Μία νεαρή κοπέλα έγινε η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση στη χώρα μας, η οποία υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Ελλάδα και κέρδισε δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, πρόκειται για την 23χρονη Αναστασία Τασούλα, η οποία πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι της.
«Είναι η πρώτη ασθενής με κυστική ίνωση που ξύπνησε από την καταστολή και μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς στην Ελλάδα», δήλωσε η γενική γραμματέας του Συλλόγου κυρία Κωνσταντίνα Γιαννάκη. «Είμαστε όλοι υπερήφανοι για το δύσκολο αγώνα που έδωσε και βγήκε νικήτρια».
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Άννα Σπίνου, η Αναστασία έδωσε σκληρή μάχη για να επιβιώσει. Και παρέμεινε επί μήνες συνδεδεμένη σε μηχάνημα υποστήριξης της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας της.
«Ο μέσος όρος επιβίωσης των ενήλικων σε μηχανική υποστήριξη με ECMO είναι γύρω στο 55%», είπε. «Μέχρι σήμερα, κανένας ασθενής με κυστική ίνωση στην Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να επιβιώσει. Ένας μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς στο ECMO είναι περίπου 5 ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 25-30 ημέρες. Όταν ένας ασθενής μπαίνει σε υποστήριξη ECMO, δύσκολα θα καταφέρει να ενταχθεί σε λίστα μεταμόσχευσης. Και αυτό, γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει».
Η Αναστασία, όμως, όχι μόνο κατάφερε να ξυπνήσει από την καταστολή, αλλά έμεινε συνδεδεμένη στο ECMO για 108 μέρες. Το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί παγκοσμίως ήταν 107 ημέρες, πρόσθεσε.
«Η Αναστασία είναι σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους μας. Μας δίνει δύναμη και μας αποδεικνύει ότι στην κυστική ίνωση μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο», τόνισε.
Χάθηκαν 3 ασθενείς αναμένοντας ένα μόσχευμα
Η κυρία Γιαννάκη ανέφερε ότι έως το 2014 δεν υπήρχε στη χώρα μας οργανωμένη διαδικασία για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Εκείνη τη χρονιά υπογράφηκε διακρατικό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM) και του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Αυστρίας (AKH). Έτσι σώθηκαν περισσότεροι από 20 ασθενείς με κυστική ίνωση και άλλα αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση πνεύμονα στην Αυστρία μεταξύ 2015-2019.
Τον Ιούνιο του 2019, έληξε το σύμφωνο συνεργασίας με τη Βιέννη και άρχισε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στη χώρα μας, όμως, τα ποσοστά δωρεάς οργάνων είναι πολύ χαμηλά. Μόνο εφέτος, από την αρχή του έτους, πέθαναν τρεις ασθενείς με κυστική ίνωση οι οποίοι χρειάζονταν μεταμόσχευση πνευμόνων.
Οι ασθενείς με κυστική ίνωση καλούν όλους τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταμοσχεύσεις και να δώσουν ζωή σε όσους ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο. Και τους παροτρύνουν να εγγραφούν ως δωρητές οργάνων στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.