30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Ιστορική εξέλιξη – Κύμα αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης, κατακραυγή για Ισραήλ – Οργή Netanyahu: Είστε ανόητοι

Iρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης – Οργή Ισραήλ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια μας
 Στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αλλά και σε σφοδρά πυρά της πολιτικής που ακολουθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu στη Γάζα προχώρησαν Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση και οργή του Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζει ότι η κίνηση της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους θα πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μάλιστα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί από τις τρεις αυτές ευρωπαϊκές χώρες τους πρέσβεις του … για διαβουλεύσεις, κάνοντας μάλιστα λόγο για … ανοησία.
Αν και το Ισραήλ απομονώνεται ολοένα και περισσότερα στη διεθνή σκηνή, ύστερα και από την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα (η απόφαση αφορά και τους ηγέτες της Hamas), ο IDF εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη ισχύ τόσο τη Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Jabalia έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο πόλεμος τους κατά της Hamas κάθε άλλο παρά εύκολος θα πρέπει να θεωρηθεί, καθώς υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ πριν λίγους μήνες υποστήριζε πως είχε καταφέρει να διαλύσει τις δυνάμεις της Hamas στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, η κατάσταση για τον άμαχο πληθυσμό παραμένει απελπιστική καθώς δεν διανέμεται βοήθεια, μια και το πέρασμα στη Rafah παραμένει κλειστό.

Η αρχή από τη Νορβηγία

Την αρχή της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους έκανε νωρίτερα σήμερα 22/5 το πρωί η Νορβηγία, η οποία ανακοίνωσε ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Μαΐου.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος», αναφέρεται στον ιστότοπο της νορβηγικής κυβέρνησης.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή
, εάν δεν υπάρξει αναγνώριση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, τονίζοντας ότι η Παλαιστίνη έχει θεμελιώδες δικαίωμα σε ένα ανεξάρτητο κράτος.

Αναγνώριση και από Ιρλανδία, Ισπανία

Λίγο μετά τις επίσημες ανακοινώσεις της Νορβηγίας, ακολούθησε η Ιρλανδία με τον πρωθυπουργό Simon Harris να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι η Ιρλανδία προχωρά στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πως θα προχωρούσε σε αυτήν την ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Micheal Martin ανακοίνωσε πως η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει και αυτή επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου.
«Σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο καθένας μας θα αναλάβει τώρα όποια εθνικά βήματα είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.
Είμαι βέβαιος ότι και άλλες χώρες θα ενωθούν μαζί μας για να κάνουμε αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες» υποστήριξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Simon Harris.
Σε αντίστοιχη ενέργεια προχώρησε και ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, ο οποίος και αυτός αποκάλυψε πως στις 28 Μαΐου η Ισπανία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος.
Σημειώνεται πως πέρα από την Ισπανία, τη Νορβηγία  και την Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία έχουν υπονοήσει ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, με το επιχείρημα ότι η λύση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή.

Πυρά Sanchez κατά Netanyahu

Στην ομιλία του στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του θα αναγνωρίσει στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης και επανέλαβε το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Όπως είπε, έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένη δράση.
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια.
Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αθώα αγόρια και κορίτσια – και τα πράγματα έχουν φτάσει τόσο μακριά που οι εισαγγελείς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε ο Sanchez, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πλέον καμία αμφιβολία πως ο Netanyahu «δεν είχε σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε:
 να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως κάνουμε, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, όπως πράττουμε.
Αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί δια της βίας η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτή την τρομερή σύγκρουση.
Και γι’ αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τη συζήτηση της απόφασης με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου» υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ανακαλεί πρέσβεις

Κατόπιν της ανακοίνωσης της Νορβηγίας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και στη Νορβηγία, προειδοποιώντας ότι το ίδιο θα πράξει και με την Ισπανία.
«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του» αναφέρει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Israel Katz.
«Η σημερινή απόφαση στέλνει ένα μήνυμα στους Παλαιστίνιους και στον κόσμο: Η τρομοκρατία… αποδίδει.
Αφού η τρομοκρατική οργάνωση Hamas πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων από το Ολοκαύτωμα, αφού διέπραξε ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα στα οποία έγινε μάρτυρας όλος ο κόσμος, αυτές οι χώρες επέλεξαν να ανταμείψουν τη Hamas και το Ιράν αναγνωρίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος.
Αυτό το διαστρεβλωμένο βήμα είναι αδικία στη μνήμη των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, πλήγμα στις προσπάθειες επιστροφής των 128 ομήρων και ώθηση στη Hamas και στους τζιχαντιστές του Ιράν, γεγονός που υπονομεύει την ευκαιρία για ειρήνη και αμφισβητεί το δικαίωμα του Ισραήλ γι αυτοάμυνα.
Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό, θα υπάρξουν περαιτέρω σοβαρές συνέπειες.
Εάν η Ισπανία ακολουθήσει και αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, θα γίνει ένα παρόμοιο βήμα εναντίον της.
Η ιρλανδο-νορβηγική ανοησία δεν μας πτοεί.
Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας: αποκατάσταση της ασφάλειας στους πολίτες μας, διάλυση της Hamas και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.
Δεν υπάρχουν πιο δίκαιοι λόγοι από αυτούς» αναφέρει η ανακοίνωση του Katz.

Οργή Ισραήλ

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τυχόν αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους χωρίς πρώτα να προηγηθούν διαπραγματεύσεις, θα πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τον εξτρεμισμό και την αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εφόσον Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα είναι μια ακόμα κίνηση που θα πλήξει το Ισραήλ, το οποίο το τελευταίο διάστημα δέχεται διαδοχικά «πλήγματα» σε διπλωματικό και όχι μόνο επίπεδο, καθώς κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο με τη σειρά του αποφάσισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και του υπουργού Άμυνας, Gallant για εγκλήματα πολέμου.

Χαιρετίζουν οι Παλαιστίνιοι

Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία έσπευσαν να χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη αλλά και της Hamas, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας.

Συνεχίζουν οι Ισραηλινοί

Παρόλο αυτά ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη βόρεια Γάζα όσο και τη Rafah, στα νότια.
Το τελευταίο 24ωρο ο IDF εισέβαλε βαθύτερα στη Jabalia πλήττοντας νοσοκομείο και κατοικημένες περιοχές με βομβαρδισμούς από άρματα μάχης και αεροπλάνα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για 5 νεκρούς στη Rafah από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στη Jabalia, όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και 2 εβδομάδες, οι Ισραηλινοί επέστρεψαν προκειμένου να εμποδίσουν την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Hamas, τις οποίες όπως υποστήριζαν, είχαν διαλύσει.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο εξάρθρωσε «περίπου 70 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις αυτές του ισραηλινού στρατού είχαν ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να αναγκαστούν και πάλι να εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου διαβιούσαν, αλλά και να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe