34.2 C
Thessaloniki
22, June 2024

Ο Zelensky ανοίγει τις φυλακές και στρατολογεί εγκληματίες ενόψει της μεγάλης ρωσικής αντεπίθεσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky αναμένει ευρύτερη επίθεση της Ρωσίας, τα στρατεύματα της οποίας συνεχίζουν να προελαύνουν
Μια πολύ μεγάλη ρωσική επίθεση την μεγαλύτερη ως τώρα, στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο κατ’ αυτόν να καταληφθεί το Kharkiv, περιφέρεια όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που άρχισαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας τη 10η Μαΐου, αναμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, όπως είπε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε Σάββατο 18/5 πρωί, .
«Άρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα.
Κι αυτό είναι το πρώτο κύμα τους.
Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει αυτόν τον μήνα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022.
Κατ’ αυτόν, η Ρωσία θα ήθελε να κυριεύσει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας του Kharkiv, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Όμως οι επιχειρήσεις της Μόσχας για να καταληφθεί είχαν αποτύχει το 2022 κι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε χθες Παρασκευή πως δεν είναι «προς το παρόν» στόχος η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη.
Σύμφωνα με τον κ. Putin, σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη ώστε να αποτραπούν νέα — το να σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία πάντως δεν φαντάζει πολύ πιθανό.
Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ελλείψεις τόσο εμπειροπόλεμου προσωπικού, όσο και όπλων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου.
Ο κ. Zelensky αναγνώρισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.
«Μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά», είπε.
Για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή, ψηφίστηκε στο Κίεβο αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

Ο πρόεδρος Zelensky υπέγραψε εξάλλου χθες νόμο που επιτρέπει τη στρατολόγηση φυλακισμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους υφ’ όρον αφού υπηρετήσουν.

Ο αρχηγός του κράτους, αναφερόμενος στη Δύση, επέκρινε πως του έχει στην πράξη απαγορευτεί να χρησιμοποιήσει όπλα, ιδίως μεγαλύτερου βεληνεκούς, που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια.
Είπε ακόμη πως η χώρα του χρειάζεται να της σταλούν τα τριπλάσια συστήματα Patriot από όσα διαθέτει και 120 ως 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα για να «τερματιστεί», κατ’ αυτόν, «η κυριαρχία στους αιθέρες» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Εν αναμονή, το Κίεβο εξαπέλυσε, σύμφωνα με τη Μόσχα, κάπου εκατό drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ρωσικών περιφερειών και της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι και να αναφερθούν διακοπές ρεύματος και να πάρουν φωτιά υποδομές.

Ο Oleg Sinehubov, περιφερειάρχης στο Kharkiv, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει ως τώρα να βάλουν τέλος στην προέλαση του εχθρού τους.
«Ο εχθρός άρχισε να καταστρέφει τη Vovchansk, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό.
Δεν είναι απλά επικίνδυνο να είσαι εκεί κάτω, είναι πρακτικά αδύνατο», δήλωσε.
Κάπου 200 κάτοικοι παραμένουν επιτόπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η πόλη, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Kharkiv.
Η πόλη είχε περίπου 18.000 κατοίκους προπολεμικά.
Ο ρωσικός στρατός συχνά ισοπεδώνει ουκρανικές πόλεις για να τις καταλάβει, όπως η Bakhmut, την περασμένη χρονιά, ή η Adviivka, τον Φεβρουάριο.

Προέλαση

Δυτικότερα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν στον δεύτερο άξονα της εφόδου τους στην περιφέρεια.
Στόχος μοιάζει να είναι το χωριό Lukyansky, για να ανοίξει ο δρόμος προς το Λίπτσι, άλλη κοινότητα καθ’ οδόν προς το Kharkiv.
«Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Lukyansky.
Ναι, έχουμε προέλαση του εχθρού σε αυτή την κοινότητα.
Αλλά οι στρατιώτες μας προσπαθούν ακόμη να την κρατήσουν», είπε ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες πως μέσα σε μια εβδομάδα 12 κοινότητες και πρόσθεσε πως οι δυνάμεις τους συνεχίζουν να προελαύνουν.
Συνολικά κάπου 9.300 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην περιφέρεια του Χαρκόβου.
Το Κίεβο ερίζει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας χρησιμοποιούν αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες» στη Βόβτσανσκ και ότι διέπραξαν τουλάχιστον μια εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe