15.1 C
Thessaloniki
18, April 2024
spot_img

Χορός «γαλάζιων ακρίδων» με απευθείας αναθέσεις στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά με αφορμή την πανδημία.

Έκθεση – φωτιά για όργιο οικονομικών αυθαιρεσιών με την σφραγίδα του γενικού λογιστηρίου του κράτους!  Ο «πόλεμος» του αντιπρόεδρου στο Δ.Σ. απέναντι στις αμαρτωλές συμβάσεις του πρώην διοικητή Χαράλαμπου Τουμπέκη.


 

Οργιώδες «πάρτι» χιλιάδων ευρώ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά, έχοντας πρόσχημα τα τεστ για τον κορονοϊό με απευθείας αναθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά ούτε τις απαραίτητες εγκρίσεις, περιγράφει η απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) έπειτα από αναλυτικό έλεγχο που διεξήγαγε.


Ειδικότερα, η έκθεση του ΓΛΚ περιγράφει το όργιο της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, αφού γίνονταν παιχνίδια με απευθείας αναθέσεις κατά παράβαση του νόμου περί προμηθειών.

Συγκεκριμένα, με πρόταση-εισήγηση του τότε διοικητή το νοσοκομείο αγόραζε χωρίς όριο και χωρίς να τα χρειάζεται τεστ PCR, τα οποία διενεργούσε στους ασθενείς αλλά ακόμη και στους συνοδούς τους χωρίς να επιτρέπεται από τον νόμο κι ενώ δεν ήταν καν νοσοκομείο αναφοράς για την Covid.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΛΚ, οι αγορές των αντιδραστηρίων γίνονταν με απευθείας αναθέσεις και χωρίς κανένα διαγωνισμό, αν και όπως επισημαίνεται υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Αποτέλεσμα είναι να καταλογίζονται σήμερα περί τις 500.000 ευρώ οι οποίες θα πρέπει να επιστραφούν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση Αποτελεσμάτων Έκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου: «Ο φορέας ακολούθησε τα ανωτέρω άρθρα χωρίς όμως να προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό, συνάπτοντας αλλεπάλληλες βραχυπρόθεσμες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, υπερβαίνοντας τα χρηματικά όρια και προβαίνοντας σε κατάτμηση της συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης, μη τηρώντας τη διασφάλιση εφαρμογής των διατάξεων.

Το ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” δεν ήταν ορισμένο νοσοκομείο αναφοράς και δεν νομιμοποιούνταν στη διενέργεια μοριακής ανίχνευσης (PCR) του ιού SARS-Cov-2, ως αποτέλεσμα να έχει υποστεί ο φορέας ζημία διενεργώντας αυτοτελώς τα εν λόγω αντιδραστήρια».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο τότε διοικητής προχώρησε ανενόχλητος στις απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωναν ο αναπληρωτής διοικητής Σαράντος Ευσταθόπουλος αλλά και η οικονομική διεύθυνση του νοσοκομείου Μεταξά.
Δωρεάν PCR και στους συνοδούς

O διοικητής του νοσοκομείου, σε μια προσπάθεια να δείξει τη χρησιμότητα των αμέτρητων αντιδραστηρίων που αγόραζε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και παρά τις αντίθετες οδηγίες της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ), έκανε δωρεάν PCR τεστ ακόμη και στους συνοδούς των ασθενών. Γεγονός πρωτοφανές για την περίοδο της πανδημίας, καθώς όλοι οι ασθενείς πήγαιναν στα νοσοκομεία με δικό τους rapid test.

Υπογραμμίζεται στη έκθεση: «Η εισήγηση της ΕΝΛ προς τον διοικητή ήταν για τους συνοδούς να επιδείκνυαν το αρνητικό PCR κατά την είσοδό τους και προφανώς θα επιβαρύνονταν με δικά τους έξοδα. Η σχετική απόφαση του διοικητή είχε εντάξει όλους τους ασθενείς, όλο το προσωπικό και όλους τους συνοδούς να πραγματοποιούν δωρεάν PCR εντός της δομής του ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ”».

Και όλα αυτά χωρίς το Μεταξά να είναι νοσοκομείο αναφοράς για την Covid ή να είχε λάβει σχετική άδεια από τις υγειονομικές αρχές.

Οι αμαρτωλές αποφάσεις του διοικητή Χαρ. Τουμπέκη είχαν έρθει σε ευθεία αντίθεση με τα όσα έλεγε στις συνεδριάσεις του ΔΣ ο τότε αναπληρωτής και σημερινός διοικητής του Μεταξά Σαρ. Ευσταθόπουλος. Σημειώνεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: «Ο υποδιοικητής κος Ευσταθόπουλος μειοψήφησε αναφέροντας: “Να ξεκαθαρίσουμε ότι η εισήγηση αφορά τη νομιμοποίηση παράνομης προμήθειας αντιδραστηρίων για διενέργεια μοριακού ελέγχου ύψους €420.000, για την οποία δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία. Η εισήγηση στηρίζεται στο κατεπείγον της υπόθεσης, το οποίο φυσικά και δεν ευσταθεί και θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί. Κανένα ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” ούτε τα γενικά με μονάδες Covid, όπως το Κρατικό ή το Τζάνειο, ούτε αντικαρκινικά όπως ο Aγιος Σάββας δεν έπραξαν κάτι αντίστοιχο. Ποτέ δεν ενημερώθηκα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν παρά τα προφορικά και γραπτά ερωτήματά μου προς τον κ. διοικητή. Eχω αναφερθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά τους τελευταίους μήνες πολλές φορές στη σημαντική επιβάρυνση που έχει υποστεί το ΓΑΝΠ “ΜΕΤΑΞΑ” από τη διαδικασία διενέργειας μαζικών τεστ, ενώ έχω ζητήσει επανειλημμένα τη διακοπή αυτής της ανεξέλεγκτης διαδικασίας, χωρίς να εισακουστώ τόσο από τον κ. διοικητή όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ”».
«Η εισήγηση υποθηκεύει το μέλλον του νοσοκομείου»

Όσα κατήγγειλε ο Σαρ. Ευσταθόπουλος καταγράφοντας την άρνησή του να συνυπογράψει, αν και αφορούν συγκεκριμένα το Μεταξά, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε γενικότερα εκείνη την περίοδο με παράνομες απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία.

Ανάφερε επί λέξει τεκμηριώνοντας τη στάση του (σε μια από τις σχετικές συνεδριάσεις στις οποίες είχε μειοψηφήσει): «Τονίζω ακόμη μια φορά ότι σήμερα καλούμαστε να υπερψηφίσουμε μια παράνομη εισήγηση, η οποία δεν υπογράφεται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Ποτέ λοιπόν δεν έλαβα απάντηση σε βασικά ερωτήματα εδώ και μήνες, γιατί άραγε;

1) Γιατί τόσους μήνες δεν ήρθε αναλυτική ενημέρωση;

2) Γιατί τόσους μήνες, αφού ήταν τόσο κατεπείγον, δεν ήρθε στο ΔΣ;

3) Γιατί τόσους μήνες όλα γίνονταν εν κρυπτώ;

4) Πού είναι η εισήγηση των υπηρεσιών;

5) Από πού θα καλυφθούν τα €420.000; Γιατί στην εισήγηση αναφέρεται ότι εάν δεν εγκριθεί έξτρα χρηματοδότηση, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2022; Τι θα κοπεί από τον προϋπολογισμό του 2022 για να καλυφθούν οι παράνομες δαπάνες των τεστ;

Την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για βασικές εξετάσεις αίματος και φαρμακοποιοί για κάλυψη εφημεριών, έλλειψη βασικών ιατρικών εργαλείων, όπως βρογχοσκόπιο ή μηχανήματα που υπολειτουργούν όπως αυτό της ακτινοθεραπείας; Αυτή η εισήγηση είναι παράνομη και υποθηκεύει το μέλλον του Νοσοκομείου Μεταξά. Συνάδελφοι, σας εφιστώ την προσοχή διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τα οικονομικά του σπιτιού μας, αλλά με διαχείριση δημόσιου χρήματος και εν προκειμένω με τη νομιμοποίηση δαπανών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς τήρηση καμία διαδικασίας».

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe