαρίσει δικαστικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση 3 – 4 μήνες για να λάβει την όποια απόφαση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεδομένου ότι το μεσοδιάστημα για τον ορισμό δικάσιμου δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 60 ημερών.

Άρα, στο πιο ευνοϊκό σενάριο, που δεν είναι και το πλέον πιθανό, τουλάχιστον μέχρι και το Φεβρουάριο όλα θα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι νομικοί εκπρόσωποι των δανειοληπτών έχουν τη δυνατότητα με ανακοπές να καθυστερούν πλειστηριασμούς ή να διεκδικούν την ακύρωση ακόμη και ολοκληρωμένων.

Δεδομένου δε πως η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, με διπλή κατά πάσα πιθανότητα προσφυγή στις κάλπες, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να παγώσει ο μηχανισμός των αναγκαστικών εκτελέσεων ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Κι αυτό διότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και τον Αύγουστο τα δικαστήρια κλείνουν.

Πλειστηριασμοί – Οι επιπτώσεις

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στο πρόγραμμα ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια, με τέσσερις κινδύνους:

Πρώτον να μην επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.

Δεύτερον, να αναγκαστούν οι τράπεζες να σχηματίσουν επιπλέον προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο των ομολόγων που διακρατούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.

Τρίτον, να παγώσουν οι πωλήσεις επισφαλών απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά, λόγω της ασάφειας στο νομικό πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τις ανακτήσεις.

Τέταρτον, να τεθεί εκ νέου ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, εξέλιξη που θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει ακόμη και την πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα.

«Έχουμε κλωτσήσει το ‘’τενεκεδάκι’’ των πλειστηριασμών έως σήμερα πολλές φορές. Με τα μέτρα προστασίας των οφειλετών λόγω της κρίσης, με το κλείσιμο των δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια για μία ακόμη καθυστέρηση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων» υπογραμμίζει πηγή ενός εκ των leaders στην αγορά των διαχειριστών.

«Ευελπιστώ ότι στην κυβέρνηση έχουν μετρήσει τα νούμερα και έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες από την απόφασή τους να μην αναλάβουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία. Από την πλευρά μας πάντως θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε και θα αναμένουμε την οριστική επίλυση του θέματος που έχει δημιουργηθεί» σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

πηγή newsme

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe