26.9 C
Thessaloniki
12, April 2024
spot_img

«Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο ο Γιλμάζ-Εθνικιστικό παραλήρημα και από Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, θεωρεί πως η Κύπρος το 1878 παραδόθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Βρετανία για σκοπούς διοίκησης αλλά η ιδιοκτησία, παραμένει στη διάδοχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την Τουρκία!

Συγκεκριμένα όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Güneş ο Ερσίν Τατάρ, κατά την επίσκεψη του στο συγκρότημα οθωμανικών αρχείων της Διεύθυνσης Κρατικών Αρχείων στην Κωνσταντινούπολη, ενημερώθηκε για το αρχείο, ενώ είχε την ευκαιρία να εξετάσει τη συμφωνία μίσθωσης που υπεγράφη μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Μεγάλης Βρετανίας το 1878. Δήλωσε ότι εάν το έγγραφο αυτό δεν ήταν διαθέσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προβεί σε διαφορετικές θέσεις, αλλά όπως φαίνεται στο έγγραφο αυτό, η διοίκηση του νησιού αφέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας δεν μεταβιβάστηκαν.

Είπε πως με αυτό και μόνο το έγγραφο μπορεί να γίνει κατανοητή η σημασία του αρχείου, ότι ένα έθνος που μεταφέρει το παρελθόν του στο μέλλον θα καταλαμβάνει πάντα τη θέση του στην ιστορία. Τόνισε δε ότι για να επιβιώσει ένα έθνος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε Τούρκος νέος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί αυτό το αρχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό.

Ειρηνευτική και σωτήρια η εισβολη στην Κύπρο-  Κατεχόμενα όπως… Γάζα

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ σε χαιρετισμό σε δείπνο ιφτάρ με Τουρκοκύπριους στην Κωνσταντινούπολη εξήρε τη ατέρμονη συνεργασία και στήριξη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, ενώ χαρακτήρισε την εισβολή «χαρούμενη  ειρηνική επιχείρηση» για τους Τ/Κ

Μάλιστα, συνεχίζοντας, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ πρόσθεσε πως η επιχείρηση στην Κύπρο υπήρξε «σωτήρια για τους Τουρκοκύπριους, διαφορετικά σήμερα θα ήταν… μία Γάζα και οι Τουρκοκύπριοι, Παλαιστίνιοι».

Συγκεκριμένα δήλωσε «Η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι δύο κράτη με δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ιστορία. Αυτοί οι δεσμοί διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας τρεφόμενοι από την ενότητα του έθνους μας και του τουρκοκυπριακού λαού τόσο στη θλίψη όσο και στη χαρά και από την πίστη στην εθνική υπόθεση. [Αυτή η υπόθεση] Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και ουσιαστικό στοιχείο της νήσου Κύπρου από το 1571.

Οπως αναφέρει το sigmalive.com o Τουρκοκύπριος διαπνέεται επίσης από το πνεύμα του Ματζικέρτ που άνοιξε τις πύλες της Ανατολίας το 1071 και από την εθνική πεποίθηση χάρη στην οποία ξεκίνησε μια νέα εποχή το 1453 στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό το έθνος μας δεν έμεινε σιωπηλό στην καταπίεση που άρχισε στο νησί από το 1878. Ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστεκόταν ενάντια στις ελληνοκυπριακές θηριωδίες, το γεγονός ότι όλη η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό του είναι αποτέλεσμα αυτής της ενότητας του πεπρωμένου από το μακρύ παρελθόν».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εισήγαγε έναν καινούριο όρο για την εισβολή στην Κύπρο, αποκαλώντας την «Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση», ενώ ανήγγειλε ότι στα 50 χρόνια φέτος της εισβολής η Τουρκία σχεδιάζει την αποστολή πλοίου στα Κατεχόμενα με βετεράνους.

H ομιλία του Τούρκου Αντιπροέδρου

«Με πνεύμα κοινού αγώνα, οι στρατιώτες μας και οι μουτζαχεντίν μας πολέμησαν για την ανεξαρτησία δίπλα δίπλα στην “Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση” το 1974. Η Επιχείρηση “Χαρούμενη Ειρήνη” έβαλε τέλος στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους. Φέτος θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της Επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη” με ενθουσιασμό και, Θεού θέλοντος, με διαφορετικές εκδηλώσεις. Πρόθεσή μας είναι να οργανώσουμε μετάβαση με πλοίο στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία. Εκεί, θα προσθέσουμε μια διαφορετική πινελιά σε αυτή την όμορφη μέρα με βετεράνους μας και ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Θα οργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θυμάμαι με έλεος και ευγνωμοσύνη όλους τους στρατιώτες, τους μουτζαχεντίν, τους μάρτυρες που πολέμησαν γενναία για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και πέθαναν για αυτόν τον σκοπό. Τιμώ επίσης με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του γιατρού Φαζίλ Κιουτσούκ και του ιδρυτή προέδρου Ραούφ Ντενκτάς, που ηγήθηκε του αγώνα για την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τιμήσω τη μνήμη του αείμνηστου Ετζεβίτ και του αείμνηστου Ερμπακάν, οι οποίοι ηγήθηκαν της επιχείρησης “Χαρούμενη Ειρήνη”. Ο Αλλάχ να τους ευλογεί».

Η συνεργασία ενισχύεται

Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η Τουρκία εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αναπτυχθούν τα Κατεχόμενα και απαρίθμησε μία σειρά από ενέργειες που γίνονται, καλώντας μάλιστα και τους Ε/Κ να επωφεληθούν από αυτές.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, αγαπητοί προσκεκλημένοι, βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όσον αφορά την αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία άφησε πίσω ήδη τα εκατό χρόνια της, και της ΤΔΒΚ, η οποία συμπλήρωσε πλέον 40 χρόνια. Στη βάση της οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας, βρισκόμαστε με τους Τουρκοκύπριους μαζί σε κάθε τομέα, από τις μεταφορές μέχρι την ενέργεια, από τη γεωργία μέχρι τον τουρισμό, και στεκόμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλουμε κάθε Τουρκοκύπριος να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, όχι μόνο στο νησί αλλά όπου κι αν ζει στον κόσμο. Αναφέρθηκε πρόσφατα ότι η Κύπρος έχει μεγάλη διασπορά, κάτι που είναι στην πραγματικότητα ένα από τα δυνατά μας σημεία. Οι Τουρκοκύπριοι ζουν σε διάφορες χώρες από την Αγγλία μέχρι την Αυστραλία. Βρισκόμουν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λονδίνο, και είχαμε μια ειδική συνάντηση με Τουρκοκύπριους εκεί. Είχαμε μια πολύ γόνιμη συνάντηση με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Όπως μόλις δήλωσε ο πρωθυπουργός [σ.σ. της ΤΔΒΚ, παρών επίσης στο Iftar, όπως και ο Τ/Κ ηγέτης Τατάρ] συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας. Εφαρμόζουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την παραγωγή και την ανάπτυξη όλων των περιοχών της Κύπρου.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe