25.8 C
Thessaloniki
25, May 2024

Μαρινάκης: Με το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν θα αναστέλλονται πλέον οι ποινές για όσους καταστρέφουν περιουσίες – Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη

Το ευρωψηφοδέλτιο ανακοινώνεται κατά κανόνα μετά τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, άρα, φαντάζομαι, κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο”, ανέφερε ο Π. Μαρινάκης
«Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δημόσια κυρίως πανεπιστήμια, γιατί το 70% αυτό του νόμου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, την ενδυνάμωσή τους, τη χρηματόδοτησή τους, την ενίσχυσή τους, τη σύμπραξή τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ελευθερίες που παίρνουν, αιτήματα, που οι πρυτάνεις διαχρονικά, τα συμβούλια πρυτάνεων και οι φοιτητές έχουν θέσει στην πολιτεία και η πολιτεία πλέον τους ακούει. Και βέβαια την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι γνωστοί άγνωστοι που γίνονται όλο και λιγότεροι, φοιτητές εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυρίως εντός εισαγωγικών, αποφάσισαν με το “έτσι θέλω” σε κάποιες σχολές – το ένα τρίτο των σχολών, ενώ κάποτε αυτό θα συνέβαινε σε όλες- να κάνουν κατάληψη. Όπου οι αρχές εκλήθησαν, επενέβησαν. Και προφανώς, όπου κρίθηκε επιχειρησιακά από τις αρχές, έγινε η αντίστοιχη επέμβαση», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ΑΠΘ και έξω από την Γεωπονική Σχολή στην Αθήνα.
Ο κ. Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον REAL FM ανέφερε πως «υπήρξαν όμως και περιπτώσεις, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, που δυστυχώς ενδεχομένως να μην εκλήθησαν οι αρχές. Εγώ δεν είμαι ο δικαστής που θα το αξιολογήσει. Αυτό που θα πω είναι ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο σε μια οποιαδήποτε συνέντευξη, σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, να μην είναι είδηση η εφαρμογή του νόμου. Και να σας πω και κάτι. Κανείς από εμάς δεν θέλει ντε και καλά να παρεμβαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όμως αλίμονο, αν φτάσουμε στο σημείο να νομιμοποιούμε -και δεν θα το ξανακάνουμε αυτό που συνέβαινε πριν το ’19- παράνομες πράξεις και ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καταστρέψει τα πανεπιστήμια» πρόσθεσε. Σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν συλλήψεις.
Ακόμη, τόνισε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο «οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταστρέφουν περιουσίες -δηλαδή το δικό σας, το δικό μας, όλων, τον κόπο με τους φόρους των Ελλήνων φορολογουμένων- πλέον δεν θα αναστέλλονται οι ποινές τους. Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και αν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους στη φυλακή. ‘Αρα, θα το σκεφτούν πέντε και δέκα φορές παραπάνω όταν, αντί να κάτσουν να κάνουν κάτι σοβαρό στη ζωή τους, θα πάνε να καταστρέφουν περιουσίες συμπολιτών τους ή και δημόσια περιουσία που ανήκει στον Έλληνα φορολογούμενο».
Μάλιστα, μίλησε για μια ακόμα πιο δίκαιη και ακόμη πιο συνολική αλλαγή σε πολλές διατάξεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, οι οποίες έχουν τρεις στόχους. Όπως εξήγησε, «είναι η αυστηροποίηση των ποινών, όχι εξοντωτικά, αλλά δίκαια. Ο δεύτερος είναι οι ποινές να είναι πραγματικές, δηλαδή να μην ακούμε 20 χρόνια και ο άλλος να μένει μέσα 10 χρόνια, αλλά να μένει πολύ παραπάνω. Κι αν αποφυλακιστεί νωρίτερα, αυτό να μην είναι αυτόματο, αλλά να το κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, με βάση την προσωπικότητά του, το αν έχει μετανοήσει, από τη συμπεριφορά του. Και το τρίτο, πολλές παρεμβάσεις για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές διατάξεις, οι οποίες είναι υπέρ των θυμάτων σε διαδικασίες ενδοοικογενειακής βίας, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και άλλα».
Όπως ανέφερε, μέχρι τώρα όταν ο καταδικασμένος συμπλήρωνε, είτε στα ισόβια, είτε στα 20 χρόνια, είτε στα 15 χρόνια έναν αριθμό που προέβλεπε ο νόμος, πρακτικά αυτομάτως αποφυλακιζόταν με τη λεγόμενη υφ’ όρον απόλυση, δηλαδή, αποφυλακιζόταν και το υπόλοιπο της ποινής του το έκανε εκτός φυλακής με όρους. «Πλέον, αυτό το “αυτοδικαίως”, αυτό το “αυτομάτως”, γίνεται μετά από κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου. Δηλαδή, κάποιος όταν, για παράδειγμα, συμπληρώσει 18 χρόνια και του δίνει ο νόμος τη δυνατότητα να αιτηθεί την υπό όρους αποφυλάκισή του, δεν σημαίνει ότι θα τη λάβει όπως μέχρι σήμερα, αυτοδικαίως, αλλά θα κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, θα κρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο εάν πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις. Δηλαδή, εάν έχει μετανοήσει, αν έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά, αν η αποφυλάκισή του μπορεί να αποτελέσει κάποιον κίνδυνο και τα σχετικά. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στο συγκεκριμένο κομμάτι του νέου ποινικού κώδικα».

Συνέδριο της ΝΔ και ευρωψηφοδέλτιο 

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα γίνει το συνέδριο της ΝΔ σε λίγες εβδομάδες, το οποίο, όπως είπε θα έχει έναν χαρακτήρα προεκλογικό, αρχών και θέσεων , ενώ το ευρωψηφοδέλτιο θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο.
Όπως ανέφερε, «θα έχουμε συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σε λίγες εβδομάδες, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Μένουν οι τελικές αποφάσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για να ανακοινωθεί από τη Νέα Δημοκρατία η ακριβής ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το οποίο, προφανώς, θα έχει έναν χαρακτήρα προεκλογικό, αρχών και θέσεων. Και βέβαια θα υπενθυμίσει, στο πλαίσιο των 50
ετών, την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας και της χώρας μας στην Ευρώπη. Γιατί έχουμε 50 χρόνια Νέα Δημοκρατία και 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης το 2024. Τώρα, το ευρωψηφοδέλτιο ανακοινώνεται κατά κανόνα μετά τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ως Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, άρα, φαντάζομαι, κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο».

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe