Είναι καλύτερη η Κυριακή με έναν κόκορα με χυλοπίτες στο τραπέζι, με τη ντοματένια σάλτσα του, λίγη τριμμένη μυζήθρα – μια παραπάνω φροντίδα που την αξίζει η ημέρα.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
• 1 κόκορας βάρους περίπου 1.500 γρ., σε 6-8 κομμάτια, ή 1 μεγάλο κοτόπουλο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής
• 100 ml ελαιόλαδο
• 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
• 800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
• 1 φύλλο δάφνης
• 500 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
• 300 γρ. χυλοπίτες μέτριες, χωριάτικες
• 1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
• 100 γρ. ξηρή μυζήθρα, τριμμένη
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
1. Για να φτιάξουμε τον κόκορα με χυλοπίτες αλατίζουμε καλά το πουλερικό.
2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τον κόκορα για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
4. Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε (χωρίς να προσθέσουμε άλλα υγρά) για 30 λεπτά.
5. Αφαιρούμε τα κομμάτια του στήθους (μαγειρεύονται γρηγορότερα), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 30 λεπτά.
6. Ρίχνουμε τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει μία βράση και προσθέτουμε τις χυλοπίτες. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του στήθους.
7. Σείουμε την κατσαρόλα, τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον δυόσμο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά, να ξεκουραστεί και να τραβήξει τα αρώματα.
8. Σερβίρουμε τον κόκορα με χυλοπίτες πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με μυζήθρα.
Μυστικά
Αν δεν βρούμε κόκορα, τον αντικαθιστούμε με ένα μεγάλο κοτόπουλο, προτιμότερο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, αλλά θα προσέξουμε να το μαγειρέψουμε περίπου 20 λεπτά λιγότερο από τον κόκορα.
gastronomos.gr