«Νέες ευκαιρίες» για συνεργασία στον τομέα της Άμυνας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας θα εξετάσει την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Ουάλας.
Αυτό δήλωσε σto Inin.gr ανώτατη πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας ότι οι δύο υπουργοί θα συνυπογράψουν διακήρυξη διακρατικής αμυντικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί «εξακολουθούν να διεκδικούν μετ’ επιτάσεως» μερίδιο στην πίτα των ελληνικών εξοπλιστικών και αυτό «θα καταστεί σαφές» στη συνάντηση των δύο υπουργών. «Η αμυντική σχέση που έχουμε με την Ελλάδα είναι ιστορική. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» είπε στα «ΝΕΑ» ο αξιωματούχος του βρετανικού Πενταγώνου. Αναφερόμενος στο ραντεβού Παναγιωτόπουλου – Ουάλας, το οποίο προγραμματίζεται για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, η ίδια πηγή τόνισε: «Στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, η οποία θα οικοδομήσει πάνω στα θεμέλια της στενής μας σχέσης, θα συζητήσουμε για τις κοινές απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προσβλέποντας σε νέες ευκαιρίες για συνεργασία».
Οι βρετανικές φρεγάτες
Η τελευταία φράση είναι ενδεικτική των βρετανικών επιδιώξεων για πώληση αμυντικών εξοπλισμών στη χώρα μας. Τα τελευταία δύο χρόνια, το Λονδίνο έκανε συστηματικό λόμπινγκ προκειμένου να προωθήσει την αγορά βρετανικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. «Η κυβέρνηση υποστηρίζει την Babcock στη ναυτική εξαγωγική ευκαιρία που έχει προκύψει (…) ως προς τα τελικά σημεία των προδιαγραφών του προγράμματος νέων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», είχε δηλώσει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ο υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, αναφερόμενος στην προσφορά της ναυπηγικής εταιρείας Babcock International για την πώληση της φρεγάτας Arrowhead 140.
Τον Οκτώβριο 2021 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνυπέγραψε με την τότε ομόλογό του (μετέπειτα πρωθυπουργό) Λιζ Τρας μνημόνιο κατανόησης για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας και Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή. Βασικοί βραχίονες της «συμφωνίας-ομπρέλα» αποτελούν η άμυνα και η ασφάλεια, με τη Βρετανία να καθιστά σαφές ότι επιθυμεί να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ
Η συνάντηση του Παναγιωτόπουλου με τον Ουάλας (ο οποίος, το περασμένο καλοκαίρι, πρόβαλλε ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, αλλά τελικά αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα) για την υπογραφή της συμφωνίας, θα γίνει συμβολικά στο αντιτορπιλικό «HMS Diamond» στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ.