21.5 C
Thessaloniki
28, March 2024
spot_img

Γ. Πλακιωτάκης: Τεράστια η συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια 

Στην τεράστια συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και κατά την τρέχουσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Μάλτας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Μάλτας (Malta Maritime Summit), όπου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, οι αρμόδιοι για τη ναυτιλία Υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, η Εκτελεστική Διευθύντρια του EMSA, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι διεθνών ναυτιλιακών φορέων και της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο ης ομιλίας του στο υπουργικό πάνελ με τίτλο ”Does the industry require a Paradigm Shift?» ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την τεράστια συμβολή της ναυτιλίας στην ενεργειακή ασφάλεια και στη λειτουργία της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων αγαθών, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και κατά την τρέχουσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων, κατατάσσονται πρωτοβουλίες όπως η απανθρακοποίηση, η καταπολέμηση της φτώχειας και η ποιότητα στην εργασία.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εξήρε τον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) ως μοναδικού ρυθμιστικού οργάνου της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς και τη σημασία της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στη διαμόρφωση ενός πλαισίου, υπό τον ΙΜΟ, που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ναυτιλίας.

Επίσης, απέδωσε έμφαση στην ικανότητα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για προσαρμογή και γρήγορη ανάληψη δράσης στις συνεχείς και απαιτητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ναυτιλίας, αναφερόμενος στην πανδημία Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου αναλήφθηκαν οι αναγκαίες ενέργειες (σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο) προκειμένου διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ναυτιλιακού κλάδου, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ναυτιλιακής κοινότητας και την προστασία των εργαζομένων στη ναυτιλία.

Ειδικά ως προς την απανθρακοποίηση, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την αναγκαιότητα διασφάλισης, περαιτέρω ανάπτυξης της έρευνας και διαθεσιμότητας εναλλακτικών καυσίμων, μέσα από μια λογική παγκόσμιων ενεργειακών κόμβων (energy hubs) για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, ανθεκτικότητα και αξιοπιστία των ναυτιλιακών μεταφορών.

Η ναυτιλία, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, «στηρίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, μεταφέροντας κρίσιμα αγαθά σε κάθε γωνιά του ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου. Για το λόγο αυτό, πρέπει η δημόσια εικόνα της να ανταποκρίνεται στο ρόλο και τη σημασία της. Με τον τρόπο αυτό και το ναυτικό επάγγελμα θα γίνει πιο ελκυστικό για τους νέους που αναζητούν επαγγελματικές προοπτικές με υψηλές απολαβές και κοινωνική αναγνώριση».

Πηγή Ναυτιλία | naftemporiki.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe