29.2 C
Thessaloniki
22, July 2024

Χρέη 122 εκατ. ευρώ προς την ΕΡΤ από παρόχους ενέργειας – Η αποκάλυψη για το πτυχίο του Ζούλα

Πολιτικές αντιδράσεις και την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το δημοσίευμα για τα δεκάδες εκατομμύρια φέρεται να χρωστούν στην ΕΡΤ οι εναλλακτικοί πάροχοι ενέργειας, αλλά και οι αποκαλύψεις για το πτυχίο του Κωνσταντίνου Ζούλα.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «τα όσα αποκαλύπτονται από σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, αναδεικνύουν το τι εννοεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με την “αριστεία»”. Τα οικονομικά πεπραγμένα της διοίκησης της ΕΡΤ επί προεδρίας του κ. Ζούλα, τον οποίο είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2019, ενώ διατελούσε διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ (!), έχουν ως εξής: Χρέη ύψους 122 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΕΡΤ από τους παρόχους ενέργειας και ραγδαία πτώση κερδών τα τελευταία δύο χρόνια».
Επίσης, ο κ. Ζούλας δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για τη συγκεκριμένη θέση.
«Απαιτούμε από τον κ. Μητσοτάκη και τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσουν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ΕΡΤ. Επιπλέον, ο κ. Ζούλας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις αναφορικά με τους τίτλους σπουδών του. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τσιφλίκι της ΝΔ και της κυβέρνησης» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα, από ελέγχους των ορκωτών λογιστών στην ΕΡΤ, εντοπίζεται κενό επάρκειας ελεγκτικών τεκμηρίων αναφορικά με το ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς επίσης και από το κόστος για την κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από την αδυναμία είσπραξης των συγκεκριμένων απαιτήσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλάξει τους ενεργειακούς παρόχους από την παρακράτηση του τέλους.
Συγκεκριμένα και με βάση δημοσιεύματα, οι απαιτήσεις των εισπράξεων που δεν ρευστοποιήθηκαν προς όφελος της δημόσιας τηλεόρασης:

*το 2019 υπολογιζόταν την 31/12/2019 σε 100 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία από αυτή την εξέλιξη ανήλθε σε 45 εκατομμύρια ευρώ.
*το 2021 τα ελεγκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι μη ρευστοποιημένες απαιτήσεις ανήλθαν σε 114,5 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία έφτασε στα 48,8 εκατομμύρια ευρώ.
*το 2022 τα δεδομένα δείχνουν επιβάρυνση με τους συγκεκριμένους δείκτες να διαμορφώνονται σε 122 και 51,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το πρόβλημα της μη είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, αφορά και το 2023, που σημαίνει ότι τα διαφυγόντα έσοδα αγγίζουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το powergame.gr του ομίλου Κουρτάκη, «ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΡΤ δεν διαθέτει πτυχίο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, το οποίο είναι προϋπόθεση για να μπορεί κάποιος, όχι να διοικήσει, αλλά ακόμα και να είναι υποψήφιος για να διοικήσει δημόσιο οργανισμό, σύμφωνα με τον νόμο Κεραμέως».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, ο Κωνσταντίνος Ζούλας ζητεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τον νόμο Κεραμέως, με ειδική ρύθμιση, δεύτερη, έπειτα από εκείνη για τις ανείσπρακτες οφειλές.

Η απάντηση του Κωνσταντίνου Ζούλα

«Εδώ και 5 χρόνια έχω επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην απαντώ σε οποιαδήποτε πολιτική κριτική, πόσο μάλλον σε προσωπικές επιθέσεις, σεβόμενος την οφειλόμενη ουδετερότητα της θεσμικής μου θέσης ως προέδρου της ΕΡΤ.
Πριν από λίγο, ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε μια ανερμάτιστη ανακοίνωση που επιχειρεί να με απαξιώσει σε προσωπικό επίπεδο, τόσο επαγγελματικά όσο και ηθικά.
Την αποκαλώ ανερμάτιστη, διότι οι συντάκτες της τελούν σε πλήρη σύγχυση, τόσο για τα οικονομικά της ΕΡΤ όσο και για προϋποθέσεις για να είναι κάποιος πρόεδρός της.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η ΕΡΤ τα τελευταία πέντε χρόνια όχι μόνον είναι οικονομικά εύρωστη και δεν έχει κανένα απολύτως χρέος προς τρίτον, αλλά ήδη δρομολογείται, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, νομοθετική παρέμβαση για να διεκδικήσει αποτελεσματικά και οριστικά και τα λεγόμενα ανείσπρακτα ανταποδοτικά τέλη. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σωρεύτηκε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή μέχρι το 2019, και για την είσπραξη του οποίου η σημερινή Διοίκηση της ΕΡΤ έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενέργειες που είχε στη διάθεσή της απέναντι στους υπόχρεους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Καραμέρος, Ζαμπάρας και Μαμουλάκης, έχουν καταθέσει προσφάτως μια πολύ εμπεριστατωμένη ερώτηση στη Βουλή -γνωρίζουν δηλαδή το θέμα- και θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσουν το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην εκτίθεται με ανακοινώσεις, όπως η σημερινή.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, ειλικρινά δεν θα περίμενα ποτέ, στα 55 μου χρόνια, ότι θα χρειαζόταν να επιστρατεύσω ως τάχα τεκμήριο αριστείας το πτυχίο μου της Νομικής Σχολής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης. Αν ήταν στοιχειωδώς σοβαροί οι συγγραφείς της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα γνώριζαν ότι αυτό ήταν προαπαιτούμενο για την τρέχουσα θητεία μου και είναι κατατεθειμένο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Διακομματική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώπιον της οποίας υποβλήθηκα και σε έλεγχο και σε ακρόαση».

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe