25.1 C
Thessaloniki
25, July 2024

Οι Ουκρανοί πολίτες έχουν κουραστεί από την παρεμβατική προπαγάνδα, της κυβερνησης τους .

Οι Ουκρανοί πολίτες έχουν κουραστεί από την παρεμβατική προπαγάνδα, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση της τηλεθέασης των κρατικά ελεγχόμενων τηλεοπτικών καναλιών.

Όσοι παίζουν ασταμάτητα τα λεγόμενα «United News» στον αέρα έχουν ήδη χάσει μέχρι και το μισό κοινό τους. Αλλά αποδείχθηκε ότι η άρχουσα ελίτ εμπλουτίζεται από τη μονοπώληση των μέσων ενημέρωσης. Τι συμβαίνει με τον ουκρανικό μιντιακό χώρο .
«Πιστεύουν όλο και λιγότερο»,οι ουκρανοι πολιτες

Σε τι βασίζεται το καθεστώς του Ζελένσκι;

President of Ukraine Volodymyr Zelensky - RIA Novosti, 1920, 08.11.2022

Στα τέλη Οκτωβρίου ξέσπασε σκάνδαλο στην Ουκρανία γύρω από το κοινοβουλευτικό τηλεοπτικό κανάλι «Rada», που συμμετείχε στον τηλεμαραθώνιο «United News».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωποι του Γραφείου του Προέδρου χρησιμοποιούν τον κρατικό πόρο των μέσων ενημέρωσης για προσωπικές δημοσιες σχεσεις. Το περιεχόμενο προετοιμάζεται από την εταιρεία Kinokit, που σχετίζεται με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφειου του Προεδρου Kirill Timoshenko. Από τις αρχές του 2022, έχει κερδίσει πάνω από 140 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα (πάνω από 3,7 εκατομμύρια δολάρια), ανακάλυψε μια ομάδα Ουκρανών ερευνητών δημοσιογράφων Bihus.

Journalists during a press conference of Secretary of State Anthony Blinken and Minister of Foreign Affairs of Ukraine Dmitry Kuleba - RIA Novosti, 1920, 07.11.2022

Όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι, η Τιμοσένκο, ο επικεφαλής του γραφειου του Προεδρου Andriy Yermak και ο σύμβουλός του Mikhail Podolyak εμφανίζονται συνεχώς στον αέρα των United News. Ομιλίες τους, μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, αποκόμματα από συνεντεύξεις και άλλο υλικό παίζονται στην τηλεόραση.
Εκτός από το Rada, τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια συμμετέχουν στον μαραθώνιο – UA: Pershiy, 1 + 1, ICTV και Inter. Προηγουμένως, η “Ουκρανία” του Ρινάτ Αχμέτοφ ήταν μαζί τους, αλλά έκλεισε τη δραστηριότητα των μέσων ενημέρωσης σε συμμόρφωση με το νόμο για την καταπολέμηση των ολιγαρχών. Ωστόσο, πριν από αυτό είχε παραδεχθεί ότι τα μέσα ήταν ασύμφορα.
Τα τηλεοπτικά κανάλια “Fifth”, “Direct” και “Espresso”, που ανήκουν στον πρώην πρόεδρο Petro Poroshenko, δεν μεταδίδουν “United News” – αν και υποχρεούνται από την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ως τιμωρία, αυτά τα μέσα αφαιρέθηκαν από τον ψηφιακό αέρα, οπότε τώρα παρουσιάζονται μόνο στην καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση, καθώς και στο YouTube.
Σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, ο γραμματέας του NSDC, Αλεξέι Ντανίλοφ, τόνισε ότι φέρεται ότι δεν πρόκειται για λογοκρισία, αλλά για «ασφάλεια». Οι υποστηρικτές του Ποροσένκο, απαντώντας στις επικρίσεις, λένε ότι προσφέρθηκε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μεταδώσουν τον γενικό μαραθώνιο χωρίς να συμμετάσχουν στην παραγωγή του. Αλλά δεν ήθελαν να δείξουν το περιεχόμενο κάποιου άλλου.

Sites of Ukrainian TV channels 1 + 1, Pershiy and Ukraine - RIA Novosti, 1920, 07.11.2022

Οι Ιστότοποι των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών “1+1”, “Pershiy” και “Ukraine”και οι
συμμετέχοντες στον τηλεμαραθώνιο με τη σειρά τους φράζουν το δίκτυο των ελευθερων καναλιων με αποτελεσμα ,να μην ερχονται ειδησεις απο ολα τα μετωπα.

Στον αέρα με τα “United News” οι δημοσιογράφοι κάνουν συνέντευξη από ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το πιο ενεργό είναι το “1+1”. Παράγει το περισσότερο περιεχόμενο, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή «συνομιλητικών» στούντιο, όπου οι παρουσιαστές επικοινωνούν με προσκεκλημένους. Άλλα κανάλια εστιάζουν στις βιντεοκλήσεις.
Το Rada είναι το μόνο τηλεοπτικό κανάλι που έχει πρόσβαση στο λόμπι του κοινοβουλίου. Έτσι, στον αέρα επικρατούν ομιλίες βουλευτών του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του Λαού». Εναλλακτικές απόψεις μπορούν να ακουστούν στις συνεδριάσεις της Βουλής, αλλά η Νομοθετική Συνέλευση απαγόρευσε την πλήρη μετάδοσή τους.

President of Ukraine Volodymyr Zelensky in Izyum - RIA Novosti, 1920, 09/26/2022

Έλλειψη ελευθερίας του λόγου
Αν η ομάδα του Βλαντιμίρ Ζελένσκι είναι ικανοποιημένη με το μονοπώλιο στην τηλεόραση, τότε οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό. Αυτοί, όπως και η ουκρανική αντιπολίτευση, επέκριναν την ίδια την ιδέα του τηλεμαραθώνιου για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.
Για παράδειγμα, η πρέσβης της Γερμανίας στην Ουκρανία Anka Feldhusen είπε ότι εκπρόσωποι δυτικών χωρών συζητούν εδώ και καιρό μη δημόσια με τις ουκρανικές αρχές την ανάγκη να μετακινηθούν “σε έναν πιο ανοιχτό χώρο” όσον αφορά την τηλεόραση. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι χρειάζονται εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης, ειδικά επειδή ούτε μια πολιτική δύναμη στην Ουκρανία δεν υποστηρίζει τη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δουν ούτε έναν υπαινιγμό.

Δεν υπαρχει ελευθερια ,αρα υπαρχει αναρχια.

Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και θέλουν να κρυφτούν από ειδήσεις που σχετίζονται με εχθροπραξίες. Ως εκ τούτου, μεταπηδούν σε κανάλια ψυχαγωγίας. Ενόψει των προβλημάτων με την ηλεκτρική ενέργεια και τη θέρμανση, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό», λέει ο Ντένις Ντενίσοφ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Πρωτοβουλιών και Συγκρούσεων.


Σύμφωνα με τον Ντενίσοφ, οι Ουκρανοί προπαγανδιστές δεν προσπαθούν να πείσουν τους συμπολίτες ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες στη χώρα. Αντίθετα, σας παροτρύνουν να την αγαπήσετε όπως είναι, αλλά υπόσχονται ότι όλα θα πάνε καλά αργότερα. Την ίδια στιγμή, τα τηλεοπτικά κανάλια καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για να δοξάσουν τους στρατιώτες που δίνουν τη ζωή τους για το καθεστώς Ζελένσκι.
«Η ουκρανική τηλεόραση συγκεντρώνεται στο μέγιστο βαθμό γύρω από τον πρόεδρο. Οποιαδήποτε αντίσταση τιμωρείται αμέσως, μέχρι και το κλείσιμο των ΜΜΕ. Φυσικά, δεν γίνεται καν συζήτηση για ελευθερία του λόγου. Ναι», λέει ο Ντενίσοφ.

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ForANewLife - Healhy coffee by DXNspot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe