13.1 C
Thessaloniki
29, March 2024
spot_img

Γιορτές, διατροφή και απώλεια βάρους

Κάθε γιορτή  ή διακοπή από τη ρουτίνα δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για χαλάρωση, ξεκούραση και κατά κάποιον τρόπο μία απόδραση από τον φόρτο της καθημερινότητας.

Παράλληλα, σε μια τέτοια περίοδο, μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε λίγο πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να πούμε δυο κουβέντες, να πιούμε δυο ποτά και γιατί όχι, να φάμε και κάτι τι παραπάνω…

Για κάποιους ανθρώπους που αγωνίζονται για χρόνια να ελέγξουν το βάρος τους και τη διατροφική τους συμπεριφορά, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για αποφόρτιση, επικοινωνία και καλό φαγητό μετατρέπεται σε μια αγχώδη, πιεστική και ανήσυχη περίοδο.

Η σκέψη και μόνο στην αύξηση του βάρους κατά την περίοδο των γιορτών προκαλεί ένταση και στρες.

Πως σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι τη διατροφή τους στις γιορτές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που το χάνουν με τη διατροφή τους μέσα στις γιορτές αλλά και μετά από αυτές, διακατέχονται από τη διπολική σκέψη του όλα ή τίποτα!

Είτε θα αφεθούν σε μια χαοτική διατροφή, είτε θα αποφασίσουν να τηρήσουν αυστηρούς και απαράβατους κανόνες. Οι πρώτοι συνήθως σκέφτονται κάπως έτσι:

«Μια ζωή την έχουμε… Ότι φάμε ότι πιούμε, αύριο δεν θα είμαστε εδώ… Αλλού γίνεται πόλεμος, ας φάμε τώρα που μπορούμε… Ας τελειώσουν οι γιορτές / τριήμερο και βλέπουμε! Αφού και με το λίγο παχαίνω, τι το θες, ας φάω να το ευχαριστηθώ». Όλες αυτές οι σκέψεις οικοδομούν ένα αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίζεται  η αποποίηση ευθυνών. Το πρόβλημα το μεταθέτουν στο μέλλον, το οποίο νομοτελειακά, συναντούν γιγαντωμένο!

Οι δεύτεροι, θα ακολουθήσουν την αντίθετη οδό. Θα μαζέψουν όλη τους τη δύναμη και θα αντισταθούν σε κάθε διατροφικό πειρασμό. Δεν θα φάνε κανένα γλυκό, θα αποφύγουν τους υδατάνθρακες και τα πολλά λιπαρά, δεν θα πιουν ούτε ένα ποτήρι και στο τραπέζι θα επιλέγουν μόνο τα κρέατα με τη σαλάτα.

Παραδομένος ή πειθαρχημένος και πάλι θα βγεις χαμένος…

Το κοινό σημείο και των δύο πιο πάνω συμπεριφορών (του παραδομένου άνευ όρων και του πειθαρχημένου) είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις απουσιάζει η ηρεμία, η καθαρή σκέψη και κυρίως η κατανόηση.

Ο πρώτος παραδίδεται αμαχητί μπροστά στην ιδέα του τραπεζώματος και ο δεύτερος δεν ακούει καθόλου τις ανάγκες του. Στο τέλος της ημέρας καταλήγουν και οι δύο με αισθήματα ντροπής και ενοχής για την συμπεριφορά τους.  Οι πρώτοι δεν αισθάνονται καλά επειδή έφτασαν στο σημείο να νιώθουν ναυτία από το πολύ φαγητό. Οι δεύτεροι επίσης δεν είναι καλά επειδή έχασαν ακόμα μια ευκαιρία να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα απαλλαγμένοι από την πίεση της σκέψης ότι θα παχύνουν.

Το αποτέλεσμα, είναι ότι όλοι νιώθουν άσχημα! Και όταν νιώθουμε άσχημα, θέλουμε να κάνουμε κάτι για να νιώσουμε όμορφα!

Μια σοκολάτα ίσως να ήταν μια καλή ιδέα για να αλλάξει τη διάθεση μας. Εύκολη και προσβάσιμη! Χωρίς κόπο! Ξέρεις, ότι η αίσθηση του γλυκού που διαπερνά το σώμα σου σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Το έχεις ξανανιώσει στο παρελθόν. Όμως, δυστυχώς, διαρκεί όσο η κατανάλωση της. Μετά θέλεις και άλλη μία για να συνεχίσει αυτή η ωραία αίσθηση. Αλλά και πάλι δεν είναι αρκετή για να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Ίσως αυτή τη φορά, κάτι σε αλμυρό να ταίριαζε; Και λες, ας το αλλάξω σε πατατάκια. Ε… δε βαριέσαι,  τώρα που το χάλασα ας δω τι άλλο έχει μέσα στον πάγκο..  Και κάπου εκεί σταματάς να θυμάσαι τι ακριβώς έχει συμβεί εκείνο το βράδυ. Το μόνο που ξέρεις, είναι ότι το επόμενο πρωί εύχεσαι να μην είχε συμβεί ποτέ.

Εν κατά κλείδι, εάν διαπιστώνουμε ότι είτε ενδώσεις σε κάθε διατροφικό πειρασμό,  είτε τηρήσεις αυστηρούς διατροφικούς κανόνες κατά τη διάρκεια των γιορτών στο τέλος θα νιώθεις άσχημα, τότε ποια είναι η λύση;

Τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις;

Δύο πράγματα μπορείς να κάνεις διαφορετικά για να διαχειριστείς την κατάσταση

Προτίμησε την περιέργεια από την κριτική. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποποιείσαι της ευθύνης αλλά αντιθέτως, σημαίνει ότι την αναλαμβάνεις. Αντί να σκεφτείς «τι το ήθελα, γιατί το έκανα, καλά να πάθω, έτσι θα παραμείνω μια ζωή, δεν έχω δύναμη, δεν έχω θέληση, δεν έχω αυτοπειθαρχία» είναι πιο βοηθητικό να σκεφτείς κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα με μια καλώς εννοούμενη περιέργεια και απόλυτη ειλικρίνεια ρώτησε:

Πώς νιώθω πριν ενδώσω στον διατροφικό πειρασμό; Πώς θέλω να νιώσω αφού το φάω; Ποια ανάγκη θέλω να ικανοποιήσω;

Εστίασε στο τι πήγε καλά και όχι στην τελειότητα. Για παράδειγμα, αν έφαγες φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αν βρήκες μια υγιεινή συνταγή, εάν βγήκες για περπάτημα, εάν ήπιες ένα ποτήρι νερό παραπάνω, μην ξεχάσεις να το γράψεις στο ημερολόγιο σου. Ονόμασέ το, «ημερολόγιο αποδείξεων καλής συμπεριφοράς». Ενημέρωνε το καθημερινά και μην ξεχάσεις να το κάνεις μια ανάγνωση στο τέλος των διακοπών.

Στην τελική, εάν το παρακάνεις με το φαγητό, άσε την αυτοκριτική στην άκρη. Δεν θα σε βοηθήσει! Θα σε ξαναστείλει στο ψυγείο! Μάθε από αυτό και άστο να περάσει. Μάθε από τα λάθη σου χωρίς να χάσεις τον αυτοσεβασμό σου.

Αν δεν το κάνεις εσύ για τον εαυτό σου, τότε ποιος;

Πηγή: diatrofi.gr

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe