30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Μήνυμα Putin σε Δύση: Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – Βασικός όρος το Κίεβο να δεχθεί απώλεια εδαφών

Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι είναι υπέρ μιας εκεχειρίας εάν η Ουκρανία αναγνωρίσει τα νέα σύνορα λέει το Reuters
Έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο κατόπιν διαπραγματεύσεων αποδεχθεί εδαφικές απώλειες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στο πεδίο των μαχών, φέρεται ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τέσσερις ρωσικές πηγές, ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση πυρός, η οποία θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι θα αναγνωρίζονται οι σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης… ως τα νέα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά – που μέσω δημοσιευμάτων – ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται πρόθυμος για συνομιλίες με το Κίεβο, με την προηγούμενη απόπειρα του… να αγνοείται παντελώς από τη Δύση με το επιχείρημα ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επιδιώκει πραγματικά την ειρήνη στην Ουκρανία με τις ενέργειες του.
Άλλωστε βασική γραμμή του Κιέβου, όσο μη ρεαλιστική 
και αν φαντάζει αυτή τη στιγμή βάσει των δεδομένων στο μέτωπο, είναι ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τη Μόσχα σχετικά με την παραχώρηση εδαφών του.
Πάντως, δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο
 – ακόμα και σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Guardian – αναφέρουν πως έστω και στο παρασκήνιο πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν σε ιδιωτικές τους συνομιλίες πως είναι μη ρεαλιστικό το αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky για επιστροφή στα σύνορα του 1991.

Ναι στο να παγώσει η σύγκρουση

Βάσει του δημοσιεύματος, τρεις ρωσικές πηγές με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Putin, δήλωσαν ότι εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να αποκλείσει τις συνομιλίες.
«Ο Putin μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Putin είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός, να «παγώσει» τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Putin και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο.
Οι πηγές αυτές μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Δεν θέλουμε αιώνιο πόλεμο

Όπως αναφέρει το Reuters, συνομίλησε συνολικά με πέντε πρόσωπα που έχουν εργαστεί με τον Putin σε υψηλό επίπεδο στο πολιτικό και το επιχειρηματικό πεδίο.
Η πέμπτη πηγή δεν έκανε κάποια σχόλιο αναφορικά με την περίπτωση να «παγώσει» ο πόλεμος στις σημερινές γραμμές του μετώπου.
Ο εκπρόσωπος του Putin, Dmitry Peskov, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για να πετύχει τους στόχους της, λέγοντας ότι η χώρα δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήματα του Reuters.

O Belousov και η παρατεταμένη σύγκρουση

Σύμφωνα με το Reuters, ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Andrei Belousov στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Putin, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.
Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας.

Αρκετά τα κέρδη

Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Putin έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να «πουλήσει» μια νίκη στον ρωσικό λαό παρά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων της Δύσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Putin καταλαβαίνει ότι η όποια σημαντική νέα προέλαση θα απαιτήσει ακόμα μία πανεθνική επιστράτευση, κάτι που όπως αναφέρεται, δεν επιθυμεί.
Μάλιστα, μία πηγή – που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο – δηλώνει ότι η δημοτικότητά του κατακρημνίστηκε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η πανεθνική επιστράτευση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύσιμοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Putin μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.
Πάντως, ο Peskov δήλωσε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επιστράτευση και ότι αντ’ αυτού στρατολογεί εθελοντές με συμβάσεις στις ένοπλες δυνάμεις.

Μακρινό σενάριο

Παρόλο αυτά το δημοσίευμα τονίζει ότι η προοπτική μιας κατάπαυσης πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται αυτή τη στιγμή μακρινή.
Ο Zelensky έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Putin είναι μη βιώσιμη και έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.
Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος, υπέγραψε το 2022 διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Putin.

Αδύνατες οι διαπραγματεύσεις… με Zelensky

Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Zelensky είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ο Putin ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Η διάσκεψη της Ελβετίας – Απούσα η Ρωσία

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ουκρανία ετοιμάζεται για τις συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον Ιούνιο, και οι οποίες έχουν στόχο να ενοποιήσουν τις απόψεις διεθνώς για το πώς μπορεί να δοθεί τέλος στον πόλεμο.
Οι συνομιλίες συγκαλούνται με πρωτοβουλία του Zelensky, που έχει δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθεί ο Putin, καθώς η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς τη δική της παρουσία.
Η Ουκρανία και η Ελβετία επιθυμούν να συμμετάσχουν σύμμαχοι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Σε ομιλία του ο Putin κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κίνα, είπε ότι η Ουκρανία ίσως χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες στην Ελβετία προκειμένου να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να στηρίξουν το αίτημα του Zelensky για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
«Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις.
Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε» είχε αναφέρει ο Putin.
Άλλωστε η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες και στο διάλογο, εφόσον αυτός βασίζεται «στις νέες πραγματικότητες στο έδαφος».

Η θέση των ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα αυτό, εκπρόσωπος του State Department δήλωσε ότι η όποια πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την ουκρανική «εδαφική ακεραιότητα, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για μια ειρήνη στην Ουκρανία.
«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμα επιδείξει κάποιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου του, ακριβώς το αντίθετο» επισήμανε ο εκπρόσωπος του State Department .
Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες ως μια προσπάθεια να μετατεθεί σε αυτό η ευθύνη για τον πόλεμο, καθώς υποστηρίζει ότι ο Putin είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί κάποιος ότι θα τηρήσει μια συμφωνία.
Άλλωστε τόσο η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν επίσης δηλώσει ότι φοβούνται πως η απέναντι πλευρά θα χρησιμοποιήσει την όποια κατάπαυση πυρός για να επανεξοπλιστεί.

Μη διαπραγματεύσιμος όρος

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, η επιμονή του Putin να «κλειδώσει» τα όποια εδαφικά κέρδη σε μια συμφωνία είναι μη διαπραγματεύσιμη.
Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τα εδάφη που έχει τώρα και να παγώσει τη σύγκρουση στις σημερινές γραμμές του μετώπου.
«Ο Putin θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και ότι διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι το οποίο ισχύει» ανέφερε μια ρωσική πηγή.
Όπως σημειώνει το Reuters, το να παγώσει η σύγκρουση κατά μήκος των σημερινών γραμμών θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να έχει στην κατοχή της σημαντικά τμήματα από τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τις οποίες η Ρωσία ενσωμάτωσε στην επικράτεια της τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ωστόσο, έως και σήμερα δεν έχει τον πλήρη έλεγχο σε καμία από αυτές.

Κατώτερη του στόχου

Μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν κατώτερη των στόχων που είχε θέσει η ίδια η Μόσχα τότε, όταν δήλωσε πως οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες – Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia – της ανήκουν πλήρως.
O Peskov είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περίπτωση επιστροφής των τεσσάρων περιφερειών που τώρα είναι μόνιμα τμήμα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Σύνταγμά της.

Περισσότερα εδάφη

Τον περασμένο Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές είχαν δηλώσει και πάλι στο Reuters ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Putin για κατάπαυση πυρός για να παγώσει ο πόλεμος.
Σε περίπτωση μη επίτευξης εκεχειρίας, ο Putin θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία ενώ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί απρόσμενες ευκαιρίες για να αποκτήσει ακόμα περισσότερα εδάφη, δήλωσαν τρεις από τις πηγές.

Ελέγχουν το 18% της Ουκρανίας

Οι Ρώσοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή περίπου το 18% της Ουκρανίας ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα επιτέθηκαν στο Kharkiv.
Ο Putin βασίζεται στον μεγάλο αριθμητικά πληθυσμό της Ρωσίας συγκριτικά με αυτόν της Ουκρανίας για να διατηρήσει μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμα και χωρίς επιστράτευση, χάρη στα ασυνήθιστα υψηλά οικονομικά οφέλη για αυτούς που κατατάσσονται στον στρατό.
«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», δήλωσε η πηγή που έχει εργαστεί με τον Putin.

Θα καταλαμβάνουν εδάφη με αργό ρυθμό

«Ο Putin θα καταλαμβάνει αργά εδάφη έως ότου ο Zelensky κάνει μια προσφορά για να σταματήσει ο πόλεμος» είπε μια από τις πηγές, τονίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης έχει εκφράσει την άποψη σε συμβούλους ότι η Δύση δεν θα παράσχει αρκετά όπλα, καταβαραθρώνοντας το ηθικό της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η Δύση υποστηρίζει ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας έως ότου υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή κυριαρχία της.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίσει να εξαπολύει βίαιες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων, λιμανιών και πολιτών κάθε μέρα», ανέφερε το State Department απαντώντας σε ερώτηση για τις προμήθειες όπλων.

Δεν θέλει εδάφη του ΝΑΤΟ

Και οι πέντε πηγές που μίλησαν στο Reuters, τόνισαν ότι ο Putin είπε σε συμβούλους του πως δεν έχει σχέδια για εδάφη του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, δύο από τις πηγές έκαναν λόγο για ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση αναφορικά με την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του το State Department λέει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την πυρηνική τους στάση και ότι δεν έχουν δει οποιαδήποτε κίνηση από τη Ρωσία σχετικά με την χρήση πυρηνικών όπλων.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe