34.7 C
Thessaloniki
19, June 2024

Κίνα και Αραβικές χώρες προειδοποιούν: Η κλοπή ρωσικών assets θα φέρει οικονομικό πόλεμο

Οι χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει κάθε ιδέα που μπορεί να έχει για μια σωρευτική κατάσχεση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας και να αντιτεθεί στα σχέδια των ΗΠΑ που ήδη έχουν κατάσχει assets αξίας περίπου 6 δισ. δολ..
Εκπρόσωποι της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδονησίας, μεταξύ άλλων, πιέζουν στο παρασκήνιο την ΕΕ να συνεχίσει να αντιστέκεται στις πιέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να κατασχέσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που πάγωσε μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κιέβου σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου.
«Αυτές οι χώρες είναι πολύ αρνητικές σχετικά με την προοπτική αυτή», δήλωσε ανώνυμα ένας από τους αξιωματούχους και εξέπεμψε το σήμα για ισχυρό κύμα μελλοντικών αντιδράσεων.
Η ανησυχία είναι ότι «αυτό θα δημιουργούσε προηγούμενο» – με άλλα λόγια, αυτές οι χώρες θα φοβούνταν ότι θα μπορούσαν να είναι επόμενες να χάσουν καθώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζεται στην αρχή της ασφάλειας της ιδιοκτησίας και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Προς το παρόν, οποιοδήποτε σχέδιο για την κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης και τη χρήση των χρημάτων για να βοηθήσει την Ουκρανία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ειδικά οι δυτικές χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή τη εξέλιξη υπό το φόβο για νομικές συνέπειες και πιθανή αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης.
Αλλά με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να πιέζουν για ταχεία λήψη αποφάσεων – με τη μορφή του επείγοντος, επειδή οι στενοί προϋπολογισμοί και η ακατάστατη εσωτερική πολιτική καθιστούν ένα διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας ελκυστική επιλογή – και το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 τον Ιούνιο.
Οι χώρες που δεν θεωρούν τον Putin εχθρό δεν εφησυχάζουν.

H Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση των ρωσικών assets – Ρήγμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Η Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να οδηγήσει σε νέες αγωγές κατά του Βερολίνου για εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Κυριακή 28 Απριλίου 2024.
«Το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της ιδέας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη διαχείριση μερικών από τα σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δεσμεύτηκαν.
[…] Η Γερμανία φοβάται ότι εάν κατασχεθούν, αντί να δεσμευθούν, τα κεφάλαια αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να εμπνεύσει νέες αξιώσεις εναντίον τους για εγκλήματα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε το δημοσίευμα.
Το Βερολίνο είπε ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα άτομα να παραπέμπουν κράτη σε ξένα δικαστήρια και ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από δήμευση.
Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η παραβίαση αυτής της αρχής στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροπρόθεσμα τις νομικές θέσεις της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, ανέφερε η εφημερίδα.
Στις 23 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – όπου κυριαρχεί το γερμανικό CDU, οι συντηρητικοί  – κάλεσε το μπλοκ να κατάσχει όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Η Κενρική Τράπεζα της Ευρωζώνης έχει επισημάνει τα προβλήματα: Αντί να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε από τα προβλήματα στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η δήμευση απλώς θα περιπλέξει την κατάσταση, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde τόνισε ότι η κατάσχεση περίπου 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που επί του παρόντος δεσμεύονται στην Ευρώπη θα υπονομεύσει το διεθνές κράτος δικαίου, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως ανέφερε το Politico σε σχετικό δημοσίευμα.
«Η μετάβαση από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων στη δήμευση και διάθεσή τους είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά», φέρεται να δήλωσεη Lagarde.
Η προειδοποίηση αξίζει σοβαρής προσοχής από κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά δυστυχώς, πιθανότατα θα παραμείνουν αδιάφοροι ως συνήθως.

«Δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας»

Η Ρωσία δεν θα εκχωρήσει νέες περιοχές σε αντάλλαγμα για παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι Telegram (28/4) .
«Δεν ξέρω ποιος λέει τι, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία και η επικράτεια δεν αλλάζουν, δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας», έγραψε ο διπλωμάτης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Γερμανία ζήτησε να αφήσει ανέπαφα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Βερολίνο πιστεύει ότι αυτό θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να παραχωρήσει ορισμένες από τις νέες περιοχές.

Αστάθεια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα 

Οι ΗΠΑ, ως κύριος εγγυτής της τρέχουσας διεθνούς τάξης, υπονομεύουν το διεθνές κράτος δικαίου και τάξης.
Αυτή η συμπεριφορά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οικονομικές συγκρούσεις ή ακόμη και οικονομικούς πολέμους – επιβολή δασμών και άλλα εμπόδια μέσω μια προστατευτικής οικονομικής πολιτικής.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να υποστεί απώλειες, με σημαντική δευτερογενή επίδραση στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Ορισμένοι πολιτικοί στην ΕΕ (κυρίως Γάλλοι και οι Γερμανοί)  έχουν υποβάλει μια μετριοπαθέστερη πρόσταση για την χρησιμοποίηση των κερδών που προκύπτουν από την επένδυση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ύψους περίπου 2,5-3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με το 90% των εσόδων να προορίζονται για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Μάλιστα σε δημοσίευμα των FT περιγράφεται το σχέση επί χάρτου ακόμη να γίνει έκδοση κοινού ομολόγου με εγγύηση τα ρωσικά assets ώστε να χρηματοδοτηθεί ο εξοπλισμός της Ουκρανία αλλά και η ανάταξη  της ευρωπαικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το μήνυμα της Κίνας

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα μέτρα αυτά υπονομεύουν επίσης το διεθνές κράτος δικαίου.
Ανεξάρτητα από το πώς η Δύση δικαιολογεί τη δήμευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και τη νομιμοποίηση της διαδικασίας αλλάζοντας τη διεθνή νομοθεσία και τους κανονισμούς, οι μονομερείς κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα και μόνο θα κλιμακώσουν τις εντάσεις, διαμηνύει η Κίνα.
Εάν οι δυτικές χώρες κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια που θα αποκτηθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ειρήνης, αλλά μάλλον για την πρόκληση οικονομικών συγκρούσεων.
Τελικά, αυτά τα χρήματα θα πέσουν στις τσέπες των αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Global Times που εκφράζουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή .

Ενεργώντας ως μεσάζοντες

Εάν ναι, το λόμπι αυτών των χωρών θα ακολουθούσε μια παρόμοια τακτική με αυτή που παρατηρήθηκε από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι κυβερνήσεις που δεν υποστήριξαν απαραιτήτως τη Ρωσία ικανοποίησαν ωστόσο κάποια από τα αιτήματα της Μόσχας.
Για παράδειγμα, η Τουρκία, η Κίνα και τα ΗΑΕ επέτρεψαν στη Ρωσία να αποφύγει ορισμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης δίνοντας ώθηση στην οικονομία της αίρωντας τηγν απομόνωσή της και επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.
Και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα κράτη του Κόλπου ενήργησαν ως μεσάζοντες, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεσολαβώντας σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Το επιχείρημα που δίνεται από αυτές τις χώρες είναι ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο και να τις αναγκάσει να διαλέξουν πλευρά ενάντια στις επιθυμίες τους.
Μια κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανότητα μιας ρωσικής ήττας έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κρατών του Κόλπου, δήλωσε ο Theodore Karasik, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Gulf State Analytics.
«Τα κράτη του Κόλπου δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία να καταρρέει», είπε, επισημαίνοντας τις επενδύσεις τους στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι η χρήση ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να υπονομεύσει τη φιλοδοξία τους να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.
To διεθνές νομικό πλαίσιο για την κατάσχεση assets – Χρειάζονται δικαστικές αποφάσεις 

Έρχονται αγωγές σε όλο τον κόσμο

Η δήμευση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει νομικά προβλήματα για αυτές τις χώρες.
Οι ρωσικές οντότητες έχουν ήδη καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές σε εγχώρια δικαστήρια απαιτώντας την απελευθέρωση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει επί του παρόντος στη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι οικονομικές αντιπαραθέσεις μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη Ρωσία.
Η Μόσχα μπορεί να πιέσει φιλικές χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία να δεσμεύσουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στις χώρες τους, αμαυρώνοντας ενδεχομένως τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι φόβοι από αυτές τις χώρες, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη μπορεί να είναι τα επόμενα στη σειρά για κατάσχεση, εάν πέσουν σε δυσμένεια από τη Δύση, είναι υπερβολικοί.
«Οι μόνες χώρες που θα πρέπει να ανησυχούν είναι εκείνες που σχεδιάζουν μια παράνομη και απρόκλητη εισβολή στον γείτονά τους», δήλωσε ο Tom Keatinge, ειδικός στο οικονομικό έγκλημα στο think tank RUSI. «Και δεν νομίζω ότι καμία από αυτές τις χώρες [Κίνα, Ινδονησία και Σαουδική Αραβία] το σχεδιάζει αυτό».
Ωστόσο, επιχειρήματα που επικεντρώνονται στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους έχουν απήχηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξαν ότι η κατάσχεση μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.
Οποιαδήποτε πιθανή αλλά απίθανη αναταραχή στην αγορά που προκαλείται από μια πλήρη κατάσχεση των ρωσικών assets μπορεί να βλάψει χώρες όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου που διαθέτουν τεράστια αποθέματα ξένου νομίσματος, πρόσθεσε ο Keatinge.
Εάν η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 αποφασίσει να δεσμεύσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, οι αξιωματούχοι αναμένουν από τα ρωσικά δικαστήρια να αμφισβητήσουν επιτυχώς.
Μια δικαστική απόφαση στη Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στα βιβλία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτοί οι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα για να καλύψουν την απώλεια.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση, ως έσχατη λύση, άλλων κρατικών κεφαλαίων που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe