16 C
Thessaloniki
18, May 2024

Μεγάλη Κατάθλιψη ante portas: Σε ακραία φούσκα οι μετοχές, όλα θυμίζουν το κραχ τύπου 1929 και 2008 – Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Οι μετοχές ετοιμάζονται να πέσει σε μια bear market, λέει διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων
Στο τέλος του πλησιάζει το bull run που σημειώνεται στις αγορές, σύμφωνα με τον θρυλικό επενδυτή του αμερικανικού χρηματιστηρίου John Hussman… ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία φούσκας και ακραίων αποτιμήσεων, σε επίπεδα πρωτοφανή, λόγω της υπεραισιοδοξίας των μετεχόντων στην αγορά.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Hussman Investment Trust εξέπεμψε άλλο ένα πτωτική προειδοποιητικό σήμα για τις μετοχές.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 έχει καταρρίψει μια σειρά από ρεκόρ φέτος, ανακτώντας τις τελευταίες συνεδριάσεις δυνάμεις μετά από έναν αδύναμο Απρίλιο.
Ωστόσο, το ράλι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «ανυπομονησία και τον φόβο να μη χαθούν αποδόσεις» μεταξύ των επενδυτών, το λεγόμενο FOMO – και τα εσωτερικά στοιχεία της αγοράς φαίνονται «δυσμενή» είπε ο Hussman.
Ο πιο αξιόπιστος δείκτης αποτίμησης της εταιρείας του για τις μετοχές, που είναι το κλάσμα της μη χρηματοοικονομικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς προς την εταιρική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, δείχνει ότι ο S&P 500 τιμολογείται στα πιο ακραία επίπεδά από το 1929, όπως ακριβώς πριν από την κατάρρευση της αγοράς κατά 89% εκείνη την περίοδο.
Η εταιρεία του Hussman αναμένει ότι ο S&P 500 έναντι των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου κατά 9,3% ετησίως για τα επόμενα 12 χρόνια, με βάση τις εσωτερικές μετρήσεις της εταιρείας του.
Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση τουλάχιστον τα τελευταία 12 έτη, ενώ είναι πολύ από ό,τι το 1929, όταν οι εσωτερικοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι ο S&P 500 θα είχε χαμηλότερη απόδοση από τα ομόλογα του Δημοσίου κατά 6% ετησίως.
«Στατιστικά, οι τρέχουσες συνθήκες στην αγορά ομοιάζουν περισσότερο “σαν” μια σημαντική ανοδική αιχμή από οποιοδήποτε άλλο σημείο του περασμένου αιώνα, με πιθανή εξαίρεση την κορύφωση του 1929» είπε ο Hussman.
«Αυτό δεν αποτελεί διαβεβαίωση ότι η αγορά θα βυθιστεί, ούτε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω.
Ωστόσο, δεδομένου του συνδυασμού ακραίων αποτιμήσεων, δυσμενών εσωτερικών αγορών και δεκάδων άλλων παραγόντων που συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο “ακραίων” στην ιστορία, είμαστε μια χαρά αν δείξουμε απέχθεια από το ρίσκο, ακόμη και πτωτική προοπτική».
Ο Hussman, ο οποίος ήταν μεταξύ των επενδυτών που προέβλεψαν τα κραχ της αγοράς του 2000 και του 2008, απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις μετοχές. Ωστόσο, δίνει έναν εξαιρετικά πτωτικό τόνο…
Προηγουμένως, είχε αναφέρει ότι οι μετοχές έμοιαζαν να βρίσκονται στην «πιο ακραία κερδοσκοπική φούσκα στην οικονομική ιστορία των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι μια κατάρρευση 65% δεν θα τον εξέπληττε.

Έρχεται πτώση σοκ -50%

Να προετοιμαστούμε για κραχ τύπου 1929, 1974 και 2008 προτρέπει ο θρύλος του trading, Henrik Zeberg, προσθέτοντας πως έρχεται πτώση σοκ -50%.
Πράγματι, η εκτίμηση του Zeberg δεν φαντάζει εξωπραγματική, δεδομένου ότι τα σενάρια για ύφεση, που έχουν αρχίσει να εξυφαίνονται από το 2022, πληθαίνουν…
«Το 2024, οι αμερικανικές αγορές θα μπορούσαν να βιώσουν ξανά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.
Αυτή η εκτίμηση εξηγείται από την ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς έναντι των 3μηνων λήξεων, που λαμβάνει χώρα για περισσότερο από 500 ημέρες.
us-economy-market-crash-history-years.png.webp
Αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν έχει σημειωθεί μόλις τρεις φορές: 1920, το 1929, το 1974 και το 2008.
Και στις τρεις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι αγορές υποχώρησαν πάνω από 50%.
Αναμένουμε ωστόσο να συμβεί ένα τελευταίο ράλι πριν αρχή του τέλους».

Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια

Για πτώση σοκ ως 30% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, στις 3.570 μον., προειδοποίησε ο γνωστός αναλυτής της αγοράς Gary Shilling, που προσέθεσε πως οι πιθανότητες δείχνουν ύφεση…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Shilling, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ενώ η ύφεση είναι εκ των ων ουκ άνευ…
«Οι μετοχές είναι πολύ, πολύ ακριβές τώρα» σε σχέση τόσο με τα εταιρικά κέρδη όσο και με περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, δήλωσε ο Gary Shilling στη ραδιοφωνική εκπομπή Retirement Lifestyle Advocates.
«Αν ξυπνήσουμε μια από αυτές τις μέρες και διαπιστώσουμε ότι μια μεγάλη εταιρεία έχει μπει σε μπελάδες θα υπάρξει τεράστιο sell off στις μετοχές – δεν θα εκπλαγώ καθόλου», πρόσθεσε.
Ο Shilling ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch και ίδρυσε τη δική του εταιρεία οικονομικών συμβούλων και επενδυτικών συμβούλων το 1978.
Ο πρόεδρος της A. Gary Shilling & Co. είναι γνωστός για πολλές επιτυχημένες προβλέψεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Όπως ανέφερε, ο λόγος τιμής-κέρδους Shiller για τον S&P 500 είναι περίπου 45% υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, υποδεικνύοντας ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες.
Όπως προειδοποίησε, μια χούφτα μετοχές αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της τρέχουσας αξίας του χρηματιστηρίου.
Ο Shilling περιέγραψε αυτό το είδος συγκέντρωσης ως «επικίνδυνο»…
«Πρόκειται για ένα άγρια κερδοσκοπικό είδος αγοράς» είπε ο Shilling, συγκρίνοντας την εξέλιξη των μετοχών τεχνολογίας «Magnificent Seven» με τη φούσκα «Nifty Fifty» στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που επικεντρωνόταν σε ονόματα όπως Winnebago και Polaroid.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 20% έως 30% – αν και η πτώση «θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτό».
Πρόσφατα είπε στο Business Insider ότι ο δείκτης ίσως να πέσει κάτω από τις 3.500 μονάδες – μια πτώση 32% από το τρέχον επίπεδό του των περίπου 5.100 μονάδων.
Ο βετεράνος οικονομολόγος εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση στο ενημερωτικό δελτίο του «Insight» για τον Μάρτιο.
«Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία φαίνεται πως θα φέρει μεγάλη πτώση», έγραψε, ξεχωρίζοντας το bitcoin ως «καθαρά κερδο

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe