26.9 C
Thessaloniki
12, April 2024
spot_img

Ο εφιάλτης του 1 τρισ. δολ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας – Ποιος θα το πληρώσει και ποιοι θα κάνουν business

Ακόμη και εάν ο πόλεμος στη Ουκρανία λήξει…. αύριο θα πρόκειται για μια χώρα που θα έχει χάσει τόσο ένα μέρος της επικράτειάς της αλλά και θα βρεθεί με κατεστραμμένες τις βασικές της υποδομές όπως π.χ. το ενεργειακό δίκτυο.
Οι Δυτικοί, που όπως σωστά έχει επισημάνει η ρωσική διπλωματία θέλουν να νικήσουν τον Putin μέχρι.. τελευταίου Ουκρανού, ήδη διχάζονται για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη κόψει την κάνουλα.. καθώς στην Γερουσία οι Ρεπουμπλικάνοι συνδέουν την απελευθέρωση της βοήθειας με την… προστασία των συνόρων τους από την παράνομη μετανάστευση.
Αλλά και στην Ευρώπη τα πράγματα στενεύουν καθώς η γερμανική ατμομηχανή έχοντας δεσμευθεί για τεράστιες αμυντικές δαπάνες αλλά και για… ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν έχει τα περιθώρια να κάνει πολλά πράγματα.
Ο Καγκελάριος Olaf Scholz θα επιθυμούσε μια σύντομη ειρήνευση για να εκμεταλλευθεί η βιομηχανία της χώρας του τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα που τη βοήθησαν να κατακτήσει την κορυφή της ανταγωνιστικότητας.
Η Γαλλία του Macron μπορεί να είναι η μόνη πυρηνική δύναμη μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά απέχει μακράν από το να αναλάβει αυτό το τεράστιο κόστος ενώ τα δημοσκοπικά ποσοστα του προέδρου πιέζονται από την Marine Le Pen η οποία έχει σαφέστατα καλύτερες σχέσεις με τους ρωσους και επιθυμεί
Εάν σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 600 δισ. δολ. των ρωσικών περιουσιακών assets που έχουν κατασχεθεί, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να «περπατήσει».
Η πράξη θα κριθεί παράνομη σε οποιαδήποτε διεθνές δικαστήριο παραπεμθεί, και έτσι ως εναλλακτική λύση έχει πέσει στο τραπέζι να χρησιμοποιηθούν αυτά ως εγγυήσεις για την έκδοση ευρωομολόγου και τα ποσά να σταλούν στην Ουκρανία όπως αποκάλυψαν τον προηγούμενο μήνα οι Financial Times.
Και αυτό το σχέδιο όμως αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες καθώς είναι .. σχεδόν απίθανο τα εθνικά κοινοβούλια να δεχθούν να το πράξουν εν μέσω περικοπής των δημοσιονομικών δαπανών και κάθετης αύξησης των δαπανών για τη άμυνα.

Τι συμβαίνει

Καθώς οι παραγγελίες για τις εφεδρικές γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στην Ουκρανία, η τουρκική εταιρεία Aksa Power Generation έστειλε επιτέλους έναν διευθυντή για τον βραχίονα στο Κίεβο.
Η δουλειά του Salih Komurcu, ωστόσο, δεν ήταν μόνο να επιβλέπει την τρέχουσα επιχείρηση στη χώρα που χτυπήθηκε από τον πόλεμο.
Ήταν επίσης για το τι συμβαίνει όταν τελικά σταματήσουν οι βόμβες, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Bloomberg to Σάββατο 9 Μαρτίου.
Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή δεν προσφέρει καμία αίσθηση για το πότε ή πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της γείτονάς της.
Οι ουκρανικές αποτυχίες έχουν δείξει στο Κίεβο ότι αντιμετωπίζει το φάσμα της ήττας και της συνθηκολόγησης.

Περιμένουν τα deals

Όμως, μια αυξανόμενη ομάδα εταιρειών αυξάνει σταδιακά την παρουσία της με την προοπτική της μεγαλύτερης επενδυτικής ευκαιρίας τουλάχιστον από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αυτό συμβεί.
Κυβερνήσεις, στελέχη και επενδυτές λαμβάνουν θέσεις μάχης εν αναμονή μιας ανασυγκρότησης που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκτιμά ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δημόσιο και ιδιωτικό κεφάλαιο.
Προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό, αυτός είναι περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος από το χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ Σχέδιο Marshall που κυοφόρησε τη βιομηχανική αναγέννηση στην Ευρώπη μετά την ήττα της Γερμανίας.
Μια ματιά στη δραστηριότητα ανοικοδόμησης σε ολόκληρη την Ουκρανία – ακόμη και με τις μάχες να βρίσκονται στον τρίτο χρόνο – δίνει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζει η μεγάλης κλίμακας προσπάθεια.
Οι τουρκικές εταιρείες αποκαθιστούν γέφυρες και δρόμους, ενώ παρέχουν γεννήτριες ενέργειας και κινητά νοσοκομεία, ελπίζοντας ότι θα έχουν πλεονέκτημα όταν αρχίσει ο ανταγωνισμός για τα μεγάλα συμβόλαια.
Επίσης, γερμανικές και αυστριακές εταιρείες σχεδιάζουν project σε υποδομές και άμυνα, η JPMorgan Chase & Co. περιμένει ομάδες εργασίας για «αρχικό προγραμματισμό των projects», ενώ η Δανία έχει μέχρι στιγμής δωρίσει 120 εκατομμύρια ευρώ (130 εκατομμύρια δολάρια) για την ανοικοδόμηση του ναυπηγείου του Mykolaiv.
«Όλοι χτίζουν τις θέσεις τους», επισήμανε ο Komurcu, εκπρόσωπος της Aksa στην ουκρανική πρωτεύουσα από τον Νοέμβριο.
«Θέλω να περιλαμβάνονται στους ανθρώπους που ήταν εδώ εκ των προτέρων — και να γνωρίζοω του πάντες.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe