Συνέντευξη με τον κύριο Κυριζίδη Μάκη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο κύριος Κυριζίδης, ένας άνθρωπος που αγαπά και μάχεται για την πόλη του, μίλησε στο International Info για τα τεχνικά έργα και τις υποδομές της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις χρηματοδοτήσεις που έλαβε την τελευταία χρονιά η Θεσσαλονίκη, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Μίλησε ακόμη για τις αναπλάσεις και τα εργοτάξια που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για όσα σχεδιάζει να υλοποιήσει στην επόμενη θητεία με γνώμονα πάντα την βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Κύριε Κυριζίδη, ως Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να μας μιλήσετε για το έργο σας αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τα πήγατε καλά; Τι άλλαξε για την Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις υποδομές;
Κοιτάξτε η Θεσσαλονίκη θέλει πάρα πολλή δουλειά γιατί κυρίως στις γειτονιές για πάρα πολλές δεκαετίες δεν είχαν γίνει τα βασικά, από πεζοδρόμια, ράμπες προσβασιμότητας, χώροι εγκαταλελειμμένοι. Εκτιμώ ότι αφενός στο τεχνικό πρόγραμμα τα νούμερα δεν κάνουν λάθη ποτέ. Έχουμε το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που είχε ποτέ ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Σε αυτή τη χρονιά φτάσαμε γύρω στα 50 εκατομμύρια. Και έχουμε τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις εδώ και 30 χρόνια για το δήμο, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμενα έργα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17 – 18 εργοτάξια σε όλη την πόλη και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται επεμβάσεις σε κάθε γειτονιά του δήμου Θεσσαλονίκης. Έργα ξεχασμένα τα οποία τα σιγοψιθυρίζαμε για δεκαετίες, απ΄τη διάνοιξη Αγίου Δημητρίου, απ’ το «Πάρκο για Όλους» στην Τούμπα, από την Νέα Ελβετία, από παρεμβάσεις στις γειτονιές τις οποίες λέγαμε όλοι στις διαφορετικές παρατάξεις ότι κάποτε πρέπει να γίνουν. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται μετά από σκληρή προσπάθεια και του δημάρχου και όλων των στελεχών βέβαια της υπηρεσίας, οι οποίοι βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους καθημερινά ώστε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Τα λύσαμε όλα; Όχι. Δεν τα έχουμε λύσει όλα. Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος είναι ότι δεν έχουμε προσπαθήσει, δεν έχουμε διεκδικήσει και δεν καταφέρνουμε βήμα βήμα να βάζουμε ένα λιθαράκι ώστε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Κύριε Κυριζίδη, τι θα κάνετε στις επόμενες εκλογές, στις επόμενες αυτοδιοικητικές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο;
Ξεκινήσαμε πριν 3,5 περίπου χρόνια με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα τον δήμαρχο μια τεράστια προσπάθεια με πολύ δύσκολες συνθήκες. Με την απλή αναλογική. Με σύμπραξη. Με προσπάθεια ώστε να πετυχαίνουμε πλειοψηφίες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε και βάλαμε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Πολλά έργα τα οποία ήδη έχουν μπει στα σκαριά, θα αρχίσουν να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες.
Αυτή η προσπάθεια η οποία έγινε μέσα σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες- θυμίζω ότι μόλις καταγράψαμε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα ήταν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, περάσαμε ενάμιση χρόνο όπου οι δημόσιες μηχανές όπως και οι ιδιωτικές έβαλαν νεκρά. Και από εκεί και πέρα ήρθανε και οι δύσκολες συνθήκες με την ενεργειακή κρίση.
Από εδώ και πέρα μπορούμε να θρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και εκτιμούμε ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία με τον δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να διεκδικήσουμε ακόμα μια πενταετή θητεία ώστε να κάνουμε όσα έχουμε ξεκινήσει και να αλλάξουμε πραγματικά το πρόσωπο της πόλης. Θα είμαι λοιπόν σε μια μεγάλη προσπάθεια, μια πανστρατιά αν θέλετε αυτοδιοικητικών δυνάμεων, η οποία γίνεται από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εκτιμώ ότι θα μας φέρει μια πολύ μεγάλη ευρεία νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα σας για το δήμο Θεσσαλονίκης αν εκλεγείτε;
Κοιτάξτε, η προτεραιότητα είναι πάντα η αναβάθμιση του επίπεδου ζωής των κατοίκων. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αυτό το διευρύνουμε σε κάθε γειτονιά. Ταυτόχρονα όμως, επειδή έχουμε βάλει πολύ υψηλούς στόχους, μιλάμε για την ανάπλαση της Αριστοτέλους, ένα τεράστιο έργο το οποίο ψιθυρίζουμε εδώ και 40 χρόνια στην πόλη, το οποίο ολοκληρώσαμε με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ολοκληρώσαμε τις χρηματοδοτήσεις, ολοκληρώσαμε τη γραφειοκρατική διαδικασία για τη μελέτη, υπογράψαμε τις μελέτες και αναμένουμε ως το επόμενο οκτάμηνο να έχουμε τα τεύχη δημοπράτησης και την μελέτη συνολικά για την Αριστοτέλους.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τέτοια έργα μεγάλα, όπως είναι και οι Στάβλοι Παπάφη που ευελπιστούμε μέσα στο επόμενο δίμηνο να δημοπρατήσουμε το έργο αυτό. Όπως είναι και η επέκταση του παραλιακού μετώπου. Τέτοια μεγάλα εμβληματικά έργα τα οποία αλλάζουν συνολικά την Θεσσαλονίκη χρειάζονται αρκετά χρόνια ώστε να ωριμάσουν. Αυτό κάναμε. Τα ωριμάσαμε και είμαστε στο επόμενο στάδιο πια να αρχίσουμε να δημοπρατούμε για να τα υλοποιούμε.
Αυτές οι παρεμβάσεις οι μεγάλες τουλάχιστον στον τομέα τον δικό μου που είναι τα τεχνικά έργα μαζί με τις μικρότερες οι οποίες γίνονται έτσι κι ’αλλιώς σε όλη την πόλη- να θυμίσω αναπλάσεις στη Μοναστηρίου, στο Καπάνι, στο Ιπποκράτειο που ξεκινάει τώρα- είναι αναπλάσεις οι οποίες γίνονται καθημερινά. Ξεκινούν τα εργοτάξια, η Νέα Ελβετία, τα πάρκα τα οποία γίνονται στο Επταπύργιο. Όλα αυτά είναι παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη διοίκηση. Μαζί με τα μεγαλόπνοα αυτά έργα τα οποία πετύχαμε, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, ωριμάσαμε τις μελέτες και από εδώ και πέρα θα τα δούμε να ξεδιπλώνονται σε όλο το εύρος της Θεσσαλονίκης.
Εκτιμώ ότι θα επανασυστήσουν τη Θεσσαλονίκη ως μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Ταυτόχρονα, θυμίζω ότι δώσαμε και εμείς από το δικό μας μετερίζι, το αυτοδιοικητικό, τη μάχη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τον ΟΑΣΘ, τα λεωφορεία τα οποία αγοράσαμε και κάναμε δωρεά στον ΟΑΣΘ της Λειψίας. Όπως δώσαμε τη μάχη για την ολοκλήρωση του μετρό, να τελειώνουμε με αυτές τις προσφυγές εκεί στη Βενιζέλου, όπως δικαιωθήκαμε εκ των πραγμάτων και ευελπιστούμε στο επόμενο διάστημα να ανοίξει και το μετρό της πόλης το οποίο θα δώσει μια καθοριστική ανάσα στο κυκλοφοριακό. Όλα αυτά είναι ψηφίδες τις οποίες πιέσαμε, αν θέλετε κοπιάσαμε, και πρέπει να αλλάξουν την Θεσσαλονίκη την επόμενη μέρα. Και εδώ θα είμαστε για να την κάνουμε καλύτερη.
Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου; Ξέρω πολύ καλά ότι εκπροσωπείτε και μία υπερκομματική παράταξη, αν δεν κάνω λάθος.
Εκπροσωπώ μια υπερκομματική παράταξη. Ποτέ δεν έκρυψα βέβαια την κομματική μου προτίμηση και την προέλευση. Πράγματι ήταν μια έκπληξη όσον αφορά το εύρος της νίκης αλλά δείχνει και ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί αν θέλετε και αδιαφορεί για την τοξικότητα, για τον διχαστικό λόγο και θέλει μια σταθερότητα γενικότερα στη χώρα. Εκτιμώ ότι ήταν το εύρος διαφοράς μια καθοριστική αν θέλετε εξέλιξη, η οποία θα αναδιαμορφώσει συνολικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εμείς ως αυτοδιοίκηση θέλουμε μια σταθερότητα στην κυβέρνηση. Θέλουμε να μην έχουμε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις και νομίζω ότι και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε αν θέλετε κάποια δείγματα γραφής όσον αφορά τη στήριξη στους δήμους. Εκεί μένουμε, Εξάλλου δεν θα μπορούσα να μην θέσω και πάλι στο διάλογο ότι εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης είμαστε πρωταθλητές στην απορρόφηση κονδυλίων, στις εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις και αυτό ήταν με μια αγαστή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση,
Τι θα ζητήσετε από την νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί αν επανεκλεγείτε κύριε Κυριζίδη;
Το νούμερο 1 πρόβλημα στους δήμους εκτιμώ ότι είναι η έλλειψη προσωπικού, ειδικού προσωπικού και η απαγόρευση η οποία υπάρχει από τα χρόνια των μνημονίων ακόμα για νέες προσλήψεις. Πιστεύω ότι αυτό είναι η γάγγραινα η οποία δεν μας αφήνει να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τα φτερά μας καθώς τα ελάχιστα στελέχη τα οποία μένουν και δεν προσλαμβάνονται καινούριοι, καινούρια στελέχη επιστημονικά καταρτισμένα, δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό το παραπάνω και να απορροφήσουμε μεγαλύτερα έργα, μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις και να κάνουμε περισσότερα έργα. Εκτιμώ μαζί με τους πόρους αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να πιέσουμε την επόμενη κυβέρνηση και εκτιμώ ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα καθώς πρέπει να σταματήσει το δίνω αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην περιφέρεια, είτε στους δήμους, αλλά ταυτόχρονα δεν δίνω την δυνατότητα να προσλάβω νέο κόσμο, να πάρουν περισσότερους πόρους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως σε αυτά τα νέα καθήκοντα.
Κύριε Κυριζίδη, δανείζομαι αυτό που έχετε δηλώσει και εσείς “Πολιτισμένη πόλη είναι η καθαρή πόλη” και θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι η πολιτική σας σε σχέση με την καθαριότητα της πόλης;
Κοιτάξτε έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα και με μια αντιμετώπιση από τους συνδικαλιστές εργαζόμενους όσον αφορά την καθαριότητα αλλά πιστεύω ότι λύσαμε το γόρδιο δεσμό και καθημερινά η πόλη θα πηγαίνει καλύτερα. Πρέπει να γίνουν ριζικές τομές και στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν αμφισβητεί κανένας ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης αλλά αυτό είναι μια τεράστια κουβέντα η οποία πρέπει να ανοίξει μαζί με την ενεργειακή κρίση, μαζί με την μείωση των δημοτικών τελών.
Υπενθυμίζω ότι ήμασταν η διοίκηση αυτή, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ο δήμαρχος, που μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 30% τις προηγούμενες χρονιές. Ήταν ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα ο οποίος κατάφερε να κάνει κάτι τέτοιο. Αναλογιστείτε αυτή τη μείωση με την έκτακτη συνθήκη η οποία ήρθε λόγω ενεργειακής κρίσης και τίναξε κάθε προϋπολογισμό δήμου στον αέρα, όλων των δήμων της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα το επόμενο διάστημα.
Παίρνουμε νέα μηχανήματα, περιμένουμε νέα μηχανήματα, νέα απορριμματοφόρα με leasing, περιμένουμε ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα, έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι διαγωνισμοί, περιμένουμε νέους υπόγειους κάδους, βάλαμε τους πρώτους 50 μέσα στο ιστορικό κέντρο, στο επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για άλλους 75 και άλλους 100 εν συνεχεία. Έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο εν συνόλω σε όλες τις γειτονιές της πόλης και νομίζω ψηφίδα ψηφίδα ολοκληρώνεται κάθε μέρα και θα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε τι φάση βρίσκεται το έργο της κατασκευής του flyover, του εναέριου δηλαδή αυτοκινητόδρομου; Αν και είναι ένα πολύ φιλόδοξο έργο που αποσκοπεί στο να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στον περιφερειακό, είδαμε ότι στη φάση των πρόδρομων εργασιών ο κόσμος αγανακτούσε με το μποτιλιάρισμα που είχε δημιουργηθεί πάνω στον περιφερειακό στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά στο ύψος μετά το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και πριν τον κόμβο Νεάπολης-Ασβεστοχωρίου καθώς έκλεινε η δεξιά λωρίδα και υπήρχε πολύς συνωστισμός.
Είναι ένα απολύτως αναγκαίο έργο και είμαστε χαρούμενοι γιατί δημοπρατήθηκε και βγήκε ο ανάδοχος ώστε στο επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει. Ταυτόχρονα, θα δώσει μια βαθιά ανάσα και το μετρό το οποίο ολοκληρώθηκε και ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες να είμαστε από τους πρώτους αν θέλετε επιβάτες του. Είναι αναγκαίες κινήσεις καθώς για τη Θεσσαλονίκη έχει μείνει το οδικό της δίκτυο όπως ήταν σχεδιασμένο πριν 40 χρόνια με μια τεράστια ανάπτυξη πια. Αντιλαμβάνεστε όλοι το πόσο έχει ανέβει και η ανοικοδόμηση, πόσο έχουν ανέβει οι νέες επενδύσεις οι οποίες έρχονται και στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά. Και χρειάζονται τέτοιες βαθιές ανάσες ώστε να μπορέσουμε να πάμε 10,15,20 χρόνια ακόμα, να πάρει μια ανάσα το κυκλοφοριακό της πόλης.
Είναι ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Υποδομών. Εμείς είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. και πιστεύω ότι μαζί με το μετρό και τη βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς και βάζω και έναν αστερίσκο με την επέκταση των ποδηλατοδρόμων, έναν τεράστιο αγώνα τον οποίο δίνουμε εμείς ως διοίκηση τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης. Ευελπιστούμε να δούμε και άλλα παραδείγματα και από τους όμορους δήμους ώστε να δώσουμε και άλλα κίνητρα και για τους ποδηλάτες να μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους και να έρχονται μέσα στο κέντρο να δουλέψουν και να φύγουν πάλι πίσω στις οικίες τους. Ευελπιστώ ότι θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Εμείς είμαστε εδώ να πιέσουμε, να διεκδικήσουμε και να οργανώσουμε και εμείς αντίστοιχες δράσεις.
Μην ξεχνάτε ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων. Έχουμε τη διάνοιξη Αγίου Δημητρίου. Ευελπιστούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουμε κι άλλες διανοίξεις οδών πέριξ των σταθμών μετρό επιβίβασης και αποβίβασης. Και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, ολοκληρώνουμε δηλαδή τις μελέτες και πάμε στη δημοπράτηση ενός πολυτροπικού κέντρου στο τέρμα του μετρό στην Ψελλού, ανατολικά της πόλης δηλαδή, όπου έχουμε σχεδιάσει ένα πάρκινγκ 1.000 θέσεων, έχουμε σχεδιάσει τερματικό σταθμό λεωφορείων όπως και ταξί και αντιλαμβάνεστε θα δώσουμε μια τεράστια ανάσα στην ανατολική Θεσσαλονίκη να αφήνει το αυτοκίνητο της, να παίρνει το λεωφορείο και από εκεί και πέρα να κινείται με το μετρό μέσα στο κέντρο της πόλης. Αυτός είναι σχεδιασμός που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς δεν έγινε αλλά τρέχουμε με γοργούς ρυθμούς και πιστεύω ότι στα επόμενα 1,2,3 χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση σε όλη την πόλη.
Κύριε Κυριζίδη επειδή ξέρω ότι έχετε πολιτισμικά ενδιαφέροντα, θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχουν στο πρόγραμμα σας σχέδια για την περαιτέρω πολιτισμική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης;
Είμαστε ευτυχείς γιατί τα Δημήτρια, ένας θεσμός ο οποίος είχε ατονίσει τα προηγούμενα χρόνια, με την βοήθεια της Αντιδημάρχου Πολιτισμού αλλά και του ίδιου του δήμαρχου που είχε αυτή την τρομερή ευαισθησία, έχουν αναβιώσει. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε sold out σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης των Δημητρίων και ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα συνεχιστεί και φέτος. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με τεράστια ιστορία, η οποία πρέπει να δείξει το δικό της πολιτισμό είτε είναι βυζαντινός, είτε είναι ρωμαϊκός, με τεράστια αποθέματα τα οποία δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι τώρα.
Ταυτόχρονα, όσον αφορά το κομμάτι των τεχνικών έργων, εμείς υλοποιούμε μια μελέτη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε και την υλοποίηση του έργου, το φωτισμό και την ανάδειξη όλων των μνημείων τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από την Unesco ως πολιτιστική κληρονομιά αλλά και άλλων μνημείων τα οποία βρίσκονται πέριξ της Εγνατίας οδού και αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού ώστε να προσελκύσουμε και τουρισμό αλλά ταυτόχρονα να αναδείξουμε και το πολιτισμικό απόθεμα το οποίο έχει αυτή η πόλη σε όλους αυτούς τους αιώνες.
Κύριε Κυριζίδη, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στο International Info και για όλα όσα μοιραστήκατε μαζί μας.
Εγώ σας ευχαριστώ.