20.3 C
Thessaloniki
31, May 2024

Επική ανατροπή από ΝΑΤΟ, βλέπει τέλος πολέμου στο εγγύς μέλλον και συμβιβασμό Ουκρανίας… αλλά αρνούνται οι Ουκρανοί

 

Ο Zelensky ή κάποιος άλλος μελλοντικός Ουκρανός ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση των ήδη αλλαγμένων συνόρων.
Η Ουκρανία τελικά θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Δύση να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα επιτύχει «αποδεκτά αποτέλεσμα».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Jens Stoltenberg μίλησε ανοικτά για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ενώ τα όπλα εξαντλούνται, η Ουκρανία απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ρωσία.
Ο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα «ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον».
Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας για να την κάνουν πιο ανθεκτική σε περίπτωση μελλοντικών εχθροπραξιών.
Ταυτόχρονα, έδωσε σήμα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιδιώξει την ειρήνη με τη Ρωσία.

Βλέπει το ΝΑΤΟ τερματισμό της σύγκρουσης στο εγγύς μέλλον

«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνες της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα», είπε ο Jens Stoltenberg, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Δύσης είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να φτάσει σε μια διαπραγματευτική θέση που μπορεί να παράγει ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δεν πιέζει το Κίεβο για παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι «πραγματική ειρήνη» μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν «επικρατήσει η Ουκρανία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg έκανε έκκληση για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Κίεβο, προτρέποντας τα μέλη του ΝΑΤΟ «να βασίζονται λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ο Jens Stoltenberg πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι τώρα υπό συζήτηση.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία παρέμεινε ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαγόρευσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο αφού τέσσερα πρώην ουκρανικά εδάφη ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022.
Αντίθετα, ο Ουκρανός Zelensky συνέστησε μια «φόρμουλα ειρήνης» δέκα σημείων, απαιτώντας από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος που η Ουκρανία θεωρεί δικά της. Η Ρωσία απέρριψε την πρωτοβουλία ως «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Οι Ουκρανοί αρνούνται διαπραγματεύσεις

Σε συνέντευξή του στο Politico στις 6 Απριλίου, ο Andriy Yermak επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, δήλωσε ότι παρόλο που οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, θα αντιτίθεντο σθεναρά σε κάθε συμβιβασμό με τη Ρωσία.
«Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις.
Θέλουν τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.
Αλλά δεν θα συμβεί ποτέ — όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην Ουκρανία, δεν θα δεχτούμε κανένα συμβιβασμό για την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ελευθερία μας. Και ο πρόεδρος δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι όπως οι συμφωνίες του Μινσκ ή μια παγωμένη σύγκρουση.
Όχι, είμαι σίγουρος για αυτό», είπε ο Andriy Yermak.
Ωστόσο, τον Μάρτιο 2024, ο Zelensky ανέφερε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991 δεν ήταν πλέον προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά επέμενε ότι το Κίεβο πρέπει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τους ρώσους το 2022.
Η Ρωσία είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τα σύνορά της άλλαξαν άρδην από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, η Ουκρανία αρνείται να παραδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα, παρόλο που τα όπλα εξαντλούνται.

«Πρέπει να εξηγήσουμε 100 φορές αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά δεν έχει νόημα να καθόμαστε εδώ και να παραπονιόμαστε», είπε ο Yermak, προσθέτοντας ότι, αν και η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που λαμβάνει, περισσότερες οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Απαιτούνται συστήματα αεράμυνας Patriot.
«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας γιατί χωρίς αυτά είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας», πρόσθεσε.

www.foranewlife.com.gr
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe