21.8 C
Thessaloniki
31, May 2024

Δόλιο σχέδιο των Αμερικανών για σαμποτάζ στο project Arctic LNG 2 – Γιατί θα χάσουν και τον ενεργειακό πόλεμο κόντρα στη Ρωσία

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και καιρό με δόλιο τρόπο να ανατρέψουν το ρωσικό έργο Arctic LNG 2 και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουν ότι θα καταλήξει σε αποτυχία.
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται έιναι κατά πόσο καταφέρει η Ουάσιγκτον να σκοτώσει το τολμηρό ενεργειακό εγχείρημα της Ρωσίας.
Προ πολλού οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις για να εμποδίοσουν το έργο υγροποίησης φυσικού αερίου της Αρκτικής LNG-2 από τη ρωσική εταιρεία Novatek, ανέφερε την Κυριακή η Wall Street Journal, επικαλούμενη τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.
Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εμποδίσει τη Μόσχα να παραλάβει εξειδικευμένα δεξαμενόπλοια κατηγορίας πάγου που χρειάζονται για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ως αποτέλεσμα, η νοτιοκορεάτικη ναυπηγική εταιρεία Hanwha Ocean, στην οποία ανατέθηκε η κατασκευή έξι πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου για το έργο, διέκοψε τη συνεργασία με την ανάδοχο ρωσική εταιρεία.
Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον υπερβαίνουν κατά πολύ το διεθνές δίκαιο ή τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με τον Stanislav Mitrakhovich, κορυφαίο εμπειρογνώμονα του Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν απλώς την επιρροή τους στον κόσμο, δηλαδή την οικονομική, πολιτική και τεχνολογική τους επιρροή, για να αναγκάσουν ολόκληρο τον κόσμο να ενεργήσει με τον τρόπο που θέλουν», ξεκαθάρισε σχετικά ο Mitrakhovich.
Όσον αφορά το εμπόριο ενέργειας της Ρωσίας, οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία προσπαθειών να αποσπάσουν το κράτος από την ευρωπαϊκή αγορά με διάφορα προσχήματα.
Τελικά, η Ουάσιγκτον κατάφερε να αναγκάσει την ΕΕ να διακόψει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία (σε βάρος της Ευρώπης) μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αγωγοί Nord Stream που μετέφεραν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη καταστράφηκαν από «άγνωστους δράστες», που, όπως πιστεύει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh, ήταν Αμερικανοί και Νορβηγοί πράκτορες που ενεργούσαν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης Biden.
Έτσι, δεν ήταν καθόλου περίεργο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως ο κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη το 2022 και το 2023, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).
Ωστόσο, η Ρωσία παρέμεινε ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Ευρώπης.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι εισαγωγές ρωσικού LNG από την ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 40% από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Arctic LNG-2 είναι, λοιπόν το τρίτο έργο LNG της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες, μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια, θα περιλαμβάνει τρεις συρμούς υγροποίησης που παράγουν συνολικά 19,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) LNG και έως 1,6 MTPA σταθερού συμπυκνώματος αερίου (SGC).
Προφανώς, αυτό δεν ταιριάζει στα σχέδια επέκτασης της αγοράς ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ωμή παραδοχή του Pyatt: Στόχος των ΗΠΑ ο ενεργειακός πόλεμος στη Ρωσία

