Η «καλή χοληστερόλη» αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος, δείχνει νέα μελέτη
Η «καλή» HDL χοληστερόλη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο γλαυκώματος σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές στις 4 Φεβρουαρίου στο British Journal of Ophthalmology.
Αντίθετα, η «κακή» LDL χοληστερόλη μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Η HDL χοληστερόλη θεωρείται ως η «καλή χοληστερόλη» εδώ και επτά δεκαετίες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν συνδέονται σταθερά με ευνοϊκή προγνωστική έκβαση», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την επικεφαλής ερευνήτρια Zhenzhen Liu, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οφθαλμολογικού Κέντρου Zhongshan του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στο Guangdon της Κίνας.
Η LDL χοληστερόλη συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Από την άλλη πλευρά, η HDL χοληστερόλη βοηθά την υγεία της καρδιάς μεταφέροντας μέρος της LDL χοληστερόλης μακριά από τις αρτηρίες και πίσω στο ήπαρ, όπου η LDL χοληστερόλη διασπάται και αποβάλλεται, αναφέρει.
Τα αφύσικα υψηλά επίπεδα λιπών στην κυκλοφορία του αίματος έχουν προηγουμένως συνδεθεί με παθήσεις των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ανέφεραν οι ερευνητές σε σημειώσεις ιστορικού.
Αλλά τα ευρήματα που σχετίζονται με το γλαύκωμα είναι αντιφατικά. Το γλαύκωμα προκαλεί συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του ματιού, με την αυξανόμενη πίεση να καταστρέφει το οπτικό νεύρο.
Τι έδειξε η μελέτη για τη χοληστερόλη και το γλαύκωμα
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 400.000 συμμετέχοντες στο μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα υγείας UK Biobank. Σε όλους τους συμμετέχοντες εξετάστηκαν τα επίπεδα λίπους στο αίμα και παρακολουθήθηκε η υγεία τους για 14 χρόνια κατά μέσο όρο.
Σχεδόν το 2% των συμμετεχόντων ανέπτυξε γλαύκωμα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και έτειναν να έχουν υψηλότερη HDL και χαμηλότερη LDL χοληστερόλη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Ταυτόχρονα, τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Τα υψηλότερα επίπεδα ενός άλλου τύπου λίπους στο αίμα, των τριγλυκεριδίων, σχετίζονταν επίσης με 14% χαμηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Και καθώς τα επίπεδα κάθε τύπου λίπους αυξάνονταν στο αίμα, είτε αύξαναν είτε μείωναν τον κίνδυνο γλαυκώματος.
Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι διαφορετικοί τύποι χοληστερόλης θα επηρέαζαν τον κίνδυνο γλαυκώματος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, οι εν λόγω συσχετίσεις διατηρήθηκαν μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
«Τα ευρήματα αυτά αμφισβητούν τα υπάρχοντα παραδείγματα σχετικά με την «καλή» και την «κακή» χοληστερόλη σε σχέση με την υγεία των ματιών», κατέληξαν οι ερευνητές.
Εάν οι μελέτες παρακολούθησης επικυρώσουν αυτά τα αποτελέσματα, τότε οι γιατροί ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τη χρήση των φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο γλαυκώματος, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
ΠΗΓΗ – iatropedia.gr