16.4 C
Thessaloniki
28, March 2024
spot_img

Δημήτρης Βενιέρης: «Ένα ισχυρό μήνυμα της πρώτης Κυριακής, της Κυριακής της 21ης Μαΐου, θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις άλλες δυνάμεις για να κατανοήσουν ότι ο κόσμος θέλει ισχυρή κυβέρνηση και δεν θέλει πειραματισμούς»

Συνέντευξη με τον κύριο Βενιέρη Δημήτριο, Δημοσιογράφο και Υποψήφιο Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με την Νέα Δημοκρατία.

Μια ανάσα πριν τις κάλπες, ο γνωστός στον δημοσιογραφικό κόσμο κύριος Βενιέρης μίλησε στο International Info. Στο πλαίσιο της συζήτησης, αναφέρθηκε στο πως αποφάσισε να πολιτευτεί, στο τι κατάφερε να πετύχει το κυβερνών κόμμα στην τετραετή θητεία του καθώς επίσης και στο ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών. Μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά έγινε στο συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας δηλαδή όπου διεκδικεί βουλευτική έδρα.

 

Κύριε Βενιέρη, είστε ένας μάχιμος δημοσιογράφος με μακρά δημοσιογραφική διαδρομή. Πως αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα και να κάνετε τη μετάβαση από τη δημοσιογραφία στην πολιτική;

Επειδή έχω ερωτηθεί πολλές φορές, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θεωρώ πως είναι τόσο μακρινές έννοιες η δημοσιογραφία και η πολιτική. Στα 35 χρόνια που θητεύω στον χώρο, έχω κάνει ρεπορτάζ, έχω υπάρξει ανταποκριτής, έχω καλύψει μικρά και μεγάλα γεγονότα και η εμπειρία με έχει φέρει στο να είμαι ένας πολιτικός συντάκτης για πάρα πολλά χρόνια. 

Η διαφορά μου ενδεχομένως με άλλους συναδέρφους οι οποίοι κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους είναι ότι ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου για τα μικρά ή τα μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν την χώρα. Όχι μέσα από μία κομματική οπτική γωνία. Ξεκάθαρα ιδεολογικά και πολιτικά, υπό την έννοια ως φιλελεύθερα σκεπτόμενος, δεν έκρυψα ποτέ τις ανησυχίες μου, τις ενστάσεις μου, τις διαφοροποιήσεις μου, καμιά φορά τον θυμό και την οργή για πράγματα τα οποία συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες και δεν έχουν ακόμη βρει τον τρόπο να τα λύσουν  για να πάμε στην επόμενη φάση την χώρα μας την οποία θέλω να την δούμε κάποια στιγμή να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. 

Συνεπώς, θεωρώντας ότι οι δύο μου ιδιότητες γειτνιάζουν, αν έχω κάνει και αυτό το ξέρει ο κόσμος καλά τη δουλειά μου ως δημοσιογράφος, θεωρώ ότι δεν θα μου ήτανε και δύσκολο και δεν θα είναι δύσκολο να την κάνω καλά και ως βουλευτής αν με τιμήσει ο λαός της Θεσσαλονίκης.

 

Κύριε Βενιέρη, τι κατάφερε η κυβέρνηση στην τετραετία που ήταν στο τιμόνι της χώρας;

Είναι αλήθεια ότι στα τέσσερα χρόνια, από το 2019 έως και σήμερα, υπήρξαν μια σειρά διεθνών εξελίξεων και ευρωπαϊκών αλλά και εσωτερικών οι οποίες συνιστούν ένα εφιαλτικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση κλήθηκε να πάρει μέτρα,  να στηρίξει επιχειρήσεις, να στηρίξει εργαζόμενους, να στηρίξει τους πολίτες. Τα κατάφερε και τα κατάφερε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες των οποίων η οικονομία είναι ισχυρότερη από τη δική μας. 

Εγώ όταν καλούμαι να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα κρατώ τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας του 2019 στο πρόγραμμα το οποίο τότε παρουσίασε και δεσμεύτηκε για αυτό στον ελληνικό λαό. Τέσσερα χρόνια μετά και ο πρωθυπουργός το είπε αλλά είναι και κάτι περισσότερο από σαφές – όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει και να το διαπιστώσει- αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε η Νέα Δημοκρατία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τα πέτυχε.

Συνεπώς έχει στην φαρέτρα της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, της φερεγγυότητας και της δυνατότητας να υλοποιεί εκείνα τα οποία υπόσχεται, εκείνα για τα οποία δεσμεύεται γιατί το τελευταίο διάστημα γίνεται και συζήτηση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Επειδή κουράστηκα να ακούω για προγράμματα εδώ και δεκαετίες, πλέον ώριμος θεωρώ ότι το πρόγραμμα πρέπει να κριθεί όταν τελειώνει η τετραετία και εκεί να κάνουμε απολογισμό και να δούμε αν κάποιος ο οποίος υποσχέθηκε διάφορα ήταν φερέγγυος ή όχι. Να θυμηθώ ή να θυμίσω τα νταούλια και τους ζουρνάδες του ‘13, ‘14, ‘15 που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα.

 

Εάν εκλεγόσασταν, ποιο θέμα θα βάζατε πρώτο στην ατζέντα σας;

Νομίζω ότι στην Θεσσαλονίκη θα πρέπει κάποιοι ή κάποιος να πάρει πρωτοβουλία ώστε οι πολιτικές δυνάμεις, οι θεσμικοί φορείς, οι παροδικές τάξεις να βρούμε και να συμφωνήσουμε στο τι ακριβώς είναι η Θεσσαλονίκη που θέλουμε. Έχω την εντύπωση ότι εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες δεν έχουμε καταλάβει, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, δεν έχουμε συμφωνήσει στο πως θέλουμε την Θεσσαλονίκη. Έχουμε ένα πολύ εύκολο άλλοθι που λέει ότι για όλα τα κακά δεινά της πόλης ευθύνεται η Αθήνα. Έχει βάση μέχρι ενός σημείου αυτή η άποψη αλλά την χρησιμοποιούμε ως άλλοθι. 

Το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς για την Θεσσαλονίκη μας. Σε όλα τα μεσαία και μεγάλα έργα στην πόλη υπήρξαν ομάδες πολιτών οι οποίες εμπόδισαν την υλοποίηση αυτών των έργων. Ξεκινώ παλαιότερα από την περιφερειακή οδό, το μετρό, την υποθαλάσσια. Κάποια έγιναν, κάποια δεν έγιναν και όταν σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται η αδυναμία να συμφωνήσουμε, ο ένας κοιτά τον άλλον και δείχνει υπεύθυνο τον απέναντι. Για δείτε για παράδειγμα τι γίνεται με το μετρό.

 

Για την Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, πως σκοπεύετε να βοηθήσετε την συμπρωτεύουσα μας σχετικά με το συγκοινωνιακό που ταλανίζει εδώ και πολύ πολύ καιρό τους πολίτες της πόλης;

Υπάρχουν μια σειρά έργων τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Μεταξύ αυτών είναι ο flyover, είναι η διαμόρφωση κόμβων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στο δρόμο για την Χαλκιδική. Οπότε, η πόλη σιγά σιγά αποκτά ένα οδικό δίκτυο. Δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται περισσότερα πράγματα αλλά δεν είναι κάτι το οποίο αποκομμένα κάποιος μπορεί να δει. 

Για να βελτιωθεί η κατάσταση στο κέντρο της πόλης, πρέπει να συντρέξουν πολλές προϋποθέσεις. Πέρα από τα έργα  υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα, θα πρέπει και οι Θεσσαλονικείς να συνεργαστούμε καλύτερα ενδεχομένως με εκείνους οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την καθημερινότητα μας στους δρόμους και να δούμε πως θα γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στους δρόμους. Να δούμε πως θα τελειώσει το μετρό ώστε να έχουμε ένα μέσο γρήγορης μετακίνησης και μεγάλος αριθμός καθημερινώς να μετακινείται με αυτό ώστε να αποσυμφοριστεί η υπόλοιπη περιοχή. 

Και βεβαίως ένα μεγάλο στοίχημα είναι οι αστικές συγκοινωνίες. Εκεί με τον ΟΑΣΘ νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει κάτι περισσότερο από πολλές συζητήσεις τις οποίες κάνω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο ΟΑΣΘ θα έπρεπε να περάσει στην επόμενη φάση του. Δεν έγινε αυτό. Ένας διεθνής διαγωνισμός δηλαδή για να μπουν πολλοί διαφορετικοί στο θέμα  των αστικών συγκοινωνιών και να βελτιωθούν. Έγιναν κάποιες βελτιώσεις με το έργο το οποίο δόθηκε στα ΚΤΕΛ περιμετρικά της Θεσσαλονίκης αλλά νομίζω ότι με την έναρξη λειτουργίας του μετρό θα αναγκαστεί και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης να γίνει πιο σύγχρονος μέσα από μια διαφορετική λειτουργία γιατί αυτή η μόνιμη γκρίνια μεταξύ των εμπλεκομένων όπου και εκεί ο ένας δείχνει υπεύθυνο τον απέναντι, δεν οδηγεί πουθενά την πόλη.

 

Θα επιδιώξει συνεργασία η Νέα Δημοκρατία για να βγει κυβέρνηση; Και αν ναι, με ποιον κύριε Βενιέρη;

Κοιτάξτε να δείτε. Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός αν δεν υπάρχει ένα minimum συμφωνίας. Το λέω γιατί με πολύ μεγάλη ευκολία ακούω διάφορους να μιλούν για κυβέρνηση ηττημένων, για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μιλώ για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα μεταξύ τους μαλώνουν ενώ όλοι θεωρητικά θέλουν να συνεργαστούν. Όταν τους θέτεις το ζήτημα της συνεργασίας, δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτε, ούτε καν στο πρόσωπο το οποίο θα ηγείται αυτού του σχήματος. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η διαχρονική θέση, η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας – δεν είναι καινούργια – για κυβερνήσεις αυτοδύναμες. Αυτός είναι ο σκοπός της Νέας Δημοκρατίας και πάει 21 Μαΐου να πάρει ένα καλό ποσοστό και από εκεί και πέρα να είναι βατήρας, να είναι το εφαλτήριο για να πάμε αν θα χρειαστεί σε δεύτερη αναμέτρηση-θα χρειαστεί δηλαδή- να κατακτήσει την αυτοδυναμία. 

Τώρα σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία είναι πολύ νωρίς νομίζω να μιλάμε. Πρέπει να δούμε τους συσχετισμούς δυνάμεων. Να στείλει ο ελληνικός λαός το μήνυμα γιατί ένα ισχυρό μήνυμα της πρώτης Κυριακής, της Κυριακής της 21ης Μαΐου, θα πιέσει ακόμη περισσότερο τις άλλες δυνάμεις για να κατανοήσουν ότι ο κόσμος θέλει ισχυρή κυβέρνηση και δεν θέλει πειραματισμούς. 

 

Με τον κύριο Κυριάκο Βελόπουλο θα συνεργαζόσασταν;

Σε προσωπικό επίπεδο, το έκανα, δεν θα το ξανακάνω. Πολιτικά, νομίζω το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και στελέχη υψηλόβαθμα της Νέας Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνο τώρα. Μάλιστα είχα την ευκαιρία εδώ στον Status FM πριν από πολλούς μήνες, 5-6 μήνες ενδεχομένως, με καλεσμένο τον Άδωνι Γεωργιάδη να το θέσω και να του πω «Αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα κάνουμε εκλογές συνεχώς ή θα προσεγγίσετε την Ελληνική Λύση;». Το είχε ξεκαθαρίσει και ο ίδιος, μετά από εκεί κι ’άλλοι, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι υπάρχει εντελώς διαφορετική θεώρηση των μεγάλων ζητημάτων στην περιοχή, άρα δεν υπάρχουν λόγοι να συνεργαστεί κανείς με την Ελληνική Λύση. Έχει τα δικά της προβλήματα. Έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο διάστημα, οπότε μάλλον έχει προτεραιότητα να λύσει τα δικά της προβλήματα η Ελληνική Λύση και μετά να δει για συνεργασίες. Δεν νομίζω ότι ταιριάζει η αισθητική, το περιεχόμενο, η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας με αυτό το οποίο  δικαίωμα της εκπροσωπεί η Ελληνική Λύση σήμερα. Υπάρχουν αν χρειαστεί καλύτεροι συνομιλητές για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επαναλαμβάνω αν χρειαστεί που θεωρώ ότι δεν θα χρειαστεί.

 

Θα ήθελα να σχολιάσετε και την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» που έθεσε ως πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης παίζουν τα ρέστα τους όπως λέει ο λαός. Τι θέλω να πω; Φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και από το κλίμα γύρω μας ότι θα υπάρξει ακόμα μία ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και θα υπάρξει και μία – βεβαίως την παρουσιάζουν ως νίκη στο ΠΑΣΟΚ γιατί λένε ότι θα πάμε πάνω από το 8% που είχαμε την προηγούμενη φορά αν στόχος του ΠΑΣΟΚ μ ’όλο αυτό το οποίο έγινε με τις αρχαιρεσίες μετά τη Φώφη Γεννηματά είναι να πάει στο 10 ή 11%- λυπάμαι αλλά απογοητεύονται οι ίδιοι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Έχουν ήδη απογοητευτεί. Θυμίζω ότι τότε φαινόταν ότι το κόμμα πάει για 15-16-17-18% αλλά πολύ γρήγορα προσγειώθηκαν όλοι στην πραγματικότητα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να πείσει, να συσπειρώσει κόσμο. 

Για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έλεγα νωρίτερα, δίνει μια μεγάλη μάχη και δίνει μια μεγάλη μάχη γιατί ακόμη μία ήττα όπως προοιωνίζεται, όπως διαφαίνεται, θα τον φέρει απολογούμενο στα στελέχη τα οποία κρυφίως συζητούν για το αν και κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μεγαλώσει αυτό το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται σήμερα να μην έχει διάδοχη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αν και παλαιότερα τα ίδια λέγαμε και για άλλα κόμματα. Τα ίδια λέγαμε πριν έρθει ο Σημίτης για το ποιος θα αναλάμβανε το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια έλεγαν για την Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν είναι μεγάλο μέγεθος και απέδειξε ότι είναι ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός. Δεν ξέρω ποιο είναι το νούμερο 2 στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αλλά είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο ότι δεν θα αντέξει και άλλη ήττα ο Αλέξης Τσίπρας. Για αυτό εμπνεύστηκε σε συνεργία και με τον Νίκο Ανδρουλάκη και με τον Γιάνη Βαρουφάκη εδώ και πολλές εβδομάδες μία σειρά από παραλογισμούς. 

Από κυβερνήσεις ηττημένων, τώρα μιλάμε για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού», η οποία θα έχει πρώτο μέλημα την εξιχνίαση των υποθέσεων των παρακολουθήσεων και την ιστορία, την δυστυχία, την τραγική αυτή εμπειρία όλων μας του δυστυχήματος στα Τέμπη. Αλλά νομίζω ότι στις εκλογές πηγαίνουμε για να διαχειριστούμε μεγάλα πράγματα. Άλλωστε στα θέματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να συγκροτηθεί μια «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» υπάρχουν ήδη παρεμβάσεις και από την εκτελεστική εξουσία και από την δικαστική εξουσία και από την νομοθετική εξουσία. Έχουν γίνει μια σειρά παρεμβάσεων, αλλαγών. Υπήρξαν παραιτήσεις.  Άρα εκεί έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Δεν νομίζω ότι κάνουμε εκλογές για να βγάλουμε μια κυβέρνηση η οποία θα ασχοληθεί με ένα θέμα με το οποίο ήδη ασχολούνται θεσμικά τα κόμματα. 

Αυτά τα οποία ακούγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25,τον Νίκο Ανδρουλάκη, ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν είναι μια αντισυστημική διαχείριση γιατί κάποιοι λένε ότι είναι αντισυστημικά κόμματα. Πλησιάζουν τα όρια της αντιθεσμικότητας αυτά τα οποία λέγονται. Αν ένα κόμμα πάρει 38%, 37% στις εκλογές, ο κόσμος ο οποίος το ψηφίζει το ψηφίζει γιατί θέλει το κόμμα αυτό με τον συγκεκριμένο πρόεδρο του πρωθυπουργό της χώρας. Δεν γίνεται εσύ με το 10% να άρχεσαι και να λες ότι εγώ δεν θέλω αυτόν για πρωθυπουργό. Εσύ είσαι το 10%. Δεν είμαστε μια χώρα όπως άλλες ευρωπαϊκές όπου έχουμε 2,3,4 κόμματα τα οποία είναι γύρω στο 15-18-20-22 % – το πρώτο κόμμα  25%- συνεπώς έχουμε 3-4 πολιτικές δυνάμεις ισοβαρείς όπου πριν από τις εκλογές αλλά και μετά από εκεί επιβάλλεται να βρούμε κάποιο πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. 

Εδώ οι διαφορές μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος είναι τεράστιες σε ότι αφορά την απήχηση του κόσμου. Αυτά τα οποία λέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ας μου επιτραπεί να πω είναι πολιτικές αστειότητες γιατί είναι κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού. Ο λαός έτσι ορίζει. Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αν είχαμε ένα άλλο σύστημα, να το συζητούσαμε διαφορετικά. Πρέπει να σεβαστούμε αυτό που θέλει η ελληνική κοινή γνώμη, ο Έλλην πολίτης και θα το δείξει και στις 21 Μαΐου και οποτεδήποτε άλλοτε χρειαστεί.

 

Ως δημοσιογράφος, σας απασχολεί το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων; Είδαμε την δολοφονία του κυρίου Καραϊβάζ όπως βλέπουμε παγκοσμίως να λαμβάνουν χώρα ολοένα και περισσότερο εκτελέσεις δημοσιογράφων. Εσείς από τη μεριά σας θα προτείνετε κάτι από τα έδρανα της ελληνικής βουλής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φαινομένου;

Εγώ έχω μάθει στον χώρο αυτό να κινούμαι με την στοιχειώδη σοβαρότητα την οποία απαιτεί και επιβάλλεται από τα πράγματα να δείχνουμε προς τους πολίτες οι οποίοι μας ακούνε, μας παρακολουθούν, μας διαβάζουν. Δεν θα μπω σε περιπτωσιολογία. Δεν μπορώ να γνωρίζω για ποιους λόγους ο τάδε ή ο δείνα είχε την εμπειρία την οποία βίωσε η οικογένεια, οι φίλοι και ο ίδιος. Δεν τα ξέρω. Οι έρευνες γίνονται. Από τις έρευνες θα φανεί ό,τι είναι να φανεί. 

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μύθος τον οποίον καλλιεργούν εδώ και ένα χρόνο διάφοροι ότι δεν υπάρχει ελευθεροτυπία, δεν υπάρχει ελεύθερη έκφραση. Είμαστε λέει στην θέση 108 κάτω από αφρικανικές χώρες. Όποιοι τα υποστηρίζουν αυτά, ας μου επιτραπεί να πω, δεν γνωρίζουν τον χώρο, δεν έχουν εργαστεί πραγματικά ή μπορεί να είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα αφεντικά τους και επειδή κάποια άλλα αφεντικά άλλων κατά τους ίδιους κάνουν κουμάντο, για αυτό και θυμώνουν. 

Εγώ έχω περάσει από πολλά μέσα ενημέρωσης. Στη βόρεια Ελλάδα από τα μεγαλύτερα και έχω δημιουργήσει και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς. Κανείς δεν εμποδίζει εμένα και δεν εμποδίζω εγώ ως διευθύνων κανέναν να πει την άποψη του και να κάνει καλά τη δουλειά του. Βεβαίως υπάρχουν εξαρτήσεις. Βεβαίως υπάρχουν συμφέροντα αλλά αυτή η εικόνα την οποία κάποιοι θέλουν να δώσουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμός στην έκφραση είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με καλέσατε σε μία εκπομπή σας. Ούτε σας είπα τι θα με ρωτήσετε ούτε αρνήθηκα να με ρωτήσετε οτιδήποτε θελήσετε. Και αυτό το οποίο κάνουμε τώρα θα βγει δημοσίως και αυτό συμβαίνει σε πολλές γωνιές της Ελλάδας ταυτοχρόνως.

Άρα ελευθεροτυπία υπάρχει. Εγώ θα έλεγα ότι υπάρχει και ελευθεριότητα κυρίως στα μέσα ενημέρωσης, στα ραδιόφωνα και στις εφημερίδες. Κυκλοφορούν εδώ έντυπα τα οποία ας μου επιτραπεί να πω είναι προσβολή της αισθητικής αλλά και της νοημοσύνης μας και κανείς  δεν τιμωρεί κανέναν. Όχι απλά υπάρχει στέρηση ελευθερίας. Υπάρχει ελευθεριότητα σε ακραία μορφή. Δεν ξέρω τι συμβαίνει σε άλλες  χώρες. Εδώ υπάρχει χωρίς να αμφισβητώ το γεγονός ότι υπάρχουν και σχέσεις είτε οικονομικές, επιχειρηματικές, εφοπλιστικές, πολιτικές, κομματικές κάποιων με κάποια σχήματα. Αλλά μέσα από την καθημερινή μάχη που δίνουμε οι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι του Τύπου, η κοινωνία μπορεί με ένα τηλεκοντρόλ, μπορεί μη αγοράζοντας κάποιο έντυπο, μη κλικάροντας σε κάποιο site, μη ακούγοντας κάποιο δημοσιογράφο να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.

 

Κύριε Βενιέρη, να κλείσουμε αυτήν την όμορφη συζήτηση με δυο λόγια που θέλετε να μείνουν ως κατακλείδα πριν την κάλπη.

Ξέρετε κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι έχουμε ευρωεκλογές στις 21 Μαΐου και μετά θα κάνουμε τις κανονικές εκλογές. Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι κάτι σαν τις δημοτικές εκλογές οι πρώτες και πρέπει να είμαστε χαλαροί. Να πετάξουμε ρε παιδί μου την ψήφο μας. Να πάμε να ψηφίσουμε θυμωμένοι επειδή είμαστε οργισμένοι, επειδή είμαστε αγανακτισμένοι, επειδή δεν τακτοποιηθήκαμε, επειδή κάποιοι άλλοι τακτοποιήθηκαν και όχι εμείς. Έτσι η χώρα δεν περνάει μπροστά. 

Κάθε τέσσερα χρόνια καλούμαστε όλοι να ρίξουμε έναν ψήφο και η ψήφος του ελληνικού λαού να είναι εκείνη η οποία θα καθορίσει το μέλλον μας. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα. Και εγώ είμαι θυμωμένος με πολλά πράγματα. Όλοι είμαστε θυμωμένοι με πολλά πράγματα. Καμιά φορά είμαι θυμωμένος περισσότερο με τον εαυτό μου και λιγότερο με τους γύρω μου.

Να κάνουμε έναν απολογισμό. Να δούμε τι προτείνει η κάθε πολιτική δύναμη. Υπάρχουν 40 κοντά πολιτικές δυνάμεις. Να δούμε ποιες προτάσεις είναι σοβαρές και να πάμε με θετικό πρόσημο ό,τι και να ψηφίζει κανείς, αριστερά, δεξιά, κέντρο αλλά να ξέρει γιατί ψηφίζει και όχι να ψηφίζει μόνο θυμωμένα όπως ένα κομμάτι διαφόρων πολιτικών απατεώνων που καλεί τον κόσμο να κάνει, να πάμε δηλαδή να καταψηφίσουμε. Οι εκλογές γίνονται για να ψηφίσουμε. Όχι για να καταψηφίσουμε. Ακούω εδώ κάποιους καλούς φίλους του ΜέΡΑ25 να λένε ότι πάμε για ρήξη. Εγώ αν έχω ένα σπίτι στο οποίο διαμένω και δεν είναι καλό και δεν μου αρέσει, πρώτα λέω στον αρχιτέκτονα να μου σχεδιάσει το καινούριο σπίτι, να το δω και μετά πάω να γκρεμίσω το παλιό. Αν είναι να πάω να γκρεμίσω ένα σπίτι το οποίο έχει προβλήματα χωρίς όμως να έχω κάτι άλλο έτοιμο να παρουσιάσω σε εμένα και στην οικογένεια μου, δεν το κάνω. Άρα, θετικό πρόσημο στις εκλογές ό,τι και αν κανείς ψηφίζει πολιτικά. 

Σε ότι αφορά δε τα πρόσωπα επειδή παίρνω μέρος, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε θα γίνω. Δεσμεύομαι για αυτό. Μετά από 35 χρόνια και πλησιάζοντας τα 60 μου χρόνια, δεν νομίζω ότι μου πρέπει. Απλά θέλω να είμαι ένας ενεργός πολίτης οπουδήποτε και αν κινούμαι. Σε ότι λοιπόν με αφορά, αυτό που έχω να πω απευθυνόμενος στον κόσμο είναι ο κόσμος να επιλέξει την πολιτική δύναμη που θέλει να στηρίξει αλλά παίρνοντας το ψηφοδέλτιο να κάνει μία ανάγνωση, να δει τι ο καθένας από εμάς έχει πετύχει στη ζωή του. Να δει το βιογραφικό επαγγελματικό, ακαδημαϊκό, προσφοράς, εντιμότητας, ειλικρίνειας, υστεροβουλίας, ιδιοτέλειας, ανιδιοτέλειας, να τα ζυγίσει όλα αυτά γιατί είμαστε δημόσια πρόσωπα και να επιλέξει τους καλύτερους. Δεν λέω ότι είμαι ο καλύτερος αλλά ας το κάνει ο κόσμος. Να επιλέξει τους καλύτερους γιατί δεν γίνεται μετά από τις 21 Μαΐου την επόμενη μέρα να πούμε «αα μετάνιωσα γιατί ψήφισα το τάδε κόμμα, γιατί ψήφισα τον τάδε υποψήφιο» γιατί ακούω καθημερινά εδώ και ενάμιση μήνα «καιρός να αλλάξουμε τα πρόσωπα, βαρεθήκαμε τα παλιά, τους παλιούς». Ας το κάνουμε πράξη.

 

Κύριε Βενιέρη σας ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι καλή τύχη.

Να’στε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλοξενία και πάλι.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe