22.8 C
Thessaloniki
2, May 2024

Οι μεγάλοι χρηματοδότες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα: Ποιοι είναι, πως χρηματοδοτούν την αιματοχυσία των Παλαιστινίων

Τα αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ συγκαταλέγονται στους κορυφαίους συνεισφέροντες με δισεκατομμύρια μετρητά στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα του Ισραήλ, μετρητά τα οποία ρέουν τώρα στον παράλογο πόλεμο του κράτους κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπως σημειώνει ανάλυση του The Crandle.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας του, το Ισραήλ έχει υποκινήσει φρικαλεότητες εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των γειτονικών αραβικών κρατών, χρησιμοποιώντας συχνά διεθνώς απαγορευμένα χημικά όπως ο Λευκός Φώσφορος που έχει αναπτυχθεί κατά της Γάζας και του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Λωρίδας της Γάζας, το κράτος κατοχής απολάμβανε μεγάλο περιθώριο, χάρη εν μέρει στη δυτική υποστήριξη, ιδίως από την Ουάσιγκτον, η οποία με υπερηφάνεια διαφημίζεται ως υπέρμαχος των παγκόσμιων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα κραυγαλέα διπλά μέτρα και μέτρα αυτής της δυτικής πολιτικής αποδεικνύονται από δεκαετίες τεκμηριωμένων καταχρήσεων και εγκλημάτων πολέμου σε χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, η Συρία, ο Λίβανος και όχι μόνο.
Αλλά δεν είναι μόνο τα δυτικά κράτη που στηρίζουν τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ σήμερα.
Μια εις βάθος ανάλυση αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης για τη στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ προέρχεται πλέον από αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει πρόσφατα τις σχέσεις με το κράτος κατοχής.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι χρηματοδότες των πολέμων του Ισραήλ;

 Τα αραβικά κράτη χρηματοδοτούν την πολεμική οικονομία του Ισραήλ

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποκαλύπτει τα απροσδόκητα οικονομικά μειονεκτήματα που δημιούργησε η ομαλοποίηση για τη βιομηχανία όπλων του κράτους κατοχής: μόνο το 2022, το 24% (που ισοδυναμεί με 3 δισεκατομμύρια δολάρια) των ισραηλινών στρατιωτικών εξαγωγών βρήκε το δρόμο προς τις αραβικές χώρες που είχαν επισημοποιήσει σχέσεις με Τελ Αβίβ.
Αυτό σηματοδότησε μια αξιοσημείωτη αύξηση από 16,5% το προηγούμενο έτος.
Το 2021, μόνο το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ αντιπροσώπευαν το 7,5% (853 εκατομμύρια δολάρια) των εξαγωγών όπλων του Ισραήλ.
Γεωγραφικά, τα αραβικά κράτη που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ αναδεικνύονται ως η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα χωρών που εισάγουν ισραηλινά όπλα, μετά από αυτές της Ένωσης Ασίας – Ειρηνικού (30%) και της Ευρώπης (29%).

Αυτό δείχνει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα αραβικά κράτη ως σημαντικοί συνεισφέροντες τόσο στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα του Ισραήλ όσο και στην οικονομία του.
Το φόντο της οικονομικής ανάμειξης των αραβικών κρατών, ωστόσο, είναι η απογοητευτική πραγματικότητα ότι περισσότεροι από 4.137 Παλαιστίνιοι άμαχοι, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, με περισσότερους από 13.000 άλλους τραυματίες, σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα σφαγιάζουν Παλαιστίνιοι στη Γάζα.
Σε αντίθεση με την αραβική – και την τουρκική – συνενοχή που ενισχύει τον στρατιωτικό τομέα του Ισραήλ, το Ιράν στέκεται ως «η μόνη [δυτική ασιατική] χώρα που υποστηρίζει την αντίσταση στην Παλαιστίνη σε όλα τα επίπεδα», όπως δήλωσε ο Muhammad al-Hindi, αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγός της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ).
Αυτή η αποφασιστική υποστήριξη έχει αναμφισβήτητα συνεισφέρει στην αξιοσημείωτη πρόσφατη στρατηγική νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης – σε αντίθεση με τη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη που πρέπει να υπομείνουν μια δεύτερη Νάκμπα.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe