Μετά από τρία χρόνια το Athens Science Festival επέστρεψε με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και φυσικά του κοινού. Το φετινό φεστιβάλ επιστήμης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσελκύοντας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, εκ των οποίων 1650 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μικροί και μεγάλοι ήρθαν σε επαφή με όλες τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα από τις πολυάριθμες και καινοτόμες δραστηριότητες που μας μετέφεραν στους «Κόσμους του Αύριο», εξερευνώντας ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η αειφόρος ανάπτυξη, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η διαχείριση πόρων κ.ά.
Η Τεχνόπολη φιλοξένησε 550 επιστημονικούς συνεργάτες από 90 διαφορετικούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, 25 εργαστήρια για παιδιά, 20 ομιλίες, 15 workshops για ενήλικες και περισσότερα από 70 διαδραστικά δρώμενα με εκθέματα και πειράματα επίδειξης. Ο κ.Πάνος Καφούσιας, Executive Manager, Athens Science Festival και η κ.Μαρία Βλασταρά, Content Manager, Athens Science Festival μιλούν στο Naftemporiki.gr για τη φετινή διοργάνωση αλλά και αυτή της επόμενης χρονιάς.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες αλλά και οι προκλήσεις για την οργάνωση του φεστιβάλ μετά από την τριετή απουσία του;
Ευτυχώς λόγω πανδημίας το AthensScience Festival ακυρώθηκε μόνο μία φορά, το 2020, ενώ πέρυσι το 2021 επιστρέψαμε ψηφιακά. Φέτος, η βασική πρόκληση που αντιμετωπίσαμε από την πλευρά της διοργάνωσης, αφού ανακοινώσαμε τις καταληκτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ, ήταν η δυσκολία να προβλέψουμε με σιγουριά το πώς θα ήταν αυτή η επιστροφή σε ένα δια ζώσης φεστιβάλ. Θα είχε επηρεαστεί το κοινό; οι συμμετέχοντες/χουσες; Με μεγάλη χαρά, αποδείχθηκε πως ο σχεδιασμός μας ήταν επιτυχής και μπορέσαμε να απολαύσουμε ένα τριήμερο Φεστιβάλ φυσικής παρουσίας γεμάτο Επιστήμη, Τεχνολογία και Καινοτομία που είχε φανερά λείψει τόσο από τον κόσμο όσο και σε εμάς.
Ποια είναι η κεντρική ιδέα, ο πυρήνας, γύρω από τον οποίο οργανώθηκε το φετινό φεστιβάλ;
H κεντρική ιδέα του φετινού Φεστιβάλ ήταν το Foresight: η στρατηγική διερεύνηση διαφόρων πιθανών εκδοχών του μέλλοντος. Με άλλα λόγια, η διερεύνηση του πώς θα μοιάζει/είναι ο κόσμος μας στο μέλλον. Κάπως έτσι το φετινό φεστιβάλ μάς μετέφερε στους «Κόσμους του Αύριο». Προεκτάσεις αυτής της θεματολογίας είναι, μεταξύ άλλων, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η διαχείριση πόρων, η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη.
Ποιες ήταν οι προσδοκίες σας για το φετινό φεστιβάλ όσον αφορά την συμμετοχή του κοινού αλλά και τον γενικότερο αντίκτυπο που θα έχει;
Οι προσδοκίες μας, όπως άλλωστε και σε κάθε φεστιβάλ είναι να φέρουμε σε επαφή το κοινό, όλων των ηλικιών, με την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Αυτό μπορέσαμε να το καταφέρουμε και φέτος, μέσα από διαδραστικά εκθέματα, παιχνίδια, stand-up comedy, ομιλίες, εργαστήρια για παιδιά, πειράματα επίδειξης, και workshop για ενήλικες & εκπαιδευτικούς. Φέτος, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων γέμισε με περισσότερους από 10.000 επισκέπτες εκ των οποίων μαθητές/τριες ήταν τουλάχιστον οι 1650. Βασιζόμενοι σε αυτούς τους υψηλούς αριθμούς προσέλευσης, πιστεύουμε ότι καταφέραμε να προκαλέσουμε την περιέργεια και να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον των μικρών αλλά και των μεγάλων επισκεπτών/τριών μας πάνω σε ποικίλα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα!
Έχετε μπει σε διαδικασία να σκεφτείτε που θα κινηθεί το επόμενο φεστιβάλ και ποια είναι γενικότερα η στόχευση που έχετε για αυτό, ποιο είναι το αποτύπωμα που θέλετε να δημιουργήσετε με την οργάνωση του φεστιβάλ;
Σαφώς, αλλά σε αρχικό στάδιο. Η διαδικασία επιλογής του θέματος είναι μία πολύ δημιουργική αλλά χρονοβόρα διαδικασία που απασχολεί την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ. Όπως κάθε φορά, το θέμα θα είναι αποτέλεσμα μίας πολυπαραγοντικής εξίσωσης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη όλες τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στην επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία και τον κόσμο. Στόχος είναι το φεστιβάλ να λειτουργεί ως μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ του ευρύτερου κοινού και του επιστημονικού κόσμου. Μία δυναμική γιορτή όπου κάθε χρόνο το κοινό θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με ήδη γνωστά επιστημονικά θέματα, με νέες ανακαλύψεις και επιτεύγματα. Το ASF δεν είναι ένα επιστημονικό συνέδριο, είναι ένα φεστιβάλ εκλαΐκευσης της Επιστήμης για μικρούς και μεγάλους. Η οργανωτική επιτροπή επιθυμεί να προσφέρει στους/στις επισκέπτες/τριες όσα περισσότερα ερεθίσματα είναι δυνατό, και όλα αυτά μέσα από το πρίσμα της χαράς και της διασκέδασης, όπως ενέχεται σε ένα φεστιβάλ σαν το ASF.
Πηγή: Naftemporiki.gr