25.1 C
Thessaloniki
25, July 2024

Χλαμύδια: Μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί;

Μπορείτε να κολλήσετε χλαμύδια από το φιλί;

Όχι, δεν μπορείτε να κολλήσετε χλαμύδια από το φιλί.

Είναι δύσκολο να πει κανείς από πού προέρχεται αυτός ο μύθος, αλλά πιστεύεται ότι τέτοιοι μύθοι προέρχονται πιθανώς από την έλλειψη ακριβούς πληροφόρησης. Ευτυχώς, οι αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πώς κολλάτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι πλέον πιο προσιτές.

Μπορείτε να κολλήσετε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τα φιλιά;

Δεν είναι σύνηθες τα ΣΜΝ να μεταδίδονται μέσω του φιλιού, αλλά, αν ο σεξουαλικός σας σύντροφος έχει, για παράδειγμα, έρπητα ζωστήρα, αυτά μπορούν να μεταδοθούν από στόμα σε στόμα.

Ωστόσο, για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται με το αίμα, όπως ο HIV ή η ηπατίτιδα Β ή C, πολύ σπάνια μεταδίδονται μέσω του φιλιού. Ο HIV μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών, όπως το σπέρμα, τα κολπικά υγρά ή το αίμα (ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου). Εάν ένα άτομο που κάνει στοματικό σεξ έχει έλκη ή αιμορραγούν τα ούλα του, μπορεί να κολλήσει τον ιό HIV μέσω του σκισίματος του δέρματος στο στόμα του, αλλά μόνο εάν ο σύντροφός του έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

Όταν πρόκειται για λοιμώξεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εάν η περιοχή αυτή έρθει σε επαφή με το στόμα σας, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μετάδοση. Τα χλαμύδια τείνουν να προτιμούν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, οπότε πολύ σπάνια (αλλά όχι ποτέ), μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ.

Άλλα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν μέσω του στοματικού σεξ, αλλά ο κίνδυνος εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξηςτο είδος του σεξ και τον αριθμό των σεξουαλικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται.

Τι είναι τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια είναι ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παγκοσμίως. Προκαλείται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος βακτηρίων γνωστό ως Chlamydia trachomatis.

Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις και είναι ιδιαίτερα συχνό σε σεξουαλικά ενεργούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Συνιστάται, εάν είστε σεξουαλικά ενεργός και κάτω των 25 ετών, να κάνετε μια φορά το χρόνο εξέταση για χλαμύδια, ιδίως εάν κάνετε σεξ με νέους ή περιστασιακούς συντρόφους και/ή εάν κάνετε σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Εάν είστε ενήλικας κάτω των 25 ετών που πάσχει από χλαμύδια, θα πρέπει να σας προσφερθεί άλλη μια εξέταση 3-6 μήνες μετά τη θεραπεία της λοίμωξης. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κολλήσουν ξανά οι κάτω των 25 ετών.

Όσον αφορά τους άνω των 25 ετών, θα πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε ασφαλές σεξ και να παρακολουθείτε τακτικά εξετάσεις σεξουαλικής υγείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των χλαμυδίων;

Τα συμπτώματα των χλαμυδίων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο – ορισμένα άτομα μπορεί να μην εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ιδίως στις γυναίκες.

Ωστόσο, τα αισθητά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο, το πέος ή τον πισινό
 • Πόνο κατά την ούρηση
 • Πόνος στο στομάχι
 • Αιμορραγία μετά το σεξ
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • Πόνος και πρήξιμο στους όρχεις

Πώς να θεραπεύσετε τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά. Η θεραπεία των χλαμυδίων περιλαμβάνει μια σειρά από:

 1. Δοξυκυκλίνη

Αυτό το αντιβιοτικό πρέπει να λαμβάνεται για μια εβδομάδα. Δεν θα πρέπει να έχετε κανενός είδους σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η πορεία θεραπείας.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αντιβιοτικά, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε ξανά ότι είναι ασφαλές για εσάς να το πάρετε. Για παράδειγμα, η δοξυκυκλίνη δεν είναι ασφαλής για όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν.

Αυτό το αντιβιοτικό χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων και λοιμώξεων του θώρακα.

 1. Αζιθρομυκίνη

Αυτή η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για τρεις ημέρες. Θα πρέπει να απέχετε από το σεξ για επτά ημέρες μετά τη θεραπεία σας.

Η αζιθρομυκίνη διατίθεται επίσης σε υψηλότερες δόσεις και, όπως η δοξυκυκλίνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία λοιμώξεων του θώρακα. Μπορεί να μην είναι ασφαλής για όσους έχουν προβλήματα με το συκώτι και τα νεφρά ή καρδιακές παθήσεις ή ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο φάρμακο. Αναφέρετε πάντοτε οποιεσδήποτε ανησυχίες στον γιατρό σας και αυτός μπορεί να σας συμβουλεύσει εάν μια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Όποια θεραπεία και αν σας έχει συνταγογραφηθεί για τα χλαμύδια, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη συνταγογραφούμενη πορεία και να παίρνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες για να διασφαλίσετε ότι η λοίμωξη έχει αντιμετωπιστεί. Εάν έχετε οποιεσδήποτε παθήσεις που σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να πάρετε αυτό το φάρμακο ή είστε αλλεργικοί σε αυτό, υπάρχουν άλλα αντιβιοτικά που μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Τι συμβαίνει αν τα χλαμύδια δεν αντιμετωπιστούν;

Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα χλαμύδια μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρά. Υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί η μόλυνση στη μήτρα και να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε έκτοπη κύηση και υπογονιμότητα.

Στους άνδρες, οι επιπλοκές των χλαμυδίων μπορεί να σημαίνουν την εξάπλωσή τους στους όρχεις. Οι όρχεις μπορεί στη συνέχεια να φλεγμαίνουν και να γίνονται επώδυνοι.

Μια άλλη πιθανή επιπλοκή των μη θεραπευμένων χλαμυδίων είναι η σεξουαλικά ενεργή αντιδραστική αρθρίτιδα (SARA). Αυτό συμβαίνει συνήθως εντός των πρώτων εβδομάδων, με συμπτώματα που αφορούν τις αρθρώσεις, τα μάτια ή την ουρήθρα που φλεγμαίνουν.

Παρόλο που αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες, υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης, ώστε τυχόν σημάδια χλαμυδίων να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό.

Μπορείτε να προλάβετε τα χλαμύδια;

Η άσκηση ασφαλούς σεξ είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη των χλαμυδίων και θα πρέπει να ακολουθείται από κάθε άτομο που είναι σεξουαλικά ενεργό.

Ο κίνδυνος προσβολής από χλαμύδια αυξάνεται όταν δεν χρησιμοποιείτε μεθόδους αντισύλληψης με φραγμό και όταν αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο.

Γι΄αυτό το λόγο για να μειώσετε τον κίνδυνο θα πρέπει να:

 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό όταν κάνετε κολπικό ή πρωκτικό σεξ
 • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό ή οδοντικό φράγμα όταν κάνετε στοματικό σεξ
 • Μην μοιράζεστε σεξουαλικά παιχνίδια
 • Πλένετε καλά τα ερωτικά παιχνίδια πριν από τη χρήση
 • Καλύψτε τα ερωτικά παιχνίδια με προφυλακτικό όταν τα χρησιμοποιείτε με άλλους
 • Να κάνετε τακτικά εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδίως όταν αλλάζετε σύντροφο
 • Ενημερώστε τους συντρόφους σας για τυχόν αλλαγές στη σεξουαλική σας υγεία (και ενθαρρύνετέ τους να υποβάλλονται και αυτοί σε εξετάσεις)

Πηγή Σεξουαλική Υγεία – Wikihealth.gr

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe