19.6 C
Thessaloniki
28, March 2024
spot_img

Ελληνική μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
2 κιλά περίπου μελιτζάνες (6 μεγάλες)
4 κουταλιές ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κουταλιές καλό ξίδι (μπορεί να είναι και βαλσαμικό)
1 μικρή ντομάτα ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
100 γρ. φέτα τριμμένη (ή λιωμένη με πιρούνι)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου.Τρυπάτε με πιρούνι τις μελιτζάνες σε μπόλικα σημεία και τις βάζετε πάνω σε σχάρα κάτω από το γκριλ (στη δεύτερη θέση από πάνω, 12-15 εκ. από την εστία της φωτιάς) και τις ψήνετε γυρίζοντάς τις συχνά, μέχρι να καψαλιστούν και να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 15 περίπου λεπτά.

Ύστερα, γυρίζετε τον θερμοστάτη του φούρνου στους 200°C, κατεβάζετε τις μελιτζάνες στη μέση του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά (δοκιμάζετε αν είναι έτοιμες ζουλώντας τις).

Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν κλειστές μέσα σε μια πλαστική σακούλα.

Ξεφλουδίζετε τις μελιτζάνες και ύστερα τις λιώνετε με ένα πιρούνι, αφαιρώντας τα κομμάτια με τα σποράκια (αν υπάρχουν).

Τις βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, το ξίδι και την ψιλοκομμένη ντομάτα (πρέπει να την ξεσποριάσετε πολύ προσεχτικά για να μη μείνουν μέσα ζουμιά).

Αλατοπιπερώνετε τη μελιτζανοσαλάτα και την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Πριν σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα, ανακατεύετε μέσα τη φέτα και τη ραντίζετε με ελάχιστο επιπλέον ελαιόλαδο.

Πηγή Χρυσές Συνταγές

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe