16 C
Thessaloniki
18, May 2024

Macron, Zelensky μιλούν για τέλος πολέμου με Ρωσία

Οι ΗΠΑ μπορεί να ενέκριναν την πρόσθετη βοήθεια των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία αλλά όπως αποδεικνύεται σταθερά τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο η στρατιωτική ενίσχυση, που έφτανε απρόσκοπτα – έστω και κρυφά – δεν μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου.
Εξάλλου το νέο πακέτο για την Ουκρανία μοιάζει να είναι σταγόνα στον ωκεανό των πόρων, του στρατιωτικού εξοπλισμού, των ξένων μισθοφόρων και εκπαιδευτών και της πληθώρας των αντιρωσικών ενεργειών εκ μέρους της Δύσης.
Κυριολεκτικά μοιάζει να είναι μία σταγόνα στον ωκεανό της ήττας του ΝΑΤΟ στην ουκρανική γη.
Για τον λόγο αυτό Ευρωπαίοι ηγέτες στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα, ερχόμενοι σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ η πολεμική σύγκρουση να παραταθεί αλλά το βάρος να το σηκώσουν τα κράτη της Ευρώπης.

Macron: Να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου

Πρώτος από όλους ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αφήνει κατά μέρους τις πολεμικές ιαχές και δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Το σύστημα ασφαλείας μας, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με το Tass.
Σημείωσε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει το εύρος του κοινού αμυντικού της συστήματος και να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με ευημερία και ανθρωπισμό.
«Βλέπουμε ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας που να μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Μόνοι μας.
Γι’ αυτό καλώ όλους να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή του, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον Macron, η Γαλλία διαθέτει έναν πλήρως εξοπλισμένο και αποτελεσματικό στρατό.
Τόνισε δε ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν μέρος της άμυνας της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας παντού στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γάλλος πολιτικός.
Κατά τη γνώμη του, τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να οικοδομήσει σχέσεις γειτονίας με τη Ρωσία στο μέλλον.
Αλλά δεν είναι μόνο ο Macron που μιλά για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είναι και ο ίδιος ο Volodymyr Zelensky, έστω και αν δικαίως η Ρωσία αντιμετωπίζει με καχυποψία τα λεγόμενά του.

Ο Zelensky δεν γνωρίζει την έκβαση της σύγκρουσης αλλά παραδέχεται ότι θα χάσει και άλλα εδάφη

Η έκβαση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν πρόκειται να είναι ευχάριστη για όλους, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο Fox News.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς ποια θα είναι η έκβαση της σύγκρουσης ενώ επανέλαβε το ευχολόγιο περί αναγκαίας νίκης του Κιέβου.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει εδάφη και θέσεις, εάν δεν λάβει άμεση βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Zelensky ρωτήθηκε, αν θα ήθελε τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται τώρα στο Ισραήλ, να επιχειρήσουν στην Ουκρανία.
«Αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί σύμμαχοι, η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες, πρέπει να δείξουν το ίδιο στο έδαφός μας», απάντησε.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία;

Τον Απρίλιο 2024, ο Zelensky μίλησε για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για δεύτερη φορά αυτή την άνοιξη.
Το Κίεβο φέρεται έτοιμο να προετοιμάζει ένα προσχέδιο με τα δικά του οράματα για την επίλυση όλων των ζητημάτων και να το παραδώσει στη Ρωσία προς συζήτηση.
Πρόκειται βέβαια για την ανεδαφική φόρμουλα Zelensky από την οποία όμως εσχάτως το Κίεβο και οι δυτικοί πάτρονές του δείχνουν τάσεις υπαναχώρησης.
Η Ρωσία βέβαια έχει ξεκαθαρίσει ότι οι διαπραγματεύσεις με τον Zelensky είναι άσκοπες.
Η Μόσχα έχει δηλώσει εδώ και καιρό την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις αλλά οι ουκρανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν να αναπτύξουν μια διαπραγματεύσιμη θέση που θα λάμβανε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τι είναι τα 61 δισεκ. δολάρια μπροστά στα 380 δισεκ που έχει στείλει η συλλογική Δύση στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή πολύς λόγος γίνεται για το νέο πακέτο βοήθειας των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία στον απόηχο μάλιστα της είδησης ότι τον Μάρτιο 2024 έστειλαν κρυφά 100 πυραύλους ATACMS στο ουκρανικό καθεστώς.
Βέβαια το νέο πακέτο που θα σταλεί στην Ουκρανία δεν είναι ακριβώς 61 δισεκ. δολάρια, καθώς 23 δισεκ. εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για την «αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων όπλων» και άλλα 11,3 δισεκατομμύρια, τα οποία διατίθενται για «τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».
Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες προμήθειες όπλων, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν επίσης στην εκτίμηση με υψηλό περιθώριο κέρδους για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, ο Zelensky θα έχει το πολύ 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe