Το 2024 σηματοδότησε την αρχή ενός κύκλου αναταραχών για την ευρωζώνη, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, τη Γαλλία και τη Γερμανία, να αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, που είχαν ως αποτέλεσμα καμά από τις δύο να μην έχει προϋπολογισμό για το νέο έτος.
Οι οικονομολόγοι δηλώνουν προβληματισμένοι και ανήσυχοι για τις εξελίξεις στα χαρατογράφητα νερά που έχουν μπει οι δύο χώρες και προειδοποιούν ότι η απουσία ανάπτυξης, οι δημοσιονομικές ανισορροπίες και η πολιτική αδιαλλαξία θα έχουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωζώνης που κινδυνεύει να απωλέσει τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Επισημαίνουν, δε, ότι τώρα δεν είναι όπως την περίοδο της ελληνικής κρίσης, που ήταν μια μικρή οικονομία σε σύγκριση με τη γαλλική και τη γερμανική.
Δεν είναι όπως με την ελληνική κρίση
«Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική από την προηγούμενη κρίση [κρατικό χρέος] στο βαθμό που τα πιο έντονα προβλήματα της Ευρώπης δεν συγκεντρώνονται πλέον σε μικρότερες οικονομίες όπως η Ελλάδα. Αντίθετα, είναι οι δύο πιο σημαντικές οικονομίες της Ευρώπης που αγωνίζονται», σημείωνε τις προηγούμενες μέρες ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνεχή παρακμή χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στον πυρήνα της», είπε ο αναλυτής, σημειώνοντας ότι εάν δεν μεριμνήσει για αυτό, «είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από το συμπέρασμα ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι ένα μέλλον με πολύ χαμηλή ανάπτυξη, συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και φθίνουσα αίσθηση της θέσης της σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από έναν ανταγωνισμό υπερδυνάμεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας».
Χωρίς προϋπολογισμούς
Οπως έχουν τα πράγματα αυτήν τη στιγμή, ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία διαθέτουν προϋπολογισμό για το 2025, εν μέσω εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων που τελικά κατέλυσαν τις κυβερνήσεις τους.
Νέες εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο και οι αναλυτές στοιχηματίζουν για νέες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία το επόμενο καλοκαίρι. Οι δύο χώρες λειτουργούν με προσωρινούς προϋπολογισμούς, αφού μεταφέρουν τις προβλέψεις τους για τη φορολογία και τις δαπάνες για το 2024 σε αυτό το έτος, και είναι αβέβαιο πότε θα συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό του 2025.
Η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές προκλήσεις, αντανακλώντας τους κινδύνους τόσο των υπερβολικών δαπανών όσο και των μικρότερων των αναγαίων δαπανών, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.
Η Γαλλία είχε δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμόταν ότι θα έφτανε στο 6,1% στο τέλος του 2024 και ένα συσσωρευμένο χρέος στο 112% το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η νέα κυβέρνηση υπό τον Φρανσουά Μπαϊρού θα είναι δύσκολο να πείσει τους βουλευτές από όλες τις πλευρές να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2025, όπως και ο προκάτοχός του Μισέλ Μπαρνιέ.
Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές τον Φεβρουάριο, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Όλαφ Σολτς κατέρρευσε το φθινόπωρο κάτω από το βάρος της αντιπαράθεσης για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Το πρόβλημα της Γερμανίας είναι ένα πρόβλημα υποδαπανών και υποεπενδύσεων που έχουν οδηγήσει σε φθίνουσα οικονομική ανάπτυξη.