13.5 C
Thessaloniki
18, April 2024
spot_img

Γεωργιάδης για απογευματινά χειρουργεία, γιατρούς με φακελάκι και Υγειονομικό Χάρτη: Δεν θα κλείσω δομές

«Κεντρικός πυλώνας του συστήματος μας θα είναι πάντα το ΕΣΥ και οι μεταρρυθμίσεις που κάνουμε εκεί στοχεύουν σε γερά θεμέλια που θα αντέξουν στο χρόνο για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα Υγείας», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τον Υγειονομικό Χάρτη», αλλά «δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο, αυτή τη φορά, για να δυναμώσω τις δομές».
Ο κ. Γεωργιάδης κάνει αναφορά στα απογευματινά χειρουργεία που ξεκινούν και στα νοσοκομεία που είναι έτοιμα για αυτά, τα κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ για να εργαστούν και ιδιωτικά, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς για να συνεργάζονται με το ΕΣΥ, στέλνοντας ένα μήνυμα και σε αυτούς που παίρνουν  φακελάκι.
«Δεν παίρνουν όλοι οι γιατροί φακελάκι, κάποιοι γιατροί παίρνουν φακελάκι. Οι περισσότεροι γιατροί που δεν παίρνουν φακελάκι, θα έχουν από δω και στο εξής μια νόμιμη διαδικασία -να μην αισθάνονται ότι είναι τα «κοροΐδα», ότι είναι οι τίμιοι και οι άλλοι οι… «έξυπνοι» που παίρνουν το φακελάκι- με τη δουλειά τους και την αξία τους να βγάζουν επιπλέον εισοδήματα. Αυτόν τον καλό γιατρό τον επιβραβεύουμε. Αυτός που θέλει να παίρνει φακελάκι και να κοροϊδεύει τον κόσμο θα έχει μικρότερο ενδιαφέρον για τα απογευματινά χειρουργεία για να παίρνει παράνομα χρήματα. Όμως, εμείς με αυτόν έχουμε μέτωπο», αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γεωργιάδης.

Απογευματινά χειρουργεία

Όπως εξηγεί ο υπουργός, «τα απογευματινά χειρουργεία, όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, θέλουν χρόνο για να βρουν τον δρόμο τους. Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν. Υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα στα οποία πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα λύσουμε»
Υπογραμμίζει ότι όλα τα μεγάλα νοσοκομεία είναι σε θέση να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία στις επόμενες εβδομάδες.
«Ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση, καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος που μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί», προσθέτει.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πολίτης εξακολουθεί να πληρώνει από την τσέπη του μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες Υγείας, αφού παραδέχεται ότι η Ελλάδα παραμένει ως μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας, την ίδια ώρα που όλοι ομνύουν στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, τονίζει πως «είμαστε υποκριτές. Εγώ τι λέω; Αν μεταφέρουμε ένα κομμάτι της ιδιωτικής δαπάνης στο δημόσιο σύστημα και το δημόσιο σύστημα θα δυναμώσει και τα λεφτά που τελικά θα πληρώνουμε θα είναι λιγότερα. Δηλαδή ένας που θα δώσει 5.000 σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ αν πάει σε ένα απογευματινό χειρουργείο θα δώσει 1.500 ευρώ, τελικά θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από την τσέπη του. Ο τελικός στόχος είναι να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία».

Γιατροί και προσλήψεις

Ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι σήμερα που υπάρχουν χρήματα για να γίνουν προσλήψεις, αλλά δεν υπάρχει προσφορά για να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
«Σήμερα έχουμε χρήματα για να διαθέσουμε στο σύστημα, να κάνουμε ένα μεγάλο αριθμό προσλήψεων, αλλά δεν βρίσκουμε κόσμο να πάει, είναι διαφορετικό το πρόβλημα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει, «όλη η μεταρρύθμιση την οποία επιχειρούμε, έχει να κάνει με την προσέλκυση νέων γιατρών στο σύστημα. Η ελευθερία παροχής ιδιωτικού έργου από έναν γιατρό του δημοσίου τομέα, είναι μεγάλο κίνητρο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ένας γιατρός δεν θα πάει σε ένα νησί ακόμα κι αν ο Δήμος του καλύψει μέρος της διαμονής του, όμως αν του δώσουμε το κίνητρο να έχει πέρα από τη βάρδια του στη δημόσια δομή και ένα ιδιωτικό ιατρείο, διπλασιάζοντας το εισόδημα του, τότε ενδεχομένως να το σκεφτεί και να ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη θέση».
Αφού τονίζει πως «χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε» για να αντέξει στην επόμενη 50ετία, εξηγεί ότι δίνεται πολύ μεγάλη ελευθερία στους γιατρούς όσον αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις και ενισχύονται κατά πολύ τα εισοδήματα τους.
«Ένας γιατρός, στο νέο ΕΣΥ που χτίζουμε, τώρα θα μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του από τα απογευματινά χειρουργεία ή μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματά του κάνοντας ιδιωτικό έργο, πέραν του ΕΣΥ, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα, κάτι που θα δώσει στο ιατρικό σώμα μία σημαντική διέξοδο στις οικονομικές του ανησυχίες», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe