Friday, December 6, 2024
11.5 C
Thessaloniki

Κίνα: Παραμένει παγκόσμιος προορισμός για διασυνοριακές επενδύσεις

Η Κίνα εισήγαγε πρόσφατα μια σειρά στοχευμένων πολιτικών και μέτρων για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι γερμανικές επενδύσεις στην Κίνα έσπασαν το ρεκόρ των 7,3 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά. Η επέκταση των γερμανικών επιχειρήσεων οφείλεται στις ώριμες εκτιμήσεις τους για την τεράστια κινεζική αγορά, στη θετική ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της τελευταίας, και στην ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν στα ολοκληρωμένα πλεονεκτήματα της κινεζικής μεταποίησης και στο βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Πέρα από τις γερμανικές επιχειρήσεις, όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες εισέρχονται στην κινεζική αγορά. Η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλή προορισμό που επιτρέπει σε κάθε είδους επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων οντοτήτων, να επενδύσει και να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους ιδρύθηκαν συνολικά 31.654 ξένες επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα (αύξηση 11,4% σε ετήσια βάση). Τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές και εξαγωγές των τελωνειακών αρχών επιβεβαιώνουν επίσης τα παραπάνω δεδομένα. Από τις αρχές του έτους, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και εξαγωγές συνεχώς αυξάνεται, με τη μηνιαία αξία των τελευταίων να ενισχύεται για πέντε συναπτούς μήνες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ξένες επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας.

Σήμερα η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα ολοένα και αυξάνεται, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις εντείνονται, οι παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές επιβραδύνονται, η ανάπτυξη του εμπορίου παραμένει αδύναμη και οι διάφοροι κίνδυνοι και προκλήσεις γιγαντώνονται. Το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της Κίνας και το τεράστιο δυναμικό της αγοράς της προτιμώνται από πολλές ξένες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποφύγουν τους κινδύνους διαταραχών των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, οι δυνατότητες καινοτομίας και τα βιομηχανικά πλεονεκτήματα της Κίνας στις νέες μορφές ενέργειας παρέχουν στις ξένες επιχειρήσεις άπλετο χώρο για επέκταση στις αγορές.

Τα «Ειδικά μέτρα για την πρόσβαση των ξένων επιχειρήσεων για το 2024 – αρνητικός κατάλογος» που ανακοινώθηκαν πρόσφατα αίρουν πλήρως τους περιορισμούς των ξένων επενδύσεων στη μεταποίηση και μειώνουν περαιτέρω τους περιορισμούς του αρνητικού καταλόγου για τον τομέα των υπηρεσιών. Πρόκειται στην ουσία για μια περαιτέρω συρρίκνωση της αρνητικής λίστας που ακολουθεί την αναθεώρηση των περιορισμών των ξένων επενδύσεων που έλαβε χώρα για πέντε συναπτά έτη, από το 2017 έως το 2021, σε ολόκληρη την Κίνα και στις πιλοτικές ζώνες ελεύθερων συναλλαγών. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει την προθυμία της χώρας να επεκτείνει τις διεθνείς συνεργασίες της και να λάβει μια ξεκάθαρη στάση υπέρ της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Η πόρτα της Κίνας πρόκειται να ανοίξει ακόμα πιο διάπλατα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα εισήγαγε πρόσφατα μια σειρά στοχευμένων πολιτικών και μέτρων για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση και αξιοποίηση ξένων επενδύσεων, εστιάζοντας στην ενίσχυση της υποστήριξης βασικών παραγόντων, στη διατήρηση θεμιτού ανταγωνισμού και στη διευκόλυνση των ανταλλαγών προσωπικού. Τα μέτρα αυτά, όταν συνδυαστούν με την τελευταία έκδοση του αρνητικού καταλόγου για την πρόσβαση στις επενδύσεις, θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους στην Κίνα και στην εμβάθυνση της συμμετοχής τους στη βιομηχανική και εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας.

Η συμβολή της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο δεν έγκειται μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό της μεταποίησης υψηλών προδιαγραφών και του εμπορίου υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση και θα διαδραματίσει όλο και πιο κρίσιμο ρόλο ως κινητήρια δύναμη για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου.

Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα, η Κίνα μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών και των αναδυόμενων αγορών, προωθώντας την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων του διεθνούς εμπορίου και του συστήματος διακυβέρνησής του και διαδραματίζοντας παράλληλα έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο με μεγαλύτερη επιρροή στη διατήρηση του πολυμερούς χαρακτήρα του εμπορίου.

 

naftemporiki.gr

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe