Η ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ.
Οι ελληνικές εταιρίες τεχνολογίας αυτές τις ώρες δίνουν μάχες χαρακωμάτων για να πάρουν η καθεμία όσο το μεγαλύτερο κόμματι γίνεται από τον πίτα.
Η δουλειά αφορά τουλάχιστον 1,5 δις. σελίδες αρχείων. Και αυτό εντός χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να μην χαθεί το τρένο του RRF και να μην μείνουν τα έργα στη μέση.
Πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς μιλώντας σε συνέδριο μεσοβδόμαδα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεννόηση μεταξύ φορέων και εταιρειών, προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα έργα αφού το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα περιμένει. Με λίγα λόγια τους πρότεινε να κάνουν καρτέλ για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Η υγεία και η δικαιοσύνη είναι προτεραιότητα
«Ο κλάδος της Υγείας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προς την ψηφιακή μετάβαση» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου την περασμένη Τρίτη στο Athens Investment Forum.
Η Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ σε 368 Δικαστήρια και Εισαγγελίες αφορούν την ψηφιοποίηση 300 εκατ. σελίδες αρχείων.
Το έργο έχουν αναλάβει η Intrakat αντί του ποσού 12,053 ευρώ, η κοινοπραξία Uni Systems – ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ 12,1 εκατ. ευρώ, η ένωση εταιρειών «PROFILE-NOVA» συνολικής αξίας 12,08 εκατ. ευρω, η Metlen έναντι 11,9 εκατ. ευρώ, η ένωση εταιρειών «VODAFONE – INFORM – COSMOS» συνολικής αξίας 12.011.930 εκατ. ευρώ, η κοινοπραξία GLOBITEL Α.Ε. – MASTER Α.Ε.» συνολικής αξίας 12,040 εκατ. ευρώ, η σύμπραξη «NETCOMPANY – INTRASOFT S.A. & QUALCO S.A.» συνολικής αξίας 12.050.872ευρώ και ο ΟΤΕ έναντι 12.042.366 ευρώ.
Τον Μάρτιο μπήκαν οι υπογραφές και για το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε 127 Νοσοκομεία για την μετατροπή σε ψηφιακές 190 εκατ. σελίδων φακέλων νοσηλείας.
Ανάδοχοι του έργου είναι οι Intrakat, OTE, Metlen και οι κοινοπραξίες Uni Systems – Αρχειοθήκη, Netcompany Intrasoft – Qualco, Nova – Profile και Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems.
Στόχος του είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών.
Ψηφιοποίηση Κτηματολογίου και οι δυσκολίες
Το έργο είναι από τα πλέον κομβικά καθώς αφορά την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων από 390 υποθηκοφυλακεία, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 1 δις. σελίδες, αξίας 198 εκατ. ευρώ.
Το έργο έχουν αναλάβει να τρέξουν οι Netcompany/Intrasoft- Profile, Nova – Iron Mountain Hellas, Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.
Ωστόσο το εν λόγω έργο μόνο εύκολο δεν είναι να υλοποιηθεί, αφού εκτός από τις αναμενόμενες καθυστερήσεις, οι ανάδοχοι έχουν ξεκινήσει μπαράζ προσφυγών κατά του Κτηματολογίου που αποφάσισε να αλλάξει τους όρους που είχαν συμφωνηθεί σε ότι αφορά το σκανάρισμα των εγγράφων και τον όγκο των αρχείων που πρέπει να ψηφιοποιηθούν, με αποτέλεσμα να παγώσει.
Ο χρόνος για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης των αρχείων έχει τεθεί για το τέλος του 2025, ωστόσο με τις παραπάνω καθυστερήσεις και δυσκολίες κρίνεται αμφίβολο εάν θα καταφέρουν οι εταιρίες να πιάσουν τα χρονοδιαγράμματα.