Μιλώντας σε forum των Financial Times προ εβδομάδων, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους, Geoffrey Pyatt ομολόγησε ο ίδιος ότι οι ΗΠΑ έχουν στόχο να σταματήσουν την ανάπτυξη του ρωσικού ενεργειακού τομέα, και πιο συγκεκριμένα το project υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG 2 στη βόρεια περιοχή Yamal της Ρωσίας, το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τον ιδιωτικό ενεργειακό κολοσσό Novatek.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Arctic LNG 2 είναι εντελώς νεκρό», τόνισε κυνικά ο Pyatt σύμφωνα με τους Financial Times.
«Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει νέα έργα προκειμένου να [ανακατευθύνει] το φυσικό αέριο που είχε στείλει προηγουμένως στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ενώ, κατά τη διάρκεια μιας τοποθέτησής του στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο του 2023, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα σκιαγράφησε ως στρατηγικό στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών τη «συστηματική μείωση των μελλοντικών ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας».
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, επιβάλαμε νέες κυρώσεις σε ένα έργο στην Αρκτική, το Arctic LNG 2, ένα εμβληματικό έργο LNG της Novatek, το οποίο η ετιαρεία έθεσε σε κίνηση με τη φιλοδοξία να αναπτύξει τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο», εξήγησε ο Pyatt μπροστά στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
«Στόχος μας είναι να “σκοτώσουμε” αυτό το project. Και αυτό το κάνουμε μέσω των κυρώσεων που έχουμε συνεργαστεί με τους εταίρους μας στην G7 και πέραν αυτής”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του State Department στα όσα ωμά αποκάλυψε.

Η Δύση έχει χάσει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι οι δυτικοί περιορισμοί κατά της Ρωσίας παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν αθέμιτες μεθόδους ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με τον Mitrakhovich, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αποδείξει ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν ούτε ως εγγυητές της παγκόσμιας οικονομίας, ούτε ως σημαιοφόρους, ούτε ως υπεύθυνους εταίρους.
«Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τη Δύση ως τραπεζίτη γιατί μπορεί να καταλάβει ανά πάσα στιγμή αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τη Δύση ως τεχνολογικό εταίρο γιατί μπορεί να πει: “Δεν θα παρέχω πλέον τεχνολογίες, παρά τα υπάρχοντα συμβόλαια“. Η Δύση δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη ως χώρα που τιμά τα συμβόλαια, αντίθετα, η Δύση έχει δείξει με κάθε δυνατό τρόπο τα τελευταία δύο χρόνια ότι τα συμβόλαια σημαίνουν ελάχιστα γι ‘αυτήν, παραβιάζοντας έτσι τη βασική αρχή του ρωμαϊκού δικαίου ότι οι συμβάσεις πρέπει να τηρούνται», επεσήμανε.

Οι δυτικές κυρώσεις επηρέασαν την ανάπτυξη της Ρωσίας στην … αντίθετη κατεύθυνση

Τούτων δοθέντων, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν εν τέλει πυροδοτήσει την … επανεκβιομηχάνιση και την ενίσχυση των εισαγωγών της Ρωσίας, σημείωσε ο Mitrakhovich.
Μάλιστα, ο εμπειρογνώμονας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι εργασίες για το Arctic LNG-2 θα συνεχιστούν παρά την πίεση της Δύσης.
Θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να ξεκινήσει η παραγωγή κατάλληλων δεξαμενόπλοιων φυσικού αερίου κατηγορίας πάγου στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις της Ρωσίας αντί για εκείνα που έχουν κολλήσει στη Νότια Κορέα, παραδέχτηκε ο Mitrakhovich, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει έναν άλλο τεχνολογικό εταίρο στην Ασία.
«Θα χαιρόμουν να δω ρωσο-κινεζική συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής», είπε ο ειδικός, αναφερόμενος στις τεράστιες αναξιοποίητες ευκαιρίες στον τομέα.
Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για το πώς να προχωρήσετε με το έργο χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, εξήγησε ο Mitrakhovich:
“Μια επιλογή είναι η μεταφορά της δεύτερης και τρίτης γραμμής του Arctic LNG-2 στην περιοχή του Μουρμάνσκ, κοντά στις τοποθεσίες όπου κατασκευάζονται τεχνολογικά αυτές οι γραμμές. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τη μεταφορά στην περιοχή του Μουρμάνσκ είναι ότι από εκεί μπορεί να εξαχθεί φυσικό αέριο.
Στις παγκόσμιες αγορές, για παράδειγμα, μπορεί να εξαχθεί στην Ασία χωρίς να περάσει το φράγμα του πάγου.
Με άλλα λόγια, θα χρειαστούν κανονικά δεξαμενόπλοια…

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe