Το πρωινό γεύμα έχει αποτελέσει αντικείμενο αμέτρητων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, και το ποια ώρα είναι η καλύτερη για να το καταναλώσεις και αν πρέπει να το καταναλώνεις καθόλου. Ειδικοί διατροφολόγοι συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: το να τρως αμέσως μόλις ξυπνήσεις ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Και ενώ το παραδοσιακό μήνυμα που μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία είναι ότι “το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας”, φαίνεται ότι το πότε και τι τρως έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για την υγεία και τη μακροζωία σου από ό,τι φανταζόσουν.
Η σημασία του χρόνου
Όταν ξυπνάς, το σώμα σου βρίσκεται ακόμα σε μια κατάσταση “νηστείας”, καθώς έχει περάσει αρκετές ώρες χωρίς τροφή. Οι ειδικοί, όπως ο γιατρός Rupy Aujla, υποστηρίζουν ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις δεν είναι να καταναλώσεις φαγητό, αλλά να πιεις νερό. “Ο οργανισμός έχει δουλέψει σκληρά τη νύχτα, και τα νεφρά σου χρειάζονται ανανέωση”, συμβουλεύει ο ίδιος. Χρειάζεσαι τουλάχιστον μια ώρα για να επανέλθεις από την “νηστεία” της νύχτας, και να προετοιμαστείς σωστά για το πρωινό γεύμα. Επομένως, το να καταναλώσεις τροφή αμέσως μόλις ξυπνήσεις μπορεί να μην είναι η πιο σωστή κίνηση για το σώμα σου.
Ο Aujla, μαζί με άλλους ειδικούς στον τομέα της διατροφής, αναφέρουν στο GQ ότι το να αφήνεις λίγο χρόνο μετά το ξύπνημα πριν φας, παρατείνει το παράθυρο νηστείας. “Δίνεις στο σώμα σου έναν επιπλέον χρόνο να ξεκουραστεί και να κάψει λίπος αντί για υδατάνθρακες”, εξηγεί. Η τακτική αυτή, γνωστή ως διατροφή περιορισμένου χρόνου, συνδέεται με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει την αποφυγή της κατανάλωσης τροφής για τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων.
Αυτή η προσέγγιση βοηθά το σώμα να διατηρήσει την ενεργειακή ισορροπία του και να μη βασίζεται σε συνεχείς εξωτερικές πηγές ενέργειας, όπως οι υδατάνθρακες. Επίσης, το να τρως μερικές ώρες μετά το ξύπνημα επιτρέπει στον οργανισμό να επανενυδατωθεί, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του.
Τι να φας;
Όσον αφορά το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό σου, ο Aujla προτείνει να αποφεύγεις τα παραδοσιακά πρωινά που είναι γεμάτα υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ή οι τοστ. Αντ’ αυτού, προτείνει να καταναλώσεις ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, για να σου προσφέρει ενέργεια που θα κρατήσει όλη την ημέρα. “Τα παραδοσιακά πρωινά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, ακολουθούμενη από απότομη πτώση, με αποτέλεσμα να νιώσεις ξανά πείνα μέσα στην πρωινή ώρα”, λέει ο ίδιος.
Ποια είναι τα ιδανικά πρωινά, λοιπόν;
Μερικές προτάσεις του Aujla περιλαμβάνουν βρώμη με σπόρους λιναρόσπορου, σπόρους chia και κάνναβης, μαζί με τριμμένο μήλο και σπόρους κολοκύθας. Η προσθήκη πρωτεΐνης σε σκόνη ή γάλα καρύδας μπορεί να προσφέρει επιπλέον ενέργεια και να καλύψει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά.
Όταν έχεις περισσότερο χρόνο, ο Aujla προτείνει αυγά ή τόφου σε ψωμί ολικής άλεσης, που είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε σχέση με τα παραδοσιακά ψωμιά. Ο ίδιος προτείνει ακόμα και να τρως αλμυρά γεύματα για πρωινό, όπως σολομό με γλυκοπατάτα και λαχανικά, ακολουθώντας τις διατροφικές συνήθειες των προγονών μας.
Χρειάζεται να τρώμε πρωινό;
Μερικοί θα αναρωτηθούν αν πρέπει να τρώνε πρωινό καθόλου. Ο Adam Collins, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, αναφέρει ότι, ενώ υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και της παχυσαρκίας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η παράλειψη του πρωινού προκαλεί αύξηση βάρους. Αντίθετα, πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό το κάνουν για να περιορίσουν τις θερμίδες. Αν δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό, λέει ο Collins, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, “aπλά φρόντισε να αναπληρώσεις τα θρεπτικά συστατικά στις υπόλοιπες γεύματα της ημέρας σου, χωρίς να υπερκαταναλώσεις τροφή αργότερα”.