Η πολιτική καταιγίδα που ξέσπασε στη Νότια Κορέα έχει φέρει τον πρόεδρο Γιουν Σοκ-Γέολ σε δεινή θέση, μετά την αποτυχημένη απόφαση επιβολής στρατιωτικού νόμου. Η αντίδραση από την αντιπολίτευση και το δικό του κόμμα είναι έντονη, με αιτήματα για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, ενώ υπάρχουν απειλές για άσκηση δίωξης για ανταρσία.
Το χρονικό της κρίσης
Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο πρόεδρος Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ως «εχθρούς του κράτους» λόγω διαφωνιών στον κρατικό προϋπολογισμό. Η εντολή του προκάλεσε έκπληξη, με στρατιωτικές δυνάμεις και ελικόπτερα να αναπτύσσονται γύρω από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, έπειτα από μαζικές αντιδράσεις, τόσο από την εθνική αντιπροσωπεία όσο και από διαδηλωτές, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες.
South Korea turned a pivotal corner after lawmakers and protesters successfully opposed President Yoon's martial law, defending democracy. Soldiers retreated from parliament after hours of chaos. What happens next? pic.twitter.com/QM7sJK79PE
— DW News (@dwnews) December 3, 2024
Αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα και πολίτες
- Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση απομάκρυνσης του προέδρου. Αναμένεται ψηφοφορία για το θέμα.
- Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί την παραίτηση του Γιουν, ενώ προετοιμάζεται για διαδικασίες παύσης και δίωξης.
- Ακόμα και το κυβερνών κόμμα ζητά από τον πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις. «Πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή την κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος.
Διεθνής ανησυχία και εγχώριες αντιδράσεις
Η είδηση προκάλεσε ανησυχία διεθνώς, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να εκφράζουν έντονες αποδοκιμασίες. Ο στρατιωτικός νόμος, ο οποίος συνεπάγεται αναστολή πολιτικών ελευθεριών, είχε να επιβληθεί στη χώρα για πάνω από 40 χρόνια.
Αντιμέτωπος με σοβαρές συνέπειες
Η προεδρία χαρακτήρισε την απόφαση σύννομη, ωστόσο, η πίεση αυξάνεται. Ήδη, αρκετοί ανώτεροι συνεργάτες του προέδρου έχουν παραιτηθεί, ενώ απαιτείται αναδιάρθρωση της κυβέρνησης.