Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1 2022 ο Max Verstappen, ύστερα από οδήγηση υψηλού επιπέδου στη βροχή και ποινή στον Charles Leclerc. Σύγχυση αγωνιζομένων και θεατών από τις αποφάσεις των αγωνοδικών.
Σε δική του κλάση ο Max Vertappen διέλυσε κάθε έννοια ανταγωνισμού και τερμάτισε νικητής στη βροχή του Ιαπωνικού Grand Prix, παίρνοντας ταυτόχρονα τη 12η φετινή του νίκη αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών Formula 1 του 2022.
Αν και έχασε στην εκκίνηση από τον Charles Leclerc, έμεινε στο γκάζι στο πρώτο σύμπλεγμα στροφών και απαίτησε την πρωτιά πίσω, την οποία στη συνέχεια κράτησε με τον πιο πειστικό τρόπο, τόσο στο πρώτο σύντομο μέρος του αγώνα, όσο και στο δεύτερο κυρίως μέρος, μετά τη 2ωρη διακοπή, λόγω καιρικών συνθηκών.
Στο ερώτημα πολλών φίλων της Formula 1, γιατί οι φετινοί αγώνες διακόπτονται με λιγότερη βροχή από παλαιότερα, η απάντηση έγκειται κυρίως στην περιορισμένη ορατότητα.
Ένα αυτοκίνητο Formula 1 αεροδυναμικής ground effect, όπως τα φετινά, ρουφά το νερό που θα βρεθεί από κάτω του και το εκτοξεύει σε όποιον ακολουθεί, οπότε μετά τους πρώτους γύρους, κανείς δε βλέπει τίποτα.
Δευτερευόντως, το πρόβλημα του δελφινισμού (porpoising) που αντιμετώπισαν τα περισσότερα φετινά αυτοκίνητα Formula 1, κυρίως στο πρώτο μισό της σεζόν, θα μπορούσε να εξελιχθεί απρόβλεπτα σε συνδυασμό με ένα σημείο της πίστας με σχετικά βαθιά στάσιμα νερά.
Εντυπωσιακά πειστικός λοιπόν σήμερα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, όπως πειστικά οδήγησε φέτος στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, μια κλάση πάνω από το περσινό του οδήγημα, που ήταν ήδη σε πολλούς αγώνες εκπληκτικό.
Το νέο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έρχεται στην ιδιοκτησίας Honda πίστα της Suzuka, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της Red Bull και Honda, τουλάχιστον ως το 2025, πριν την άφιξη της επόμενης γενιάς των μοτέρ της Formula 1.
Για όση αξία έχουν οι λέξεις, ο Verstappen, στις πρώτες του δηλώσεις ως ο Π.Π. Formula 1 2022, αναφέρθηκε στην Honda και όχι στον χορηγό τίτλου της ομάδας, πράγμα που αφήνει υπόνοιες για ακόμα στενότερη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών στο μέλλον.
Ο Charles Leclerc ήταν φανερό ότι δε μπορούσε να ακολουθήσει. Η προσπάθεια λοιπόν επικεντρώθηκε στο να κρατήσει πίσω του τον Sergio Perez. Φαινόταν ότι θα το κατόρθωνε, ώσπου έχασε τα φρένα στα τελευταία μέτρα του τελευταίου γύρου, οπότε έκοψε το τελευταίο σικέιν, και τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων.
Με την ίδια ποινή για το ίδιο παράπτωμα είχε τιμωρηθεί ο Sebastian Vettel, επίσης οδηγός της Ferrari τότε, στο Grand Prix του Καναδά το 2019, και έχασε τη νίκη από τον Lewis Hamilton. Μπορείτε να θυμηθείτε τη σκηνή στο 3:07 του βίντεο.
Όμως ο Lewis Hamilton δεν τιμωρήθηκε για το ίδιο παράπτωμα στον 1ο γύρο του Grand Prix του Abu Dhabi πέρσι, ούτε καν ερευνήθηκε το περιστατικό. Μπορείτε να δείτε τη στιγμή στο 0:45 του βίντεο.
Η Ferrari λοιπόν δήλωσε απογοητευμένη και έκπληκτη σήμερα για το γεγονός ότι οι αγωνοδίκες επέλεξαν να τιμωρήσουν τον Leclerc, πλην όμως η Ιταλική ομάδα δε θα υποβάλει ένσταση. Αντιθέτως, συνεχάρη μέσω των ΜΚΔ τον Verstappen για το 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά του.
Επιπλέον, πριν ανακηρυχθεί σήμερα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, υπήρξε σύγχυση σχετικά με τους βαθμούς που θα αποδίδονταν στους νικητές, δεδομένου ότι συμπληρώθηκε μόλις το 52% των αρχικά προβλεπόμενων γύρων, και όχι το 75%, που απαιτείται για να θεωρηθεί πλήρης ο αγώνας.
Τελικά αποφασίστηκε να δοθούν όλοι οι βαθμοί, καθώς ο αγώνας έληξε λόγω ορίου χρόνου 3 ώρες μετά την πρώτη εκκίνηση, οπότε, σε συνδυασμό με την τιμωρία του Leclerc που τον έριξε στην 3η θέση, ο Max Verstappen ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022 ήδη από την Suzuka, 4 αγώνες πριν τη λήξη του Πρωταθλήματος.
Πάντως, παλαιότεροι φίλοι του αθλήματος έμειναν να απορούν, στους νικητές του Grand Prix του Καναδά το 2011, που τερμάτισε 4 ώρες και 4 λεπτά μετά την πρώτη εκκίνηση, αν θα έπρεπε να έχουν δοθεί διπλοί βαθμοί.
Σήμερα, ο ίδιος ο Max Verstappen δε γνώριζε ότι πήρε ξανά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και του το είπαν στη διάρκεια των συνεντεύξεων ενώ ο Dr Helmut Marko, ακόμα και μετά από αυτό, δήλωσε ότι χρειάζεται μια επιβεβαίωση πριν αρχίσουν τη γιορτή.
Η σκηνή θύμιζε στους παλαιότερους φίλους του αθλήματος τον τερματισμό του Grand Prix του Monaco το 1982, όπου ο Riccardo Patrese έμαθε αφού βγήκε από το αυτοκίνητο, ότι νίκησε.
Άξιος, αξιότατος όσο ελάχιστοι, ο Max Verstappen, μα θα άξιζαν πιο ξεκάθαρες συνθήκες να γιορτάσει το 2ο του Π.Π. Formula 1, χωρίς να χρειάζονται εξηγήσεις των κανονισμών, κι ας ήταν στον επόμενο αγώνα.
Περισσότερη συνέπεια ζητούν άπαντες από τους αγωνοδίκες, οι αγωνιζόμενοι και οι θεατές. Η Formula 1 είναι περίπλοκο άθλημα, και οι αντικρουόμενες αποφάσεις το κάνουν ακόμη πιο περίπλοκο.
Σημειώνουμε την 4η θέση του Esteban Ocon και την 7η του Fernando Alonso, που ξαναφέρνουν την Alpine 4η στη μάχη των Κατασκευαστών, καθώς ο Lando Norris παλεύει συνήθως μόνος του για τη McLaren, με τον Daniel Ricciardo να το παίρνει μάλλον απόφαση ότι του χρόνου δε θα τρέχει στη Formula 1, μετά την κατάληψη της θέσης στην Alpine από τον Pierre Gasly.
Πολύ όμορφη η 6η θέση του Sebastian Vettel, που του χάρισε τον τίτλο του οδηγού της ημέρας αλλά και η 9η του Nicholas Latifi.
Ένα ασύλληπτο περιστατικό συνέβη υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, όταν ένας γερανός μπήκε στην πίστα, όπως στην περίπτωση του ατυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον Jules Bianchi, πάλι υπό βροχή, εδώ στη Suzuka, το 2014.
Αυτή τη φορά μάλιστα ήταν ακόμα χειρότερα, αφού ο γερανός δε βρισκόταν στο πλάι της πίστας αλλά μέσα στη διαδρομή, όπου ο Pierre Gasly κινούνταν πρόσω ολοταχώς να φτάσει την ουρά πίσω αυτό το αυτοκίνητο ασφαλείας.
Μηνύματα στα ΜΚΔ από τον Alex Wurz, τον Lando Norris και τον Sergio Perez, όλα συμφωνούν πως αυτό ήταν απαράδεκτο σε βαθμό που οι λέξεις δεν αρκούν να το περιγράψουν.
Πιο τραγικός όμως από όλους ήταν ο πατέρας του Jules Bianchi, Philippe, που έγραψε στα ΜΚΔ ότι η παρουσία του γερανού στην πίστα αποκαλύπτει έλλειψη σεβασμού στη Ζωή (με κεφαλαίο το έγραψε) του Pierre Gasly και στη μνήμη του Jules.