24.7 C
Thessaloniki
17, April 2024
spot_img

HENRY AR-7 SURVIVAL, το “υδατοστεγές” τουφέκι που χωρά σε σακίδιο

H Armalite ήταν θυγατρική της Faichild Republic, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας που κατασκευάζει μεταξύ άλλων και τα αεροσκάφη Α-10 Thunderbolt II
Σχεδιασμένο πριν 60 χρόνια, παραμένει το αγαπημένο ψαράδων και κατασκηνωτών.

Από τα αεροσκάφη στα όπλα

Ο Γιουτζίν Στόνερ είναι ευρύτερα γνωστός για το Μ-16, το οποίο σχεδίασε ως Armalite Rifle 15 (AR-15).
H Armalite ήταν θυγατρική της Faichild Republic, της αεροδιαστημικής βιομηχανίας που κατασκευάζει μεταξύ άλλων και τα αεροσκάφη Α-10 Thunderbolt II.
Κατά τη θητεία του εκεί, κλήθηκε να δημιουργήσει ένα ελαφρό και συμπαγές τυφέκιο επιβίωσης για τα πληρώματα αεροσκαφών.
Μέχρι τότε η αμερικανική αεροπορία χρησιμοποιούσε το δίκανο Μ-6 Springfield. Το παλιότερο όπλο δεχόταν δύο διαφορετικά διαμετρήματα: .22 Horner στη ραβδωτή κάνη και cal. 36 στη λεία. Το σκεπτικό ήταν πως η λεία κάνη θα χρησιμοποιούνταν σε κοντινή απόσταση για να εξασφαλίζει μικρά θηράματα και με το ραβδωτό .22 Hornet θα υπήρχε μια στοιχειώδης άμυνα εναντίον αρπακτικών. Μεταφερόταν σε βαλίτσα-θήκη ως μέρος του κιτ επιβίωσης.
2_141.jpg
Αντισυμβατικό και αδιάβροχο

Ο Stoner προτίμησε να απλοποιήσει την κατάσταση και αντί αυτού να δημιουργήσει ένα ημιαυτόματο τουφέκι. Το ελαφρό διαμέτρημα .22 long Rifle (5,6X15mm) έδινε τη δυνατότητα μεταφοράς περισσότερων φυσιγγίων. Ο γεμιστήρας χωρά οκτώ από εκείνα, δίνοντας τη δυνατότητα πολλαπλών βολών άμεσα.
Εκμεταλλευόμενος την έρευνα για ένα προηγούμενο σχέδιο (το AR-5), το οποίο δε μπήκε ποτέ σε παραγωγή, το εξόπλισε με ένα πλαστικό κοντάκι που ήταν παράλληλα και υδατοστεγής θήκη που επιπλέει. Το όπλο ξεβιδώνεται σε πέντε απάρτια (κάνη, κορμός, γεμιστήρας, κοντάκιο και πέλμα).
Τα μεταλλικά μέρη χωρούν στο κοντάκιο-θήκη και το ελαστικό πέλμα παίζει το ρόλο καπακιού. Υπάρχει αρκετός χώρος για δύο γεμιστήρες, οπότε τουλάχιστον 16 βολές είναι διαθέσιμες.
Η αρχική σκέψη ήταν οτι αεροπόροι που θα εγkατέλειπαν το σκάφος τους πάνω απο υδάτινες επιφάνειες, ήταν σίγουροι πως το μοναδικό μέσο άμυνας τους δε θα βυθιζόταν.
Σήμερα το χαρακτηριστικό αυτό δημιουργεί ένα πρακτικό, συμπαγές και προφυλαγμένο όπλο, κατάλληλο για πεζοπόρους, πιλότους ιδιωτικών αεροπλάνων, ιστιοπλόους, κατασκηνωτές ή όποιον άλλο που θα χρειαστεί να επιβιώσει σε αφιλόξενο περιβάλλον.
3_122.jpg
Χαμηλό βάρος, εύκολη μεταφορά

Τα περισσότερα μέρη του AR-7, με εξαίρεση το κλείστρο και το σωλήνα της κάνης, φτιάχνονται από αλουμίνιο και πλαστικό.
Το βάρος ορίζεται στα μινιμαλιστικά 1,3 κιλά (κενό).
Ακόμη κι αν προστεθούν 100 φυσίγγια .22LR παραμένει ένα διαχειρίσιμο βάρος 1,5-1,6 κιλών. Έτοιμο για βολή, το συνολικό μήκος του είναι περίπου 89 εκατοστά, οπότε μεταφέρεται χωρίς να περιορίζει την κινητικότητα του χρήστη.
Η αρθρωτή σχεδίαση του όπλου προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα.
Παρόλο που το μήκος της κάνης είναι 40,5cm, όταν αποσυναρμολογείται και αποθηκεύεται εντός του κοντακίου, τότε το “πακέτο” έχει μήκος μόλις 48cm. Αυτό σημαίνει πως πρακτικά αποθηκεύεται και μεταφέρεται καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο σε ένα σακίδιο ή όχημα.
Το AR-7 έχει την απλούστερη δυνατή μορφή. Για να συναρμολογηθεί, ο κορμός εφαρμόζεται πάνω στο κοντάκιο μέσω μίας βίδας που εξέχει από το κάτω μέρος της λαβής.
Η κάνη ασφαλίζει μέσω ενός κολάρου και ο γεμιστήρας τοποθετείται στην υποδοχή.
Ένας μοχλός ασφάλειας και το έμβολο όπλισης στη δεξιά πλευρά του κορμού είναι τα μοναδικά χειριστήρια. Το πίσω σκοπευτικό είναι ένα απλό έλασμα που στηρίζεται με μία βίδα πάνω στον κορμό. Δύο μικρές οπές στην επιφάνεια του παίζουν το ρόλο οφθαλμίδιων.
Με λίγη τύχη και ένα κατσαβίδι θα παράγουν αποδεκτή ακρίβεια μέχρι τα 100 μέτρα. Η ακίδα στα σύγχρονα αντίγραφα που κατασκευάζει η HENRY φτιάχνεται από έντονο, πορτοκαλί πλαστικό. Στα αρχικά μοντέλα ήταν μεταλλική. Μια ράγα τύπου Weaver επιτρέπει την τοποθέτηση διόπτρας πάνω στον κορμό, αλλά αυτό γεννά το πρόβλημα της αποθήκευσης της, όταν το όπλο είναι συσκευασμένο.
4_110.jpg

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe