30.4 C
Thessaloniki
25, June 2024

Οι Ουκρανοί καταρρέουν, ο Zelensky πιέζει… για μετωπική σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στο Κίεβο υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana
 Με τις ουκρανικές άμυνες να σπάνε η μια μετά την άλλη και με τον ουκρανικό στρατό να δείχνει εκτεταμένα σημάδια διάλυσης, οι Ρώσοι προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου, ανακοινώνοντας σε σχεδόν καθημερινή βάση την κατάληψη οικισμών, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση του Donetsk, όπου πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στην κρίσιμη πόλη του Chasiv Yar, την οποία αν θέσουν υπό τον έλεγχο τους, θα μπορέσουν να προωθηθούν βαθιά στην ουκρανική άμυνα.
Και ενώ στο μέτωπο οι Ρώσοι έχουν αναλάβει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, έντονη ανησυχία προκαλούν οι αυξανόμενες φωνές στη Δύση προκειμένου να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα δυτικά όπλα για να πλήξουν στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Τελευταίο αντίστοιχο «επεισόδιο» καταγράφηκε στις ΗΠΑ, με Αμερικάνους βουλευτές να πιέζουν τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών, Anthony Blinken να αλλάξει στάση και να δώσει «πράσινο φως», τη στιγμή που η Μόσχα σπεύδει να προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο θα είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και απερίσκεπτη ενέργεια που θα σημάνει την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία επιχειρεί να προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στην ουκρανική κρίση, βάζοντας στο κάδρο και την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο πως παραδίδει θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιείται στην Ουκρανία.

Antonov (Ρώσος πρέσβης): Στόχος της Ουκρανίας να προκαλέσει μια μετωπική σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι να προκαλέσουν τις ΗΠΑ και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να τις σύρουν σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία υποστήριξε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Anatoly Antonov, αναφερόμενος στις εκκλήσεις ορισμένων Αμερικάνων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
«Τέτοιες προκλητικές δηλώσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απερίσκεπτες.
Εκκλήσεις από τους Ρωσόφοβους σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: περαιτέρω εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλευρό του ετοιμοθάνατου καθεστώτος του Zelensky.
Το επίπεδο της υστερικής αντίδρασης στις επιτυχίες μας στο μέτωπο στην Ουάσιγκτον αυξάνεται εκθετικά, μέχρι τώρα» αναφέρει ο Antonov.
Όπως λέει, «πολιτικοί και βουλευτές συνεχίζουν να δοκιμάζουν την υπομονή μας.
Κάθε μέρα ακούμε νέες προτάσεις για την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χούντα του Κιέβου.
Προφανώς, το βασικό ζήτημα για το Κίεβο είναι να προκαλέσει τις ΗΠΑ και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τέτοιες βιαστικές ενέργειες προκειμένου να επιτύχει μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του μπλοκ».
Σύμφωνα με τον Antonov, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξετάσουμε «τις ιδέες της χρήσης αμερικανικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας εναντίον Ρώσων αμάχων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων».
«Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την ώθηση προς τα δυτικά κράτη να καταρρίψουν αεροσκάφη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Επιτρέψτε μου να τονίσω: το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει ζητήσει άδεια από τους Δυτικού για να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον αμάχων στο ρωσικό έδαφος.
Οι βάρβαρες επιδρομές με θανατηφόρα όπλα του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται ήδη σε όλη τη χώρα μας σχεδόν σε τακτική βάση» λέει ο Antonov, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο μία επιθυμία: «να επιταχυνθεί η ήττα των εγκληματιών στο Κίεβο».

Αμερικάνοι βουλευτές πιέζουν τον Blinken να επιτρέψει πλήγματα στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικάνος Michael McCaul, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, δείχνοντάς του έναν χάρτη του ρωσικού εδάφους με τη ζώνη που οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS μπορούν να πλήξουν.
«Αυτή είναι μια απαγορευμένη περιοχή που δημιουργήθηκε από τους Ρώσους, όπου τοποθετούν πυροβολικά και πυραυλικά συστήματα πολύ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στους Ουκρανούς», είπε ο McCaul κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ρωτώντας τον Blinken εάν θα επανεξετάσει την πολιτική που απαγορεύει στους Ουκρανούς να εξαπολύσουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.
Ο Blinken αρνήθηκε να απαντήσεις ευθέως, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους Ουκρανούς.
«Μιλάω μαζί τους.
Δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τη νίκη με τους περιορισμούς που εσείς και το Κογκρέσο, τους έχετε επιβάλλει.
Ελπίζω ότι θα το μεταφέρετε αυτό στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και θα αλλάξετε αυτήν την πολιτική απόφαση, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και βλάπτει την Ουκρανία και το λαό της» τόνισε ο McCaul.
Σημειώνεται πως μια ημέρα νωρίτερα, ομάδα Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael Turner κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους στη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, το Πεντάγωνο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική του.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν είναι κράτος – τρομοκράτης η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Blinken παραδέχθηκε ότι η Ρωσία δεν είναι κράτος – τρομοκράτης.
«Η επιθετικότητα δεν είναι τρομοκρατία.
Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», είπε ο Blinken μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον δεν ακολούθησε τις εκκλήσεις των σημερινών αρχών στο Κίεβο και ορισμένων κύκλων στη Δύση και δεν συμπεριέλαβε τη Ρωσική Ομοσπονδία στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ο Blinken υποστήριξε πως «η ανησυχία μας για τον χαρακτηρισμό ως χώρας χορηγού της τρομοκρατίας, εκτός από το γεγονός ότι δεν πιστεύουμε ότι ταιριάζει με αυτό που κάνει η Ρωσία, είναι ότι απειλεί να υπονομεύσει μέρος της πολυμερούς συνεργασίας που έχουμε με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας».
«Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιστρέψουμε αυτό, εάν φτάσουμε ποτέ σε ειρηνευτικές συνομιλίες» τόνισε ο Blinken, αναφέροντας πως μια άλλη «πραγματική ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε περιπλέξει τις πολύ ενεργές προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για την τρομερή ζημιά που προκαλεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της.
Αυτά θα μπορούσαν να αποκλειστούν σε δικαστικές διαδικασίες εάν υπάρχει χαρακτηρισμός ως χώρα χορηγός της τρομοκρατίας» είπε ο Blinken, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν λοιπόν αρκετοί πρακτικοί λόγοι για τους οποίους δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης»

Geoana (NATO): Δεν σκοπεύουμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στο Κίεβο υποστήριξε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geoana.
«Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας το επιβεβαίωσε πρόσφατα στη Ρώμη.
Η Ουκρανία δεν μας το ζητάει καν αυτό.
Οι Ουκρανοί χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη, και αυτός είναι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή», είπε ο Geoana σε συνέντευξή στο Tagesspiegel.
Όπως λέει, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης και δεν σχεδιάζει να εμπλακεί σε αυτήν, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σαφής οριοθέτηση μεταξύ του εδάφους του ΝΑΤΟ και του εδάφους εκτός του ΝΑΤΟ.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως το Άρθρο 5 της Συμμαχίας για τη συλλογική άμυνα αφορά αποκλειστικά το έδαφος του ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.
Ο Geoana κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί «εργαλεία υβριδικού πολέμου» στη Μολδαβία, τη Γεωργία, καθώς και σε χώρες του ΝΑΤΟ, οι οποίες φέρονται να διαμαρτύρονται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, για εκστρατίες παραπληροφόρησης, παρεμβάσεις σε εκλογές κοκ, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει κίνδυνος για τις υποδομές που είναι το κλειδί για τη συμμαχία.
«Για παράδειγμα, τα καλώδια οπτικών ινών αποτελούν κρίσιμο μέρος της υποδομής μας.
Σκεφτείτε πόσα δεδομένα μεταφέρουν ακριβώς κάτω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πιθανότατα μεταφέρουν πάνω από το 90% των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Αν η σύνδεση επρόκειτο να διακοπεί, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές…

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe