9.7 C
Thessaloniki
5, December 2023
spot_img

Πάουελ: Δεκέμβριο ή Ιανουάριο πιθανή χαμηλότερη αύξηση των επιτοκίων

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί, ώστε η Fed να πετύχει την επιθυμητή σταθεροποίηση των τιμών, σχολίασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της FOMC, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η σωρευτική επίδραση των μέχρι τώρα αυξήσεων στην οικονομική δραστηριότητα. To συμβούλιο αποφάσισε νωρίτερα νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ02.11.22 21:06Newsroom

Τη δέσμευση του συμβουλίου της Federal Reserve να συνεχίσει στο μονοπάτι της σταθεροποίησης της νομισματικής πολιτικής και της μείωσης του πληθωρισμού κοντά στο όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η Τράπεζα, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής ανοιχτής αγοράς, ο Τζερόμ Πάουελ.  

Τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν, εξήγησε ο πρόεδρος της Federal Reserve, αιτιολογώντας την απόφαση που ελήφθη για μια ακόμη δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που ανεβάζει τα επιτόκια στο 4%, που είναι το υψηλότερο σημείο τους από τον Ιανουάριο του 2008.   

Χωρίς τη σταθερότητα των τιμών, η οικονομία και η αγορά εργασίας κινδυνεύει, ξεκαθάρισε εκ νέου ο κ. Πάουελ. Το συμβούλιο δε, αναγνωρίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην κοινωνία και κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά ο πολύ υψηλός πληθωρισμός. 

Χαλάρωση του ρυθμού, αλλά υψηλότερο τελικό επίπεδο

Υπό την έννοια αυτή το συμβούλιο θεωρεί κατάλληλο το να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια, όπως επίσης να συνεχίσει τη μείωση του ισολογισμού της «για αρκετό καιρό ακόμη». «Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να καλυφθεί» σχολίασε ο κ. Πάουελ, προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή σταθεροποίηση των τιμών. «Είναι πρόωρο να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε» τόνισε, εξηγώντας μάλιστα πως «το τελικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι υψηλότερο από αυτό που αρχικά αναμενόταν».  

Όμως, παραδέχτηκε πως στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο συμβούλιο της τράπεζας, ήτοι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, μπορεί να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα οικονομικά δεδομένα. «Ο χρόνος αυτός πλησιάζει, μπορεί να έρθει γρήγορα όπως στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο συμβούλιο. Όμως, καμία (οριστική) απόφαση δεν έχει ληφθεί». 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο, η σωρευτική επίδραση των μέχρι τώρα αυξήσεων στην οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, κάτι που ουσιαστικά ερμηνεύτηκε ως πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων. Όμως, ο κ. Πάουελ επανέλαβε ξανά και ξανά, πως οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας θα καθοριστούν από την πορεία των οικονομικών δεδομένων. 

«Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των εισερχόμενων στοιχείων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Πίεση στην οικονομία και τη Wall 

Σε γενικές γραμμές, η αμερικανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι και πολλοί επιμέρους δείκτες, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Πάουελ αποτυπώνουν την αποδυνάμωση αυτή. Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά «σφιχτή», όπως φαίνεται και από τον πολύ μεγάλο αριθμό των κενών θέσεων εργασίας. Και βέβαια η πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αναπόφευκτα θα συνεχίσει να πιέζει την οικονομική ανάπτυξη. 

Πάντως, το διφορούμενο μήνυμα του κ. Πάουελ περί πιθανής συνολικής μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων μέχρι την επόμενη χρονιά, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό σύσφιγξης, εξελίχτηκε σε… ψυχρολουσία για την Wall Street, που είχε βιαστεί να γιορτάσει το σήμα για χαμηλότερες αυξήσεις των επιτοκίων με άλμα στους δείκτες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης Dow έκανε ένα άλμα 300 μονάδων μετά την ανακοίνωση του συμβουλίου της Fed, που έδωσε τη θέση του σε μια ελεύθερη πτώση που ξεπέρασε τις 400 μονάδες, μετά τις δηλώσεις Πάουελ. 

«Είναι ένα παζάρι του διαβόλου» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Στιβ Τσιαβαρόνε της Federated Hermes. «Το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων πιθανότατα θα μειωθεί, όμως το τελικό επιτόκιο μπορεί να είναι υψηλότερο» επεσήμανε, εξηγώντας πως μια τέτοια προοπτική δεν συνιστά απαραιτήτως μια μετριοπαθή στροφή από την πλευρά της Fed. 

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
- Advertisement -spot_img
150FansLike
72FollowersFollow
367SubscribersSubscribe