Η λιθουανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι Ουκρανοί στη Λιθουανία θα χρειάζονται άδεια διαμονής για να εργαστούν εκεί.
«Οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για εκείνους τους Ουκρανούς που ήρθαν στη Λιθουανία με σκοπό την εργασία τους, όχι επειδή διέφυγαν από τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος από το λιθουανικό τμήμα μετανάστευσης.
Πριν από τη μετατόπιση της πολιτικής, μεγάλος αριθμός Ουκρανών είχαν άδεια να εργαστούν στη χώρα, ακόμη και αν δεν είχαν προσωρινή προστασία.
Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, οι Ουκρανοί μπορούσαν να εργάζονται εφόσον διαθέτουν βίζα που τους επιτρέπει να μείνουν χωρίς να χρειάζονται προστασία, βίζα Σένγκεν (η οποία επιτρέπει ταξίδια σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες) ή εθνική βίζα που δίνεται σε ειδικές καταστάσεις.
Επιτρεπόταν επίσης η εργασία σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής επειδή είχαν εργασία υψηλής ειδίκευσης ή είχαν υποβάλει αίτηση για άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σχεδόν όλες αυτές οι εξαιρέσεις πρόκειται να λήξουν τώρα, με μόνο την περικοπή για τους υψηλά καταρτισμένους υπαλλήλους να παραμείνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου.
Οι λιθουανικές αρχές ήθελαν να τονίσουν ότι οι αλλαγές δεν ισχύουν για τους Ουκρανούς πρόσφυγες ή για όσους έχουν προσωρινή προστασία.
Η προσωρινή προστασία ισχύει για όσους έφυγαν από την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ή μετά από αυτήν ως αποτέλεσμα της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.
«Όσον αφορά τους Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου που απολαμβάνουν προσωρινή προστασία της ΕΕ, τίποτα δεν έχει αλλάξει, όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς στη Λιθουανία και το δικαίωμά τους να εργαστούν», ανέφερε το λιθουανικό τμήμα μετανάστευσης.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι ξένοι υπήκοοι στη Λιθουανία χωρίς προσωρινή προστασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, πρέπει να περιμένουν τη θετική απόφαση σχετικά με την αίτηση άδειας διαμονής τους προτού μπορέσουν να εργαστούν.
Αυτοί οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται για τη ρύθμιση των ροών εργατικής μετανάστευσης στη χώρα και τον περιορισμό της εισροής φθηνού εργατικού δυναμικού.
Τέλος και στα δωρεάν δίδακτρα
Σύμφωνα με το τμήμα μετανάστευσης, το 2023 ο αριθμός των αλλοδαπών που ζουν στη Λιθουανία αυξήθηκε κατά 17% σε 221.000 άτομα.
Οι περισσότεροι ξένοι προέρχονταν από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.
Η πλειονότητα από αυτούς δεν ήταν εργάτες υψηλής ειδίκευσης.
Η νέα άδεια παραμονής θα επιτρέπει στους Ουκρανούς να ζουν μόνιμα στη Λιθουανία, να φεύγουν και να επιστρέφουν πολλές φορές, καθώς και να ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα.
Η κίνηση ήλθε αφού οι λιθουανικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα να τερματίσουν τα δωρεάν δίδακτρα για Ουκρανούς πρόσφυγες σε πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από το κράτος.